Az ukrán válság tárgyalásos megoldását kell szorgalmazni, de emellett minden eshetőségre felkészülve gondoskodni kell a közép-európai országok energiaellátásának garantálásáról – mondta Martonyi János külügyminiszter pénteken az MTI-nek.

A tárcavezető csütörtöktől a visegrádi, az északi és a balti országok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozásán vett részt az észtországi Narvában. Ezt követően úgy nyilatkozott, hogy ez sajátos csoport, hiszen a közép-európai és a balti térség országain túl öt észak-európai is képviseltette magát az eseményen, ráadásul közülük kettő – Norvégia és Izland – az Európai Unión kívüli állam.

E tizenkét ország álláspontja összhangban áll az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek csütörtöki rendkívüli csúcstalálkozóján megfogalmazott következtetésekkel – közölte. Kifejtette: a Narvában tanácskozó külügyminiszterek elítélték az agressziót, felhívták Oroszországot, hogy azonnal vonja vissza a csapatait, továbbá megállapították, hogy az ukrán helyzet nem javul, sőt az elmúlt napok eseményei alapján inkább romlik.

Martonyi János hangsúlyozta: fontos téma volt az energiaellátás is, és egyetértettek abban, hogy fel kell gyorsítani az erőfeszítéseket a közös energiapiac megteremtésére, különös tekintettel az infrastrukturális feltételekre, a gáz- és olajvezetékekre.

Az országok természetesen a párbeszédet, a tárgyalásokat szorgalmazzák – mutatott rá. Mint mondta, ugyanakkor a jelenlegi helyzetben fel kell készülni minden lehetséges forgatókönyvre, meg kell nézni, hogy szükséghelyzetben honnan lehet a közép-európai országokba kőolajat és gázt hozni, és melyek azok az azonnali intézkedések, amelyek ehhez szükségesek.

A külügyminiszter kitért arra is, hogy szorgalmazzák az Egyesült Államok kongresszusánál, hogy mielőbb fogadja el azt a törvényt, amely lehetővé tenné, hogy a szövetségeseiknek automatikusan engedélyezzék a cseppfolyós gáz exportját. Európának nagyon fontos lenne, hogy ebből a forrásból is jusson cseppfolyós gázhoz. Az egy további kérdés, hogy szükség van azokra az összeköttetési rendszerekre, amelyekkel ezt el tudják juttatni minden országba – magyarázta.

Kiemelte: Magyarország különösen érintett e helyzetben, mindenképpen képesnek kell lennie arra, hogy fedezni tudja a gázszükségletét, és ennek érdekében az ország megteszi a kellő intézkedéseket, ennek egyik állomása volt a narvai találkozó.

Martonyi János szerint azért is rossz lenne, ha Ukrajna egyfajta befagyott konfliktussá válna, mert az hosszú távon kedvezőtlen hatással lenne az európai, így a magyar gazdaságra is. Ezt el kell kerülni, és ehhez arra van szükség, hogy mielőbb megkezdődjenek a konstruktív tárgyalások – közölte.

Emlékeztetett: az Európai Tanács úgy döntött, hogy az unió részt vesz a többoldalú mechanizmusokban – kapcsolattartó, illetve összehangoló csoportban –, így a jelenlegi helyzet remélhetőleg tárgyalásos úton rendezhető.

Narvai tanácskozásán a tizenkét külügyminiszter közös nyilatkozatot fogadott el. Ebben kijelentették, hogy az ukrajnai helyzet kritikus, és az orosz katonai alakulatok agressziót követtek el egy európai országgal szemben. A Krím félszigeten született döntés az illegitim népszavazásról, amely az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásról szól, sérti Ukrajna alkotmányát, ezért elfogadhatatlan – fogalmaztak.

A tizenkét ország kész támogatni az ukrán kormányt a reformtörekvéseiben, továbbá támogatják egy az EU által vezetett megfigyelő misszió felállítását is.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
dolfi57
Ukrajna akkor lesz az Eu tagja, ha Putyin áldását adja. A nagy tesó nem szereti ha a szomszéd kekeckedik. Az EU megszeretné szerezni Ukrajnát, mert akkor oda telepitené ki az unióból a veszélyes üzemeket, vegyi gyárak stb, meg szemét lerakóvá tenné ukrajnát. Ide is hordták a szemetet kamion számra az alföldre az EU ból. erről ennyit. Martonyi is inkább a nyelvtörvénnyel foglalkozzon, és ne a Krim félszigettel.
Tekla
Szíria nem lesz eu tag, ez sok mindent eldönt. Putyin , rájuk számíthat , másra nem.
Martonyi meg rossz sirató fal mellől nézi az eseményeket, ezért értékel ilyen egyoldalú módon.
Kinek romlanak az események? Az unióba vágyó csőcselék balhézik , hogy őket nem zsákmányolják ki?
Baksai
Koszovóban a demokratikus nyugat elismerte egy nemzetiségi többség akaratát, a Krímben meg nem ?? Képmutató politikánál nincs visszataszítóbb !!
dolfi57
Tudomásul kell vennim hogy az a idióta vodkától meg bolondult Nyikita Hruscsov ajándékba adta az ősi Orosz földet Ukrajnának, mert Ő is Ukrán származásu volt. Az Oroszok most vissza veszik és kész.A Krimnek 80% a Orosz nemzetiségü, akkor meg érvényesüljön az ő akaratuk. A Tatárokat nem fogják bántani , mert eddig sem bántotta őket senki.
Igazi Trebics
@dolfi57: "A Tatárokat nem fogják bántani , mert eddig sem bántotta őket senki. "
Amit előadsz, az a vak ló magabiztossága!!
Nehogy tudatlanul halj meg!!

A szovjet rendszer beredezkedésekor 1929: a tatár hercegségeket és előkelőket száműzték Közép-Ázsia muszlim vidékeire (főként Kazahsztánba).
1944 tavaszától őszéig gépkocsioszlopokat vezényeltek a településeket összekötő csomópontokra, a falvakat (aulok) különleges osztagok zárták körül, a lakosságnak másfél órát adtak a készülődésre (amit olykor 40 percre csökkentettek). A Bijuk-tó közelében levő Ozenbast falut engedetlensége miatt fölperzselték. - Kb. 423 ezer krími tatárt (kirimlit) telepítettek Közép-Ázsiába, v. hajóvontatóként az Unzsa-folyón hajtották 150-200 km-re a víz folyásával szemben, az É-i mocsárvidékre, Kolovgriven túlra.
A harcterekről hazaszállított tatár katonákat gyakran egyenesen a Gulagra vitték; a táborokat a kitelepítettek kb. fele élte túl.

Bizony, bizony soha,senki! Aztánígy könnyen lett a nagy medvének 80%-a
dolfi57
Amit itt le ir ez mind igaz,szóról szóra. 1944 akkor még a Sztálimista rendszer élte virág korát,annak már 70 éve, azok az idők már nem jönnek vissza a tatárokra, mert az a Világ égéshez vezetne.A Tatárokat vissza engedték a Krimbe, igaz nem mindet,de ott vannak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.