Közel 41 milliárd forint mínuszt hozott adóbevételi fronton a trafikforradalom, a kiesés mintegy felére adhat magyarázatot a feketepiac térnyerése – írja a Napi.hu.

A lap megjegyzi: míg a legális cigarettaforgalom közel 26 százalékkal esett 2012-höz képest, a jövedékiadó-bevételek alig 10, az áfabevételek pedig csupán 6,5 százalékkal apadtak.

Az adóhatóság friss jövedéki statisztikái szerint 2013-ban 9,3 milliárd szál cigaretta került forgalomba a legális piacon, ami az egy évvel korábbit (12,5 milliárd szál) több mint negyedével, 25,7 százalékkal múlja alul.

Érdekes, hogy a dohánygyártmányok után befizetett jövedéki adó mindössze 10 százalékkal esett vissza. Az eltérő ütem csak részben magyarázható a 2012 decemberi adóemeléssel, valamint az árrés tavalyi növelésének adótartalom-emelő hatásával, illetve a cigaretta- és a vágottdohány-forgalom eltérő alakulásával.A szabadforgalomba bocsátási adatok és az adóbevételi adatok soha nem járnak "párban" – válaszolta a jelentős különbség okát firtató kérdésre Suller Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivője.

Amennyiben adóemelés történik, a piac úgy reagálja le, hogy hirtelen megugrik a szabadforgalomba bocsátás (azaz a kereskedők raktárkészletet halmoznak fel) és egészen addig nem történik újabb (vagy nagyobb mértékű) kitárolás, ameddig az aktuális készlet el nem fogy – mondta Suller Attila.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Semmi gond, úgyis módisítva lesz a költségvetés ha maffiáék maradnak !
Amihez hozzányúlt ez a brancs ott csak pusztulás van !
Egyébként ezt megírtam akkor amikor beindult a trafikmutyi, hogy a feketepiacnak
hatalmas teret adnak !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
darwin
Hamarabb kellett volna osztani.32 évig dohányoztam,a tüdőráktól nem féltem.De ha ezzel ijesztgettek volna,háááááát...
verőce21
@nyanya001: (11:53) Az ÁFA bevétel ebből alig 10%-kal csökkent! Akkor mi a hiba? Talán, hogy a cigicsempészet egy kicsit jobban virágzik, mint azelőtt?
Fradigege
Lázár ennyit is ér. Ez az ő bulija volt. Mindenki tudja, hogy van egy felső határ, ameddig az árakkal el lehet, menni. Utána negatív hatása lesz. Kb. 240.- Ft egy doboz cigi előállítási költsége. Többi mindenféle lehúzás. Én például ezért nem adakozom. Lehet itt árvíz. Ott van, a cigi árából le lehet venni a dolgokra pénzt. Az adományok úgy sem a károsultaknak mennek. A rák elleni harcot is lehet abból finanszírozni, ahogy ezt annak idején hazudták. Meg az egészségügyi dolgozok bérébe lehetne építeni. Ebből is látszik, hogy a süket duma elszállt, mint egy fing. Hülyének néznek minket, lehúznak, most meg sírhat a szájuk.
Desischado
@Fradigege: Hát ezzel, meg Nyanya véleményével értek egyet! Ráadásul már megint árat emeltek, és íztelen lett a dohány, mert mesterségesen puffasztják, hogy többnek látsszon, de az árakat is emelik suttyomban! Sajnos, még nem elég nagy a kiesés, a csempészek húzzanak bele! Remélem, egyszer nagyon ráfognak faragni ezek a szemetek, akik kiárulták a dohánypiacot a haveri körnek! Menjenek tönkre!!!
nyanya001
@verőce21: Jellemző rátok !
Nektek 41 milliárd aprópénz !
Maffiáék ennél sokkal többet nyúltak le még sem téma !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.