A rossz termés sok élelmiszert megdrágít, és a húsok közül is csak a disznónak lesz alacsonyabb az áfája. Drágább lehet a jogosítvány és a nyelvtudás megszerzése, de megúszhatjuk a készpénzfelvétel díját, és még a temetés is ingyen lesz annak, aki hajlandó ásni – olvasható az Origo cikkében.

Az infláció a rezsicsökkentés miatt alacsony, összességében négy évtizede a leglassabban emelkednek az árak, de ez nem azt jelenti, hogy egyes termékek ne drágulnának az átlagnál jobban. Az Origo összegyűjtötte, hogy mire lehet számítani a következő hónapokban, mely termékek drágulnak, melyek lesznek olcsóbbak.

A tavaszi havazás és nyár eleji hideg nem tett jót a paprika fejlődésének, ezért a szokásosnál kevesebb termett. Hasonló a helyzet a burgonyával, amely idén eleve extrém módon drágult, és a kilátások is rendkívül rosszak.

Hónapokig csatáztak az érdekelt felek, hogy csökkenjen vagy ne csökkenjen a hús áfája. Végül csütörtökön eldőlt, hogy az élő- és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökken a jelenlegi 27 százalékról. A baromfit és a marhát továbbra is 27 százalékos adó sújtja.

Abban se lehetünk biztosak, hogy a sertés adókönnyítése után a boltban is olcsóbb lesz a hús, könnyen előfordulhat, hogy az ágazat szereplői az áfacsökkentésre támogatásként tekintenek majd.

Orbán Viktor ráadásul azt mondta péntek reggel a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában, hogy nem közvetlenül a vásárlókat szeretnék jobb helyzetbe hozni, hanem egyfajta munkahelyvédelmi akciótervről van szó.

"Valamelyest talán az ár is csökkenhet", de most valójában nem a fogyasztói árakat mérséklő áfacsökkentésről van szó, hanem munkahelymegvédésről – tette egyértelművé, indoklásul pedig kifejtette: nagyon megnőtt – a becsületesen gazdálkodó magyarok rovására – azok versenyelőnye, akik áfát csalnak az élő- és a félsertés előállításánál, vagy a magyarországi sertések helyett importból hozzák be az alapanyagokat.

Januártól felső korlátot szabnak a kártyás bolti vásárlások után fizetendő jutaléknak (úgynevezett interchange díj), amelyet a kártyakibocsátó bank és a kereskedő bankja közötti forgalomra vetnek ki. Ez a bankok bevételét csökkenti, de jó a boltoknak, amelyek a változásnak köszönhetően megtehetik, hogy az áraikat csökkentik, vagy lassabban emelik – de akár le is nyelhetik a többletet. A kártyás díjat egységesen 0,2 százalékban határozzák meg, hitelkártyák esetében 0,3 százalékban. A piacvezető MasterCard a Portfólió szerint átlagosan 0,6 százalékot alkalmazott díjként eddig, így a csökkentés esetükben jelentősnek számít – olvasható az Origo összefoglalójában.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
A rezsicsökkentés: átverés. A távhő árának januári csökkentését követően az állam évi 52 milliárd forinttal volt kénytelen megtámogatni a távhő-szolgáltatókat, nehogy tönkremenjenek. Az újabb csökkentés ugyanekkora összeget jelent évente, vagyis egyedül a távhő árának mérséklése 110 milliárd forintjába fog kerülni jövőre a költségvetésnek – egyszerűbben szólva 11 ezer forintjába Magyarország minden egyes lakójának. Hasonlóképpen, bár egyelőre ismeretlen összeggel kell majd kárpótolni a hulladékszállítókat, a kéményseprőket, a gáz-, a víz- és a csatornaszolgáltatókat, hogy csődbe ne menjenek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csikknorisz
Csak megjegyezném, hogy az étel is rezsi.
varrólány
Akkor adtak a sz@rnak egy pofont , meg nekünk is. Enni meg muszáj.
Desischado
Ez az egész egy parasztvakítás! Az is hülye, aki beveszi Orbánék meséjét! Okos embereket már nem tud megvezetni!
kkalman
Amit ad az egyik kezével, a másikkal annak többszörösét veszi/vette vissza.
sport50
@nyanya001: na ezt kérdezem én is mindenütt,de hallgatás van a fa áráról,úgy mint az áfa csökkentésről!!!az ellenzék jobban mondogathatná,előhozhatná!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.