A felsőoktatási államtitkár szerint várhatóan több ezer hallgatót érinthet a diplomás gyed bevezetése jövő januártól. Véleménye szerint a kormány döntése biztatást adhat, hogy lehet tanulni kisbaba vállalása, nevelése mellett. Rámutatott: a gyermekgondozási díjra a szülők egyike lesz jogosult, de az lehet az édesapa is, ha így kedvezőbb a gyermekes párnak.

Csiszár Imre, a Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) elnöke azt mondta: örömteli pillanat, aminek részesei lehetnek. A DOSZ idei programjának meghatározó része volt ennek a kérdésnek a rendezése. A doktori képzésben elsősorban a 23-30 éves korosztály vesz részt, ezért "halmozottan" érinti őket a kormány döntése, amelyet üdvözölnek – mondta, kiemelve: az elmúlt időszakban erre egyáltalán nem volt lehetőség.

Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökhelyettese kiemelte: szintén üdvözlik a lépést, bíznak abban, hogy az beváltja a hozzá fűzött reményeket A hallgatói vezető is megjegyezte, hogy várhatóan több ezer hallgatót érinthet az intézkedés, és kiemelten fontos minden olyan kormányzati lépés, amely a gyermekvállalási kedvet előmozdítja.

Januártól az a hallgató, vagy frissen diplomázott szülő is jogosult lesz a gyedre, aki a szülést megelőző két éven belül felsőfokú szakképzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, és a jogviszony alatt ad életet gyermekének, akit saját háztartásában nevel. Az a kismama is jogosult lesz a juttatásra, aki a jogviszony szüneteltetését, vagy megszűnését követő egy éven belül szüli meg gyermekét.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bretagne
Úgy csinálnak, mintha eddig ez lett volna a probléma, hogy nem születik elég gyerek.
öcsi55
Na bravó! Kár, hogy nem minden év a választás éve. Az a baj, hogy a figyeszes fiuknak három év kellett ahhoz , hogy az ilyen dolgok eljussanak az agyukig. De most aztán dől a lé,jut mindenre lóvé.MIBŐL!!!
gabrella
Mondjuk ez azért jó, mert legalább az értelmesebbjét szaporítják nem az alkoholista, 4 osztályt végzett egyedeket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.