Az Országgyűlés mentelmi bizottságának álláspontja szerint az a gyanú merül fel, hogy Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője "falaz" a Simon-ügyben. Erről Rubovszky György, a bizottság KDNP-s elnöke beszélt hétfőn Budapesten újságíróknak a testület zárt ülése után.

A kormánypárti politikus elmondta, hogy Mesterházy Attila meghívásuk ellenére nem jelent meg a bizottság előtt. Közlése szerint "durva hangú, kioktató" levelet küldött az MSZP elnökétől, amelyben azt írta, hogy az ügyben az ügyészség nyomoz, a bizottságnak nincs joga ahhoz, az ügyről pedig nincs új információja, ezért nem vesz részt az ülésen.

Rubovszky György emlékeztetett, azért hívták meg az ellenzéki politikust, hogy tisztázza azt a nyilatkozatát, miszerint a Simon Gábor eltitkolt bécsi számláján lévő pénz a volt szocialista elnökhelyettes politikai pályafutása előttről származik.

Hozzátette: Mesterházy Attila levelére még szerdán válaszolt, azt írta, "tanuljanak már meg olvasni", nem Simon Gábor pénze után érdeklődik, hanem azután, min alapszik a pártelnök nyilatkozata. Erre a kérdésre Mesterházy Attilának mint képviselőnek kellene válaszolnia – jegyezte meg, hozzátéve, hogy erre a levélre már nem válaszolt a pártelnök.

Rubovszky György azt mondta, a bizottsági ülésen felvetette, hogy ez a magatartás arra a gyanúra hívja fel a figyelmet, hogy "Mesterházy Attila vagy saját magának, vagy csak másoknak, de falaz az ügyben". Hozzátette: ezt az álláspontját a bizottság öt igen, egy nem szavazattal támogatta. Megjegyezte, a szocialisták távolmaradása a bizottság üléséről a Simon-ügy kezdete óta, az "össznépi falazás" gyanúját erősíti.

Szerinte Mesterházy Attila ezzel a magatartással a szocialista párt felelősségét a pénz tekintetében részben magára húzza, legalábbis gyanúba keveri. Mint mondta, más magyarázatot nem tud adni arra, hogy a pártelnök miért folytatja ezt "a buta struccpolitikát".

Beszámolt arról, hogy március 20-a körül kapják meg a Pécsi Egyetemtől kért szakvéleményt a kifizetett juttatások visszakövetelhetőségéről. Ez is szerepelni fog a bizottsági jelentéstervezetben, amelyről várhatóan március 24-én szavaz a mentelmi bizottság, így a március 31-ig határidőig be tudják nyújtani a javaslatot az Országgyűlésnek.

Az elnök közölte, a testület felkérte, "hatékony hangon" hívja fel ismét Mesterházy Attilát, hogy március 24-én jelenjen meg a bizottság előtt és válaszoljon a felmerült gyanúra. A bizottság azt is kérte, hogy az üléstől távolmaradó szocialista képviselőket – a miskolci Simon Gábort és Göndör Istvánt – is hívja fel arra, hogy jelenjenek meg a munkahelyükön és vegyenek részt a munkában – közölte.

Kérdésre válaszolva hozzátette, távolmaradásuk nem jár szankcióval, arra majd az új országgyűlési törvény ad lehetőséget.

Schiffer András (LMP) az ülésről távozóban azt mondta, a bizottságnak nincs lehetősége az elfogadott álláspontban gyanút megfogalmazni, vagyis nem lehet burkoltan bűncselekménnyel megvádolni valakit. Elmondta, ő ezzel az állásponttal nem értett egyet, mert semmilyen arra utaló adat nincs, hogy ez a pénz a szocialista párté lett volna. A politikus felháborítónak tartja ugyanakkor, hogy bizottsági tagok bojkottálják a testület munkáját.

Simon Gáborról február elején derült ki, hogy mintegy 240 millió forintnak megfelelő összeget tart egy ausztriai számlán, amelyről nem adott számot vagyonnyilatkozataiban.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Remélem Mesterházy feljelenti ezt a vén szarcsimbókot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
Ez a vénember is eladta a lelkét a -Mannonért, ha egyáltalán volt neki! Igaza van F. Viktornak, Mesterházy Attila nyilatkozott ebben az ügyben mikor hazajött, és azt mindenki tudja, hogy a rablóbanda hány nagyságrenddel lopott többet! Azzal kéne foglalkozni!
szablyafűrész
Rubovszky hatékonyabban falazott Zsiga Marcell "házvásárlási" ügyében...nem is lett belőle vizsgálat !
Csizmás Kond
A lényeg, hogy aki nem kakás az tud(na) válaszolni bármilyen kérdésre és nem elkerülné az ilyent. Az, hogy Mesterházinak van-e köze az egészhez ki fog derülni.
kukac50
Rubovszky jobb ha befogja a száját,amikor Zsiga Marcell vagyon vizsgálata volt elübb hozta egy nappal a bizottsági meghallgatást,hogy az elenzékiek közül senki ne lehessen ott! Rubovszkynak is tudni kellene Mészáros Lőrinc villanyszerelőből,hogyan lett négy év alatt milliárdos?
Feleljen Ő is mások ügyéért,akkor is ha semmi köze hozzá.
Mesterházynak mi köze van Simon pénzügyeihez?
Megmondta nem párté a pénz.
kopatika
@Nil: Honnan veszed ezt a baromságot ?
Nil
@kopatika: hát remélem hogy csak humor és nem találtam bele a fidesz forgatókönyv közepébe

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.