"Hasítunk", de hiba lenne elbizakodottá válni – mondta a hivatalos látogatáson Japánban tartózkodó Orbán Viktor a Kossuth Rádióban, péntek reggel felvételről sugárzott interjúban.

A miniszterelnök az elmúlt időszak gazdasági – növekedési, foglalkoztatási és a reálbérek alakulásáról szóló – adatait értékelte. Újólag kiállt az egykulcsos adórendszer mellett, és azt mondta, a 2010 előtti adórendszer kis híján tönkretette az országot, most mégis "ugyanazok a gazdaságpolitikusok ugyanazt a rossz adórendszert ajánlgatják" az embereknek.  "Tartsunk ki a mostani mellett, és jönni fognak az eredmények, ahogy idén is tapasztaltuk" – hangoztatta. Megemlítette azt is, hogy januártól több százezer család jár jól a gyed extra bevezetésével és a családi adókedvezmény kiterjesztésével. Egyúttal jelezte, hogy az alkotmány hosszú távra rögzítette a családi adórendszert.

A különadókról azt mondta, felelőtlenség lenne most vállalni, hogy mikor vezetik ki őket. De – hívta fel a figyelmet – ma lényegében csak a bankszektort és a monopol vagy monopóliumhoz közeli helyzetben lévő nemzetközi nagyvállalatokat sújtják a különadók, esetükben pedig indokolt a nagyobb adóterhelés.

"Bajtársias hangulat" Japánban

Orbán Viktor részletesen beszámolt Japánban folytatott megbeszéléseiről, így arról, hogy szintetikus gumit gyártó vegyes vállalat létrehozásáról állapodott meg a Mol és a Japan Synthetic Rubber, az üzem Tiszaújvárosban működik majd.

Szólt arról, hogy a japánok megfontoltak, "de ha egyszer betették valahová a lábukat, ott kitartanak", ezt mutatja, hogy magyarországi befektetéseik összege 3,5 milliárd euró, ami a kereskedelmi forgalomhoz hasonlóan tovább nőhet a következő években. Japán – bár éppen most tárgyal egy uniós szabadkereskedelmi megállapodásról – rájött arra, hogy hiba lenne egyneműnek tekinteni Európát, ezért vannak kimondottan Közép-Európára és azon belül Magyarországra vonatkozó iparfejlesztési, kereskedelmi, beruházási elképzelései – közölte Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Hasítunk

Beszélt a két ország gazdaságpolitikájának hasonlóságairól is. Azt mondta, "bajtársias hangulatban" tárgyalt Abe Sindzó japán miniszterelnökkel, akivel egyetértettek abban, hogy a világ a válság elmúltával nem lesz ugyanolyan, mint korábban, ezért érdemes a válságot okozó módszereket, elveket újakra cserélni, még ha olykor meglepetést, idegességet váltanak is ki.

Exportunk egyharmadának az unión kívülre kell irányulnia

Magyarország érdekelt az Európai Unió sikerében, mert a külföldön értékesített magyar áruk 75-80 százalékát ma uniós tagállamok piacain adják el. Azonban több lábon kell állni, és a kormány célja, hogy 2018-ra a jelenlegi 11-12 százalékról 33 százalékra növelje az Európán kívülre irányuló export arányát. Ez ambiciózus, de reális cél – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor egy előadásában arról is beszélt, Magyarország euróövezeti csatlakozásáról nem években, hanem évtizedben vagy évtizedekben kell gondolkodni. Most azt mondta, ez megegyezik a lengyel állásponttal, Lengyelország a nyáron jelentette be, hogy egy évtizedig nem aktuális az eurócsatlakozás, Csehországban pedig nem is beszélnek erről.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

A Tündik bündije
"A növekedési, foglalkoztatási, béradatok szerint hasítunk."

Aludt ki magad hülye gyerek!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
coyote3
Méghozzá jó nagyot az ország pénzéből...
almosd
Pont a japánoknak akarja elmagyarázni a gazdasági növekedést ez a Csuti ,majd a nyuszi viszi a puskát, hasítunk , egyenesen mi vagyunk az isteni szél(kálmán).
Desischado
Szegény japánok, hamarosan ráfognak ők is jönni, hogy elmebeteggel hozta őket össze a rossz kami! Hazugovics megtáltosodott, vagy mi? Hasítunk, íme itt az új jelszó! Hasítunk bizony, a gödör legaljára, ők meg azt sem tudják, hogy "hasítsanak" felfelé! Ez tényleg elmeroggyant, mert el is hiszi, amit mond! Mondjuk, ha az ő szemszögéből nézzük, akkor igaza van, mert ők aztán tényleg hasítottak, három és fél év alatt! Hogy nem szakad rá az ég!
stone
Valóban így van: Az egész fidesz slepp hasít az látszik..
- nyerőgép üzletág
- dohány
- földek
- stadionok (építői)
- felcsúti polgármester
- stb.
verőce21
Büszkék lehetnek Orbánra nemcsak a magyarok, de a "visegrádi négyek" is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok