A kormány biztosítja azokat a pénzügyi forrásokat, amelyek a természetjárás fejlesztését, például a turistautak megújítását, felmérését teszik lehetővé – mondta Orbán Viktor kedden a pilisszentkereszti szurdok közelében, a Som-hegyi turistaház átadásán.

A miniszterelnök emlékeztetett a Magyar Természetjáró Szövetséggel idén júliusban kötött dobogókői megállapodásra. Kifejtette: azért tartotta fontosnak, hogy eljöjjön a turistaház avatására, mert azt szerette volna bizonyítani, hogy a dobogókői megállapodás "nem írott malaszt, hanem egy cselekvési terv".

Orbán Viktor: "nem ez a világ helyes rendje"

A turistaházat a Pilisi Parkerdő Zrt. a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) támogatásával és saját forrásból, összesen 70 millió forintból újította fel.

Orbán Viktor kifejtette: Magyarországon sokan gondolták azt, hogy a legjobb, ha elzárva maradnak az erdők az emberek elől. Az ő álláspontjuk mögött is voltak érvek, az emberek szemetelnek, tönkreteszik a környezetet, ugyanakkor "nem ez a világ helyes rendje".

El kell jönnie annak az időnek, amikor az erdőkre úgy tekintünk, hogy azért jöttek létre, hogy az emberek használják és örömüket leljék bennük. Az erdőt használóknak kötelességük megóvni mindazt, amit találnak. "Ha lassan is, de ez a kultúraváltás megtörténik", a Pilisi Parkerdő élen jár e területen – mondta Orbán Viktor.

Hozzáfűzte: lassan a Budapesttől távolabb lévő erdészetek is megnyílnak az emberek előtt.

Orbán Viktor fontosnak nevezte, hogy "ne válasszunk félmegoldásokat". "Ha csinálunk valamit, akkor az úgy nézzen ki, hogy a gyerekeink is büszkék legyenek rá. Ha stadiont építünk, az úgy nézzen ki, hogy mindenki a csodájára járjon, ha Zeneakadémiát újítunk fel, akkor az olyan legyen, hogy a világ minden sarkából szívesen jöjjenek el (...), és ha turistaházakat építünk, akkor azok ne legyenek gyengébbek, mint azok, amelyeket Ausztriában ismerhetünk meg".

A miniszterelnök emlékeztetett a kormány korábbi ígéretére, hogy a magyarországi hivatalos turistaútvonalak mentén 50 ezer lépésenként, vagyis 30 kilométerenként állnia kell egy olyan létesítménynek, turistaháznak, ahol olcsón, jó színvonalon szálláshoz juthatnak a túrázók.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy a hatósági engedélyeztetésnél, szolgáltató cégek együttműködése kapcsán még vannak "gyermekbetegségek", ezekből ki kell gyógyulni, itt is kultúraváltásra van szükség, ehhez kell egy kis idő.

A miniszterelnök ismertette azt a 8 pontos akciótervet, amelyhez a kormány biztosítja a pénzügyi forrásokat. Mintegy 22 ezer kilométernyi turistautat mérnek fel, erre 990 millió forint áll rendelkezésre. Ezenkívül 150 millió forintból felmérik az úgynevezett vonalas infrastruktúrákat, a kisvasutakat, a tanösvényeket, és ugyanennyiből két ütemben az erdei kerékpár-, illetve a vízi utakat, de lesz lehetőség jelzésfestésre is, erre 50 millió forint van.

Orbán Viktor elmondta: egy szoftverfejlesztési program is szerepel a tervek között. Ez valójában egy eseménynaptárt takar, ahol a nemzeti parkok, az erdőgazdálkodások és a turistaszövetség programjai egy helyen lesznek fellelhetők. Kiemelte: a turistaház-felújítási program folytatódik, november 13-án adják át Visegrád-Mogyoróhegyen a Jurta Camping fogadóépületét.

"A pénzügyi források rendelkezésre állnak, csak ki kell nőni a gyermekbetegségeinket, és meg kell őriznünk az idősektől kapott lelkesedésünket, hogy a magyar természetjáró mozgalom ismét a régi fényében ragyoghasson" – emelte ki a miniszterelnök.

A természetjárás nem a gazdag emberek sportja, ha azt akarjuk, hogy Magyarországon az az érzés, hogy bizonyos dolgokhoz csak a jómódú emberek juthatnak hozzá, elmúljon, illetve enyhüljön, akkor az ilyen típusú beruházásokat és fejlesztéseket "szívügyünknek kell tekinteni" – mondta Orbán Viktor.

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Pilisi Parkerdő 1969-es alapítása óta szem előtt tartotta a természetjárók elvárásait, igényeit. Az erdőgazdaság 1100 kilométer turistautat kezel, ebből 113 kilométer az országos kék jelzés, amely a háztól most 200 méterre halad el, és a kerékpárút is erre halad.

Idén következik a Mogyoró-hegyi, jövőre pedig a kőhegyi és a feketehegyi turistaház rekonstrukciója. Hozzátette, felújították a területükön futó kék jelzést is, emellett 150 pihenőhelyet tartanak folyamatosan karban. Az új Som-hegyi turistaház nemsokára, még az ősz folyamán megnyitja kapuit a turisták előtt.

Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő szóvivője elmondta: az épület tetőszerkezetét felújították, kicserélték a nyílászárókat, bevezették az áramot és a vezetékes vizet, valamint gondoskodtak a szennyvízhálózat bekötéséről is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a felújítás során gondoltak a sátorozókra és a vándortáborozókra is: nyári vizesblokkot és egy fedett teraszt építettek.

Garancsi István, az idén centenáriumát ünneplő Magyar Természetjáró Szövetség elnöke elmondta, a következő évek célja, hogy a szövetség az erdőgazdaságokkal, a nemzeti parkokkal, az állami cégekkel együttműködve a turistautak rendszerét minél magasabb színvonalra tudja emelni.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hallgatag
Viktorka !!! Tényleg nem ez a világ helyes rendje !!!
Ha ez lenne, nem türnéd el, hogy a frissensült vejed
kivágja a védett, más tulajdonát képezö erdöt
Persze mindezt büntetlenül...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Vizual
Most látom az új tájékoztatón, hogy Orbán kivágott fákon ül. Jó felvétek és ez már jelképes is lehetne. Az erdő védelme és a család. hehe.
mátmar
Ezt mi is nagyon jól tudjuk, de, hogy rend legyen Kedves Vezetőnket ki kell telepíteni egy elhagyott erdészházba. Hintse az igét a vadállatoknak. Ők még beveszik.
bakegya
Amit visszaadtak a torgyánpapájával,azt most befoglaltatja a pereputtyal,haverokkal,de még mielőtt ezt megtenné Tiborcék és tettestársaik által tarra vágott erdőket a volt"kulák"-okkal akiknek csak osztatlan közöst dobtak-visszatelepítteti a fákat,mondván,törvény van rá,aztán államosítással átjátszhassa nyilván a tiborckáéknak és azoknak a haveri köröknek ,ahogy a dohánybizniszét is megtette.KELL A FIZETŐVENDÉG A RASITANYÁRA ÉS KÖRNYÉKÉRE.
Nekünk még az egyetlen földutunkat is szétprivatizálta,zsebre szerződtette,azóta állandó birtokháborítás terhe mellett lefele seggen-fölfele négykézláb közlekedhetünk csak,mert közhasznú út már a másé.SE VÍZ SE TŰZ VÉDELEM.A hatóság meg levelezget körbe,körbe,csak se gyalog se autóval nincs min közlekdni.
rosalinda57
Nem is az a világ rendje, hogy a Turistaházat felavatja, de közben a pereputty lopja az erdőből a át. Ki vágta ki azokat a fákat, alekyeknek maradványán ülnek ? Ez is az erdővédelemhez tartozik ? Hát, nem tudtam.
Dr. Felipe
Hát nem bizony mert zorbánc még mindig szabadlábon van.
kiskutyauto
nem baj... európakeresztényleszvagynemleszviktor megmondja a világ rendjét.. isszuxavait.. hajrá orbanisztán hajrá abszurdisztán...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.