Meghatározható lesz a pénz igazi tulajdonosa, könnyebben beszerezhetőkké válnak az átvilágítás során rögzítendő adatok, és jelentősen emelkedik a kiszabható bírság mértéke - írja a Privátbankár.

A Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda összeállítása szerint a július elsején életbe lépő új törvényben változik a tényleges tulajdonos definíciója: a gazdasági társaságok esetében a vezető tisztségviselő minősül tényleges tulajdonosnak, ha a tényleges tulajdonos személye nem állapítható meg a szavazati jogok vagy a tulajdoni hányad, illetve a meghatározó befolyás alapján.

A szolgáltatók (pénzügyi szolgáltatók, befektetési szolgáltatók, biztosítók, könyvvizsgálók, ügyvédek, közjegyzők stb.) bizonyos esetekben kötelesek átvilágítani ügyfeleiket, például ha egy ügylet ellenértéke eléri vagy meghaladja a 3,6 millió forintot.

Fontos változást jelent, hogy a szolgáltatónak a 300 000 forintot elérő vagy azt meghaladó ellenértékű ügylet teljesítésekor is rögzítenie kell a törvényben meghatározott adatokat, de ez nem minősül ügyfél-átvilágításnak. Ez a gyakorlatban várhatóan az adatrögzítések számának növekedéséhez fog vezetni.

Az ügyfél köteles írásban nyilatkozni arról, hogy a saját vagy a tényleges tulajdonos nevében vagy érdekében jár-e el. Újdonság, hogy az ügyfél nyilatkoztatása mellőzhető lesz, ha a szolgáltató az okiratok, valamint nyilvános vagy zárt nyilvántartásokból megszerzett adatok alapján is rögzíteni tudja a tényleges tulajdonosra vonatkozóan a törvényben meghatározott adatkört. Ha a szolgáltató szükségesnek ítéli, az ügyfelet arról is nyilatkoztathatja, hogy a tényleges tulajdonos kiemelt közszereplőnek minősül-e.

Erre azért van szükség, mert a kiemelt közszereplők nagyobb kockázatot jelentenek pénzmosás elkövetése szempontjából - magyarázta Hetényi. Kiemelt közszereplő a fontos közfeladatot ellátó személy (pl. államfő, kormányfő, országgyűlési képviselő, alkotmánybírósági bíró, nagykövet), annak közeli hozzátartozója, vagy akivel a törvény meghatározása szerint közismerten közeli (üzleti) kapcsolatban áll. Nem változott az a szabály, miszerint kiemelt közszereplőnek továbbra is csak a külföldi lakóhellyel rendelkező magánszemély tekintendő, így a törvény nem alkalmazandó a hazai kiemelt közszereplőkre.

Részletek a Privátbankár oldalán >>>

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nakimaga
"Schönherr"--szép magyar név magyar érdek !
Betaloc
Akik eddig sumákoltak, politikusok, velük szoros gazdasági kapcsolatban lévő figurák, nos ők eddig sem kerültek a törvény látókörébe és ezután sem fognak.
dömdödöm
Kié a pénz ? az enyém nem ! Nem is volt ,nincs és valószínűleg nem is lesz :-( Azon gondolkodom hogy ez miért van így ? Nem voltam zseni ,élmunkás ,seggnyaló , nem voltam karrierista és nem loptam soha . Talán ezért ? :-(
kamazuka
Holvolt hol nem volt,volt 1x 1 joghézag.Ez a joghézag hogy hogynem, de túlélte az ellene hozott törvényt.
Hajrá magyarország,hajrá magyarok!
kukac50
De titokban maradhat! Új törvény ha van 5 millió forintod beteszed 5 évre egy új befektetésbe a neve most nem jut eszembe,nem adóköteles és 5 év után még adót sem kell a kamat után fizetni az adóhatóságnak meg nincs joga vizsgálni,a bank nem adja ki a tulajdonosa nevét,egy embernek lehet akár húsz ilyen 5 milliós befektetése is.
Pénz mosás Fidesz módra!
hallgatag
...Kivéve a fidesz, és kormánypolitikusokat,lézerjanikat, vuittontónikat, sziiiiigyártópetiket,kuszaszemüt, kuszafogu kiflicsücsköt, kormányszóvivöt,dugóslajcsit...és társait...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.