Átadták pénteken a felújított gyalui várkastélyt, mely az Erdélyi Hagyományok Alapítvány irányítása alatt kulturális központként működik. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az ünnepségen úgy fogalmazott: az alapítvány és a kastély "magyarságunk megőrzésének" eszköze.

A Kolozsvárhoz közeli Rákóczi-Bánffy-kastélyt uniós alapokból, román és magyar kormánytámogatással újították fel, miután Nagy Elek magyarországi üzletember tíz éve megvásárolta a Barcsay családtól. A régi pompájában ragyogó kastély megnyitóján több száz meghívott volt jelen.

Átadták a felújított gyalui várkastélyt Erdélyben

A felújított gyalui várkastély az átadóünnepség napján, 2024. május 17-én. A Kolozsvárhoz közeli község Rákóczi-Bánffy-kastélyát uniós alapokból, román és magyar kormánytámogatással újították fel, miután Nagy Elek magyarországi üzletember tíz éve megvásárolta a Barcsay családtól. A várkastély az Erdélyi Hagyományok Alapítvány irányítása alatt kulturális központként működik. MTI/Kiss Gábor

Semjén Zsolt felidézte: egy éve Bonchidán nyitott meg Bánffy Miklós-kiállítást és a megújult kastélyt, most pedig Gyalun tehette ugyanezt. "Szép és megtartó mindez, hogy évről-évre ilyen nagyszerű történelmi emlékeink újulnak meg" – mondta további avatásokat vetítve elő.

Közölte: elsőként történelmünk nagyjainak tartozunk köszönettel: Erdély püspökeinek, akik megépítették.

"Történelmi tettnek" nevezte, hogy Barcsay Tamás korábbi tulajdonos visszaszerezte a kommunizmusban államosított kastélyt, Nagy Elek pedig megvásárolta. Köszönetet mondott neki, hogy vagyona egy részét, idejét és energiáját annak szentelte, hogy az épület Erdély népének kulturális helye legyen.

Felidézte: a román állam ötmillió euró uniós finanszírozást szerzett a felújításra, mely nem bizonyult elegendőnek, ezért ezt a magyar állam 850 millió forintos támogatással egészítette ki.

Semjén Zsolt rámutatott: Gyalu a Mezőség, Kalotaszeg és Mócvidék metszéspontján található. A kastély és az alapítvány a megmaradást szolgálja, hogy a magyarság meg tudja őrizni a nyelvét, kultúráját, történelemtudatát – mondta.

Hangsúlyozta: a nemzetek hagyománya olyan érték, amelyet az adott nemzeten kívül senki nem adhat az egyetemes emberiségnek. "Ezért nekünk magyaroknak kötelességünk magyarságunk megőrzése" – mondta.

Átadták a felújított gyalui várkastélyt Erdélyben

Nagy Elek, az Erdélyi Hagyományok Alapítvány alapító elnöke beszédet mond a felújított gyalui várkastély átadóünnepségén 2024. május 17-én. A Kolozsvárhoz közeli község Rákóczi-Bánffy-kastélyát uniós alapokból, román és magyar kormánytámogatással újították fel, miután Nagy Elek magyarországi üzletember tíz éve megvásárolta a Barcsay családtól. A várkastély az Erdélyi Hagyományok Alapítvány irányítása alatt kulturális központként működik. MTI/Kiss Gábor

Nagy Elek, az Erdélyi Hagyományok Alapítvány alapító elnöke felidézte: tíz éve a kastély szinte az enyészetté lett, ezért úgy érezte, felmenőihez méltó küldetése, hogy megmentse a kastélyt a szűkebb és tágabb közösség szolgálatára.

Hihetetlen, hogy ezt meg tudtuk valósítani

– fogalmazott.

Beszélt a hely kulturális jelentőségéről, kifejtve: a római castrumra és a várkastélyra külön is jövőt lehetne építeni.

Az én szándékom szerint a jövő gyalui várkastély nem kizárni, hanem befogadni fogja a falakon belülre a falakon túli világot

– mondta.

Emlékeztetett édesapja, Méhes György 1944-ben megjelent Magyarok és románok című cikkére, melyben a magyar és román nép együttéléséről írt, szerinte a kastély is "a kultúrák találkozására" ad teret. Gyerekei hasonló szellemiségben vezetik majd az alapítványt, melyet ellenkező esetben az Erdélyi Református Egyházkerületre bízott – mondta.

Kolumbán Vilmos József, az egyházkerület püspökhelyettese felidézte: 600 év alatt a gyalui kastély kilátástalan időket is megélt.

Ma ez a kastély szebb, mint valaha. Azt a célt szolgálja, hogy ráirányítsa figyelmünket múltunkra, hovatartozásunkra, ugyanakkor összekapcsolja a múltat a jövővel és szellemi életünk védelme legyen

– fogalmazott.

Gelu Vasile Topan, Gyalu polgármestere a település történelmének román vonatkozásait idézte fel, a falut a multikulturalizmus, a békés együttélés szimbólumának nevezve. Örömét fejezte ki, hogy a felújított kastély révén a település felkerül a turisztikai térképre.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a megnyitó után a többi romos erdélyi kastélyra is felhívta a figyelmet, melyeket még meg kell menteni.

Az eseményen felszólalt Barcsay Tamás korábbi tulajdonos és Tóthfalusi Gábor építész is, aki a felújítás folyamatát és nehézségeit ismertette.

A kastély történetét Weisz Attila művészettörténész ismertette, amit Gyalu, ahol a történelem újjászületik című állandó tárlat is bemutat. A kulturális központban multifunkcionális rendezvénytermek vannak, a tervek között ezek bebútorázása, a kert és a castrum felújítása is szerepel.

A kastélykertben, amely a Várkert Fesztiválnak szokott otthont adni, péntek délután a belső udvaron nyílt napok kezdődtek, melyek szombaton is folytatódnak, középkori várjátékok és gyermekfoglalkozások, kalotaszegi muzsika és koncertek is várják a környékbelieket.

A Kolozsvártól húsz kilométerre található négy sarokbástyás, négyzet alakú, hatvantermes gyalui Rákóczi-Bánffy kastély államosítása előtt Bánffy Katinka grófnő tulajdonában állt. 2002-ig kisegítő iskola működött benne, unokája, Barcsay Tamás történész hét év után vehette birtokba. Első írásos említése 1439-ből való.

Forrás: MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Mennyit dobtunk ki ismét az ablakon?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
@Horizont: 07.45: Vajon a kiutalónak ebből (ezekből) mennyi jut vissza?
""Krisztus koporsóját...""
Őrnagy
@Horizont Gyagyás Nyanya: 14.16
De hogy az EU is adott bele Gyagyás Nyanya 1,580 milliárdot az miért nem zavar Gyagyás? Az EU pénze neked nem számít? Hisz állandóan azon pampogtok Gyagyás Nyanya, hogy valakik ellopják az EU pénzeket, meg hogy haszontalan dolgokra költik!
Nyírfa
Kormányváltás után, ha az új kabinet pucájában van vér, akkor felülvizsgálják a 14 év külhoni költéseit, és addig nincs új támogatás, amíg ki nem derül, mire, kihez, mennyi pénz áramlott, s abból mennyit használtak fel.
Az egyenlegek ellenőrzése során feltárt hiányosságok orvoslása , úgy gondolom, itt is, ott is, vagyonelkobzással terhes börtönt fog érni.
Az erdélyiek, a felvidékiek és a vajdaságiak akkor cselekszenek bölcsen, ha addig nyújtózkodnak, ameddig a takarójuk ér, és a takarót a saját zsebükből fedezik.
Véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy annyi szégyentelen tiporja a saját lábunkat.
Clavigo
@Őrnagy: Megint túlzásba vitted a cujkát,,őrmikém... ? Pattogsz itt,,mint kecskeszar a betonon ... Nyugi van...csitora..
Őrnagy
@Clavigo Buzi Gyagyás: Kérdezett téged valaki Buzi Gyagyás seggfej?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.