Erdő Péter bíboros kifejezetten ellenezte, hogy államilag elismert legyen az egyházi esküvő. A katolikus püspöki kar elnökéből nem váltott ki lelkesedést a „kötelezően választható" etika és hittan ötlete sem - derült ki egy, a Népszabadság birtokába került jegyzőkönyvből.

A templomi esküvő és az hittan, mint tantárgy ügye terítékre került a szentszéki-magyar vegyes bizottság 2010. október 5-i ülésén. A testületet, amely az úgynevezett vatikáni szerződés végrehajtásának ellenőrzésére hivatott, három év kihagyás után hívták össze újra. Ekkor már kétharmados többséggel a Fidesz-KDNP volt hatalmon, a néhány nappal korábban tartott önkormányzati választásokon is taroltak a jobboldal jelöltjei - írja a Népszabadság.

A lap birtokába került jegyzőkönyv szerint a szentszéki delegációt Juliusz Janusz akkori apostoli nuncius vezette, a küldöttség rajta kívül magyarokból, túlnyomórészt a püspöki kar tagjaiból állt. A kormányzati oldalt olyan illusztris személyiségek képviselték, mint a tárgyalást vezető Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, vagy - többek között - Hoffmann Rózsa és Rétvári Bence államtitkár.

Az ülésről készült „nem nyilvános" jegyzőkönyv szerint a finanszírozási kérdések és például konkrét ingatlanügyek megvitatása mellett Erdő Péter bíboros szóba hozta a templomi esküvőt. Fontosnak tartotta kijelenteni, hogy „ne ismerje el az állam az egyházi házasságkötést. Ez a magyar katolikus püspökök folyamatos álláspontja húsz év óta". A bíboros szerint, ahol az emberek már megszokták ezt a házasságkötési rendet, „életveszélyes lenne a változtatás, mivel az Európai Unión belül a házasság intézményét ismét támadás érné".

Az etikaoktatás témáját Semjén Zsolt vetette fel, a bíboros azonban e téren sem mutatott kirobbanó lelkesedést. Semjén csalódottnak és némileg sértődöttnek tűnt - írja a jegyzőkönyvre hivatkozva a lap. Szavai alapján ő abban a hiszemben volt, hogy egyházi igényt teljesít.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hallgatag
@silber13: Nekem akkor is pedofil, homokos csuhások maradnak...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csodapók
@Pálinkafőző Rézüst: Megyek aludni, már magamban beszélek...:)
Fentieket Neked szántam. Jó éjt, sziasztok.
kiskutyauto
Semjén kb egy papucsállatka szellemi szintjén levő betanított bégető bábu, akit hol Orbán hol a klérus elitje rángat dróton... önálló gondolat nulla, értelem nulla... Erdő Péter ellenben egy tanult - nem kamudiplomás - tapasztalt komoly vezető. Pontosan tudja, hogy az erőszakos társadalmi törtetés az egyházak részéről kétélű fegyver, ami ahogy fejlődünk, egyre inkább visszaüt.. Semjén agya helyett levő légüres térben sajnos eme gondolatok nem igazán képesek termőtalajra találni... mégis utóbbi nyomorult bolond hatalomcseléd szarházi van nagyobb pozícióba és ontja magából a tébolyult, agyhalott, dilettáns, zagyva baromságokat... nem csoda, hogy hiába is "egy cég", ezt a magyar történelmi mélypontot képező, botrányos világ-szégyent, amit a Semjén jelenség képez, még egy egyházi főméltóság sem bírja már szó nélkül hagyni... hajrá Abszurdisztán hajrá Orbansiztán
szablyafűrész
@silber13: lehet, hogy így van, ahogy írod, azonban Tömjén egyházi kérdésekben "szerezte" a doktoriját és az e körüli kialakult -nem alaptalan - kétely, megalapozta volna, hogy az egyház ne fogadja be a doktorit - egyházetikai alapon !
Tekla
@szablyafűrész: Az a lényeg ,hogy azzal egyet ért ,hogy a kóser pálinka és a kóser libacomb jó ! Milyen"katolikus" egyház vezető az ilyen? Nem véletlenül volt esélye ,hogy a zsidók pápát csináljanak belőle? Fúj.
szablyafűrész
Ugyajn már...a pápa is ellátogatott Izraelbe !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.