Mi a baj az MSZP-elnök FB-oldalán posztolt, a képen látható kólásdobozokkal? A LELKITÁRS szó. Mióta írjuk egybe azt a jelzős kapcsolatot, hogy "lelki társ"? Lehet, hogy Mesterházyéknak azért nem tűnt fel az ordító helyesírási hiba, mert például az "elvtárs" szóban az elv és a társ elő- és utótagot is egybeírjuk. Ugyancsak egybeírjuk azt, hogy munkatárs, házastárs, üzlettárs, kortárs, de a lelkipásztor szókapcsolatot is egybeírjuk. Ám külön kell írni például azt, hogy figyelmes társ, önző társ, de hogy más példát is vegyünk, különírjuk azt, hogy személyi edző, házi feladat, egyetemi tanár, harci helyzet, vagy, hogy a témánál maradjunk, azt is, hogy szellemi vezető. Miért? A munkatárs, üzlettárs, kortárs, házastárs, lelkipásztor szavak főnevek. Ha külön írnánk le a bennük összegyúrt szavakat, két különböző, önálló jelentéssel bíró főnevet, illetve a két utolsó esetben egy-egy jelzős szókapcsolatot kapnánk. Ezzel szemben a lelki társ nem főnév, hanem minősítő minőségjelzős...

Forrás: maria.blog.hu
Feltöltő: No_Fidesz_No_Problem
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nakimaga
Nem tehetnek róla,átverés áldozatai , mint azok a médiák sem tehetnek ,akik az "idegenből érkezett" magyarok pályázatát fogadták el a státuszok betöltéséhez,béka segge alatti fizetésekért,nem tudva róluk,hogy "képtelenek" a magyar nyelvet ,amit bár beszélnek , honosítással,második állampolgárság megvásárlásával ,tartalmaiban,jelentésében ,szavaiban értelmezni és használni!
A Magyar nyelv elsajátításához ,itt születni s élni kell !
Más alternatíva nem létezik !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.