Orbán Viktor szerint a Balkán nem probléma, hanem lehetőség az Európai Uniónak, mégpedig arra, hogy megnövelje súlyát és gazdasági erejét.

Az egynapos hivatalos látogatáson Szkopjéban tartózkodó magyar kormányfő ezt a macedón kollégájával, Nikola Gruevszkivel tartott sajtótájékoztatón mondta csütörtökön, megerősítve: Magyarország továbbra is támogatja Macedónia euroatlanti integrációját.

Orbán Szkopjéban: a Balkán nem probléma, hanem lehetőség az EU-nak

Orbán Viktor a kétoldalú találkozó után úgy fogalmazott: ahhoz, hogy Európa visszaszerezze a válság előtti befolyását, világkereskedelmi részesedését, meg kell változnia a kontinensnek, és például a Balkánról is másképpen kell gondolkodnia, mint eddig.

"Itt az ideje, hogy valaki világosan elmondja az Európai Unióban – és Magyarország ezt a szerepet szívesen vállalja –, hogy a Balkán nem egy probléma az EU számára, hanem egy lehetőség. Lehetőség arra, hogy dinamizáljuk az EU-t, hogy megnöveljük a súlyát, hogy kiteljesítsük a képességeit, és megnöveljük a gazdasági erejét" – közölte.

Ezért a magyar kabinet álláspontja szerint "mindannyiunknak az az érdeke", hogy Macedónia minél hamarabb az unió tagállama lehessen – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az utóbbi évek során Macedónia stabil, demokratikus európai állammá vált. Arra is felhívta egyúttal a figyelmet, hogy Macedónia kulcsfontosságú ország a térség stabilitása szempontjából.

Orbán Viktor ismertette a magyar gazdaság helyzetét is, emlékeztetve, hogy hosszú ideig vita folyt arról, sikerre vezethet-e a munkaalapú gazdaságot megcélzó magyar modell. Ez a vita mostanra eldőlt, méghozzá az idei év gazdasági teljesítménye döntötte el – mondta. Összegzése szerint kijelenthető, hogy az európai válságkezelés magyarországi módja sikeres, beváltotta a hozzá fűzött várakozásokat.

Tájékoztatott végül arról, hogy Magyarország felajánl húsz állami ösztöndíjat macedón fiataloknak.

Nikola Gruevszki az újságírók előtt elmondta, hogy a macedón euroatlanti integráció a kétoldalú megbeszélésnek is fontos témája volt. Hangsúlyozta, országa hálás Magyarországnak és a visegrádi együttműködés másik három államának (Csehország, Lengyelország és Szlovákia) azért a segítségért, amelyet Macedónia uniós csatlakozási folyamatához nyújtanak.

A macedón kormányfő kiemelte országa és Magyarország jó gazdasági és politikai viszonyait, megemlítve, hogy a csütörtöki szkopjei macedón-magyar üzletember-találkozó is azt mutatja, Macedónia egyre érdekesebb a külföldi befektetőknek, köztük a magyaroknak is.

A tájékoztató előtt a magyar kormány részéről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere oktatási, valamint kulturális együttműködési megállapodást írt alá macedón kollégájával, Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyi államtitkára pedig vízügyi megállapodást kötött.

A miniszterelnöki megbeszélést megelőzően Orbán Viktor Szkopjéban tárgyalt Trajko Veljanoszkival, a képviselőház elnökével, és megkoszorúzza a macedón szabadságért elesett hősök tiszteletére emelt emlékművet.

Később a magyar kormányfő udvariassági látogatást tesz majd Gjorge Ivanov államfőnél, és beszédet mond a macedón-magyar üzleti fórumon.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Vizual
@Kala Majka: Ekkora marhaságot. Az iparilag és szociálisan elmaradott Balkán ?

De azért sok fejtörést okoz, hogy mit akar Orbán arrafelé ? Tudom már ! A Balkánt. Nem elég a Magyar Királyság neki. Uralkodni akar arrafelé is. Gyarmatosít. :)
Kala Majka
@Vizual: !

Nyugat csak a balkáni színvonalon élőket képes gyarmatosítani. Afrika is beintett már nekik.
hallgatag
Románia - Bulgária - Albánia ...nagyon hiányzik az oláh sereg az EU-nak !!!
A pár szökevény már elöre befeketitette magát Nyugaton...koldulás, zsebtolvajok, kurvák...
és nem hiszem, hogy az EU ragaszkodik ehhez a primitiv néphez !!!
Kala Majka
@hallgatag: !

Kifosztásra éppen az ilyenek a legalkalmasabbak. Az indiánoknak talán csak kereket ajándékozott Európa?
bretagne
Hová fog még elmenni hittéríteni???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.