Írországban kegyelmet is kérhet Francis Ciarán Tobin, aki a héten kezdte meg börtönbüntetésének letöltését Magyarországon. Erről a közigazgatási és igazságügyi miniszter beszélt szerda reggel a TV2 Mokka című műsorában.

A következő napokban az ír legfelsőbb bíróság dönt arról, hogy Francis Ciarán Tobinnak mennyit kell még letöltenie büntetéséből. Az ír gázoló hazájában kegyelmet is kérhet, és hogy ezt megkapja-e, arról az ír köztársasági elnöknek kell döntenie – mondta Navracsics Tibor.

Mint kifejtette: Francis Ciarán Tobin a rá kiszabott 36 hónapos büntetésből 7 hónapot már előzetes fogva tartásban letöltött egy ír börtönben, így 29 hónapja van még hátra. Az ír legfelsőbb bíróság a napokban dönt majd arról, hogy pontosan hány hónapot kell még börtönben töltenie.

"Minden államfőnek joga, hogy kegyelmet adjon". Így ha Tobin kegyelmi kérvény nyújt be Írországban, azt az ír köztársasági elnök bírálja el – mondta Navracsics Tibor.

A miniszter arra is kitért, hogy kezdettől fogva, amióta az ügyet átvette, a célja az volt, hogy az igazság valamilyen módon érvényesüljön. A család jogi képviselőjével folyamatosan egyeztetett. Navracsics Tibor elmondása szerint a család megnyugtatónak véli az ügy rendezését.

Navracsics Tibor a műsorban azt mondta: az ír gázolót pénteken az Interpol munkatársai viszik át Dublinba, ahol a helyi hatóságok szállítják el egy ír börtönbe.

Francis Ciarán Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt egy ötéves és egy kétéves kisgyermeket. Miután kiküldetése lejárt, 2000 novemberében távozott Magyarországról. Két évvel később, távollétében, Magyarországon háromévi szabadságvesztésre ítélték. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy a vádlott legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható feltételesen szabadon.

Francis Ciarán Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi szabadlábra helyezését. Navracsics Tibor március végén jelentette be, hogy Francis Ciarán Tobin kész letölteni büntetését, azt kérve, Budapest garantálja, kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését.

Az ír férfi múlt év szeptember 30-áig nyilatkozhatott arról, elfogadja-e a Magyarország által nyújtott garanciát: ha megkezdi büntetését Magyarországon, a lehető legrövidebb időn belül elbírálják kérelmét, hogy hazájában folytathassa büntetése letöltését. Ezt a nyilatkozattételi határidőt hosszabbították meg azóta többször.

Francis Ciarán Tobin hétfőn érkezett Magyarországra, a Liszt Ferenc-repülőtéren a kora esti órákban őrizetbe vették, és megkezdte fogházbüntetésének letöltését egy budapesti büntetés-végrehajtási intézetben.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumba kedd délelőtt érkezett meg az a jegyzőkönyv, amelyet Francis Ciarán Tobin meghallgatása alatt készítettek a büntetés-végrehajtási intézetben. Ebben az elítélt kérte, hogy büntetését Írországban tölthesse le és adják át az ír hatóságoknak. Navracsics Tibor ezt engedélyezte.

A korábbi megállapodás alapján Francis Ciarán Tobin január 17-én elhagyhatja Magyarországot, hogy hazájában folytassa büntetésének letöltését.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szöszmösz
@Mobil123:Ugyan, nevetséges az egész. Külön szobában van és feltételei voltak,arra az esetre, ha méltóztatik megkezdeni a büntetését. Hétfőn jött és pénteken mehet már haza, és otthon kegyelmet fog kapni. Két kisgyermeket életéért ennyi jár? Kár volt ide jönni, csak egy csomó pénzbe került. Remélem a feleség szállodáját és ellátását nem mi fizettük.
Mobil123
@szöszmösz: Adnék neki olyan szobát hogy az életbe nem ülne a hátsójára!!
Valóban nevetséges ami itt folyik ! (de azért reménykedem hogy egy-két nehéz fiú rátalál!!)
eva1950
Naná, hogy felmentést, kegyelmet fog kérni, előre tudható. Ennyi bűntetés járna két gyermek haláláért, mások meg egy kis lopásért kapnak éveket.
Van egy érzésem, hogy felmentik, fogadást is kötnék ... az egész ügy egy színjáték, hogy befogják az emberek száját ... kívánom, ha a saját gyerekeit látja, minden egyes pillanatban jusson eszébe, hogy két gyermek életét oltotta ki, akik meghaltak ... piszkos gazemberek, a sok pénzükkel, korrupción keresztül megúsznak minden disznóságot
eva1950
Majd meglátjuk ... milyen az i g a z s á g s z o l g á l t a t á s ??? Kérdés, hogy a bíró, aki ítéletet fog hozni, ??? gyermeke van-e, van-e lelkiismerete ??? tud-e majd azzal élni, ha felmentést ad a gazembernek.
Remélem megkapja a bűntetését, mert nálam a remény hal meg utoljára.
S még annyi, ha a gazembernek, a gyilkosnak majd felnőnek a gyerekei, hogyan fog a szemükbe nézni, elszámolni azzal a gaztettel, amit tett, gyáván menekülni ... felelősséget nem vállalni, egy cseppnyi részvét sem volt a két halott gyermek családja felé ... s vagy ha unokái lesznek ... tud élni a tudattal, hogy ő kioltotta két kicsi gyermek életét ...
eva1950
Na mérgemben, még azt is leírom, hogy nem engedném haza, itt tenném be fegyházba, ülje le magyarországon a bűntetését, dutyiba vele, a svábbogaras, poloskás cellában, mert ha ez haza utazik, és netalán ??? börtönbe kerülne, feltételezem, hogy 5 csillagos cellába kerülne, ami nagyobb, mint itt mo.on egy átlag lakás, külön kaja, pija, TV, sportolhat, olvashat, családi látogatások, s minden ... , majd zsugázhat, ki tudja ??? még látogatóba is haza engedik ...
eva1950
@szöszmösz: Kedves Szöszmösz! Én is úgy vélem, hogy kirándulásra, pofavizitre jött ... nagy színjátékra !!! üdv. Éva

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.