"Itt nem a devizahitelesek megsegítéséről, és nem is a bankok profitjáról van szó, hanem egy potenciális bankpánik lehetőségéről (amely szélsőséges esetben akár államcsődben is végződhet)" Szász Károly PSZÁF-elnök

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: SLAakku
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
SLAakku
"egy- vagy kétszázezer devizahiteles jelenlegi gondja, több millió betétes jövőbeli problémájává is eszkalálódhat, ami nyilvánvalóan nem lehet cél".

Szász Károly PSZÁF-elnök
SLAakku
A PITEE hétfőn közleményben ítélte el Szász Károly levelét.

Mint írják, a PSZÁF elnöke a titkos levélben azt állítja, hogy a devizaalapú hitelek semmissé nyilvánítása esetén "bankpánik" és "államcsőd" veszélye fenyegetné az országot.

Ezzel szemben a felügyelet a 2013/I sz. kockázati jelentésében méltatja a magyar pénzügyi rendszer "kifejezetten erős" sokktűrő képességét.

Sőt, azt is megállapítja, hogy a magyar bankok fizetőképességének a fenntartása minden esetben biztosított.

A PITEE szerint a PSZÁF önkényuralmi beidegződéseit jól mutatja, hogy nyilvánosan a bankrendszer stabilitását méltatja, titokban viszont államcsődöt vizionál.
lajospapa
Ne akarja a bíróságot befolyásolni Szász Károly! Veszélyes az ilyen "megfontoltság " kérés! Aztán meg utasítás lesz? Valakitől! Az a baj, hogy valaha a bank ha becsődölt, a vezér beugrott a Dunába. Inkább az juthatott volna a PSZÁF főnök eszébe, hogy ő miben felelős személy szerint a kialakult helyzetért. És,ha úgy gondolja ugorjon! Ő a bankfelügyelet főnöke.
QQCSI
@SLAakku: "egy- vagy kétszázezer devizahiteles jelenlegi gondja, több millió betétes jövőbeli problémájává is eszkalálódhat, ami nyilvánvalóan nem lehet cél".
Nem értek hozzá, de ez azt jelenti, hogy ki nem szarja le azt a néhány százezer átvert
hitelest, aki földönfutóvá, hajléktalanná válik?!
SLAakku
Diplomáját a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Külkereskedelmi és Nemzetközi Pénzügyi Szakán szerezte 1981-ben. Doktori disszertációját az Egyesült Államok monetáris politikájából írta 1986-ban. Az egyetem elvégzése után három éven át volt üzletkötő a TESCO Külkereskedelmi Vállalatnál. 1984-1995-ig a Közép-Európai Nemzetközi Bank Rt-nél (CIB) dolgozott, ahol a közgazdasági területen kezdett, majd végigjárta a bank különböző lebonyolítási részlegeit, a nemzetközi bankkapcsolati osztályon területi referensként dolgozott. Később a bank első fiókját, a győri fiókot vezette, ezt követően a vállalatfinanszírozási főosztály vezetője lett. Ezt követően 1995-től másfél évig a Magyar Külkereskedelmi Bank vállalati üzletág igazgatója és az ügyvezetés tagja volt. Többek között vállalatfinanszírozás, kockázatelemzés, termékfejlesztés, kisvállalkozások finanszírozása, fiókkoordináció tartozott a felelősségi körébe. Hasonló munkát végzett 1996-1997 között ismét a CIB-nél. 1998-tól a HypoVereinsbank Hungaria Rt. igazgatósági tagjaként a vállalati finanszírozásért felelős társ-vezérigazgató volt. 1999 nyarától felügyeleti elnöki kinevezéséig a Konzumbank vezérigazgatójaként dolgozott. 2000 májusától 2004 májusáig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöki feladatait látta el. 2000-2001-ben az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) igazgatótanácsának elnöke volt. 2004 augusztusától az OTP Bank elnöki főtanácsadója, 2006 márciusától pedig az OTP Banka Srbija vezérigazgatója lett. 2008 végétől ismét az OTP elnöki főtanácsadójaként tevékenykedett. 2010. július 1-jei hatállyal a Magyar Köztársaság elnöke kinevezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökévé.
2011 januárjától 2012 júniusáig az Európai Bankhatóság (EBA) Igazgató Tanácsának tagja volt, 2011 januárjától az európai felügyeleti hatóságok (EBA, ESMA, EIOPA) felügyelőbizottságának, valamint az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB) General Board tagja.

Angol, német, orosz felsőfokú nyelvvizsgával...
Betaloc
@QQCSI: Felelőtlen pénzügyi manőver után egyszerűen így jártak...
QQCSI
@Betaloc: A felelőtlenségben három hunyó volt:
az akkori bankfelügyelet,
a hitelező bankok
és az ügyfelek.
Most pedig: a jelenlegi bankfelügyelet és a bankok.
gabrella
@QQCSI: Egy vagy kétszázezer hiteles miatt lenne államcsőd az bizony nagy szégyen lenne a bankvilágra de az országra nézve is.
Egyébként ezek a devizahitelesek akik bajban vannak így se úgy se fizetnek.Röhej ez az egész.
Az mentené meg az országot,hogy az az egy vagy kétszázezer bankhiteles háromszorosát kéne fizessen???
Betaloc
@QQCSI: Nem, nem. Aki felvette és önként aláírt, az fizet és felel. Nem volt kötelező felvenni, senkinek nem tartottak pisztolyt a fejéhez.
Tehát aki nem fizet, az bizony megy a híd alá vagy ahova akar.
QQCSI
@gabrella: A jelenlegi 754 ezer (ha jól emlékszem) igen-igen jól kereső honpolgárunk
bankbetétje vajon magyarországi bankokban van-e, és ha igen, meg kell-e védenünk?
Nem lenne elég, ha szépen befagyasztanák, az sem sokkal jellemtelenebb dolog, mint
az, amit a devizahitelesekkel műveltek!
Betaloc
@gabrella: Főleg azért fizetnek többet, mert elszabadult az árfolyam.
gabrella
@Betaloc: De miért szabadult el az árfolyam?
gabrella
@QQCSI: Mivelhogy annak nagy része lopott pénz is!
QQCSI
@Betaloc: Aki hitelt vesz fel, és azt mondják, hogy ennyi lesz a havi törlesztőrészleted,
az eldönti, hogy tudja-e fizetni. Számolgat, oda-vissza 10-20 %-os esetleges változással
kalkulál, belemegy. De arra ki számíthat, átlagos pénzügyi ismeretekkel, hogy a dupláját
kell fizetnie. Arról nem beszélve, hogy hány politikus és önkormányzat vett fel ilyen hitelt?

Azokat is ilyen keményen elítéled?! Az ő bedőlt hitelét te és én fizetem!!!
Betaloc
@gabrella: Kérdezz egy hozzáértőt. Számomra csak a kialakult helyzet fontos. Legalábbis utólag.
gabrella
@Betaloc: Nekem azért nonszensz,hogy ennyire lehet bízni a kormányainkban. Akkor akár egy uzsorástól is vehetek fel hitelt az sem vág át jobban.
Bezzeg azt büntetik.
Betaloc
@QQCSI: Ki számít? Én! Amikor megtudtam, hogy van árfolyamkockázat, amit a kuncsaft visel, azonnal elutasítottam.
A többiek nem. Most mennek a levesbe...

Mindenkinek fizetni kell(ene) a hitelét, kivétel nélkül.
Sajnos abba nincs beleszólásom, hogy mire fordítja az állam a tőlem összeharácsolt pénzt. Ha lenne gondosan megszabnám. hogy mire költheti.
QQCSI
@Betaloc: Tudod, amikor valaki műtét előtt van, alá kell írnia egy nyilatkozatot,
mert van a műtéti kockázat, ugyebár! Nem hallottam róla, hogy valaki ne írta
volna alá!
Aki szeretett volna emberi módon élni,
egy nem túl drága lakást venni, építeni,
aláírta a szerződést.Örülj neki, hogy te
ilyesmire nem kényszerültél,
de ne vesd meg azokat, akik például önhibájukon
kívül nem tudják törleszteni a sunyi módon megemelt törlesztést!
Betaloc
@gabrella: A kormányoknak ehhez nem volt köze. Itt magáneberekről van szó, akik a saját boldogulásuk végett vettek fel hitelt, amibe belebuktak.
Ha az államnak ehhez köze lett volna, akkor kártérítésre lehetett volna kötelezni, de erről szó nincs.
Ebben az esetben a kuncsaftok b@szták el, de nagyon. Spekulatív módon jártak el, mivel olcsóbb volt mint a forint hitel, aztán olcsó húsnak híg a leve alapján most a nagy részük anyagilag padlót fogott.
QQCSI
@Betaloc: "Ebben az esetben a kuncsaftok b@szták el, de nagyon."
Ki az a hülye, aki a drágább megoldást választja?
Ha tudja, hogy átverik, nyilván forint hitelt vesz fel,
vagy nem vesz fel hitelt. Nagyon lézerannyitisér a hozzáállásod.
"...mindenki annyit ér, amennyije van..."
Ha jóhiszemű, --ergó hülyére veszik a bankok és a politikusok--,
dögöljön meg, ugye?!
Betaloc
@QQCSI: Mint korábban jeleztem kényszerről, kényszerítésről szó sem volt. Önként ment a történet.
A hasonlatod pedig erősen sántít, ugyanis egy hitelszerződés nem egyenlő egy életmentő beavatkozással. Másképp fogalmazva, nem függ az élete tőle.
Ha valaki lustaság, nemtörődömség, időhiány, stb. miatt nem olvasta el vagy nem értette meg a szerződésben foglaltakat, az nem lehet hivatkozási alap.

Nem vetem meg őket, de magukra vessenek. A törlesztés főleg az elszállt árfolyam miatt emelkedett meg, ne a bankokat vádold.
Betaloc
@QQCSI: Nem verték át őket. Ha így lett volna, akkor már tömegesen pereskednének a hitelesek.
Ez egy árfolyamkockázattal terhelt pénzügyi konstrukció volt, amely durva rizikófaktort nem vették figyelembe az emberek. Egyszerűen nem foglalkoztak vele vagy kockáztattak és vesztettek. Ehhez jött még a munkanélküliség, betegség, stb. miatti keresetkiesés.

Az árfolyamkockázatnak már a neve is sokatmondó. Aki ezzel nincs tisztában, bizony nagyon megszívhatja. Ez akkor lett volna jó, ha ezt a bank viseli. De nem így volt.
gabrella
@Betaloc: Lassan elegem van a hülyeségeidből! Ennyi eszed nincs,hogy a kormányokat,vezetőinket azért bízzuk meg,hogy nagyvonalakban intézzék az ország ügyeit és ez az volt és az is marad.
Ennyire nem lehetsz sötét?!Az önkormányzatok is devizahitelesek.Tehát ez egy állami csalás.
Betaloc
@gabrella: Én a magánemberekről ugatok kizárólag. Az önkormányzatok egy másik történet.
Az ország vezetése nem azzal van megbízva, hogy fogja a polgár kezét, nehogy a saját pénzügyi sötétsége miatt megszívja. Ez bizony egyéni szocprobléma, melyhez az államnak nincs köze. Másképp fogalmazva: az emberek saját magukkal b@sztak ki. Ennyi a történet.
gabrella
@Betaloc: Szerinted. De fejezzük be mert ez meddő vita veled.Nem látsz te sem az orrodnál tovább.
Betaloc
@gabrella: Sajnálom, ha így gondolod.
Január
@Betaloc: Csak azt ne felejtsd el, hogy, aki a saját lakhatását akarta hitelből megépíteni, az a ház építésével a társadalmi vagyont is növelte, azt a házat már nem állami pénzeszközökből kellett megépíteni, és az illetők nem az önkormányzatokhoz jártak lakásért, hanem tettek is valamit azért, hogy az a ház felépüljön.
Te nagyon a hitelesek ellen vagy, vajon miért? Ne gyere már állandóan a pisztolyos szövegeddel, mert az bizony kezd unalmassá válni!
.,... és még egy, nekem nincs lakás/ház hitelem, nem is volt soha, de nem is az önkormányzat oldotta meg a lakhatásomat...
Betaloc
@Január: Egyetértek, valóban növelte volna a társadalmi vagyont, stb... De itt nem erről van szó.
Szásznak igaza van abban, hogy, a hiteleseknek (a magánemberekre gondoltam) nem szabad elengedni a hitelt, hiszen ezek az emberek maguknak keresték a bajt, igaz jót akartak.
Így sem jó sokaknál a pénzügyi fegyelem, ha elengednék a devizahitelt az tovább rontana e helyzeten.
Pisztolyos szöveg: lehet unalmas, de igaz és ez a fő szempont.
Nekem sincs lakáshitelem, magam oldottam meg a lakhatást önerőből (nem vagyok milliomos).
gabrella
@Betaloc: Elengedni nem szabad - természetesen, csak az eredeti szerződés szerinti kamatot szeretném fizetni.Nem a háromszorosát!
Betaloc
@gabrella: Sok sikert!
Egyébként a kamat növelte meg ekkora mértékben, nem az árfolyam elszabadulása?
Január
@Betaloc: Gabrella biztos az eredeti törlesztőrészletet szeretné fizetni, amiben a szerződéskötéskor megállapodott a bankkal.
Betaloc
@Január: Szerintem az emelkedett meg az árfolyam miatt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.