Törvénnyel módosíthatók korábban megkötött szerződések, ám ebben az esetben is figyelembe kell venni minden fél méltányos érdekeit, a megváltozott körülmények között is érdekegyensúlyra kell törekedni – mondta ki devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésében az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn.

A nyilvánosan kihirdetett határozat indoklása szerint a jogbiztonság követelménye akkor érvényesül, ha az állam jogszabállyal a szerződések tartalmát ugyanolyan feltételek fennállása esetén változtathatja meg, mint amit a rendes bírósági út követel meg, azaz ha a felek tartós jogviszonyában a szerződéskötést követően olyan körülmény áll be, amely folytán a szerződés valamelyik fél lényeges jogos érdekét sérti.

Törvénnyel módosíthatók a korábban megkötött devizahiteles szerződések

Az Ab eljárását kezdeményező kormány indítványának másik felvetésére reagálva az Ab kimondta: rendes bírósági ítéletnek azokat a konkrét jellemzőit, amelyek közvetlenül a fogyasztók jogainak védelmével kapcsolatos alaptörvény-ellenességet okoznák, alkotmányértelmezési hatáskörben nem lehet megállapítani. A gazdasági erőfölénnyel visszaélés elleni fellépésre és a fogyasztók jogainak védelmére irányuló alaptörvényi rendelkezésből közvetlenül következhet ugyan jogszabály alkotmányellenessége, de ennek megítélése függ a szabályozási környezettől.

Piaci elemzők szerint az Alkotmánybíróság devizahitelekkel kapcsolatos állásfoglalása alapján elvileg ugyan módosíthatók visszamenőlegesen a szerződések, ám ennek feltételeit is megszabja a határozat. A szakértők a választások előtt nem várnak végleges döntést a devizahitelesek ügyében. Az OTP erősödött az Ab-határozat bejelentése után.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője úgy véli, az Alkotmánybíróság határozata alapján adott az elvi lehetőség arra, hogy az Országgyűlés olyan törvényt hozzon, amellyel visszamenőleges hatállyal módosíthatja a devizahitel-szerződéseket. A határozatban megszabott feltételekből azonban véleménye szerint az is kiolvasható, hogy ha a kormány a bankszektorra próbálná tolni a terheket, akkor a bankok jó eséllyel megtámadhatják a jogszabályt az Alkotmánybíróságon.

Horváth Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője azt hangsúlyozta, hogy a választások előtti időszakban nem várható végleges döntés a kormány részről a devizahitelesek ügyében.

Véleménye szerint az OTP tőzsdei árfolyamán az látszik, hogy a piac sokkal rosszabbra számított, az Alkotmánybíróság határozatának ismertetése után ugyanis elkezdték vásárolni a bank papírjait.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

QQCSI
Közöm nincs a joghoz, a közgazdasághoz, a bankokhoz,
de zsigerből érzem, hogy itt már megint a csóró hitelesek hülyítése folyik.
"... figyelembe kell venni minden fél méltányos érdekeit, a megváltozott körülmények között is érdekegyensúlyra kell törekedni..."
Nesze semmi, fogd meg jól! A sok tetű rászorulónak bezzeg már a feje sem fáj:
az Orbán-féle megmentő csomag működött.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vidi500
@moiszikf: Szerintem az alábbi két véleményed nincs összhangban egymással:
1, "Nálunk a politikum már csak biodíszlet a - mára nagyrészt külföldi tulajdonú - gazdaság mellett."
2, "Simán lehetne a jogállam keretein belül "intézkedni", csak akarni kellene... "

Szerintem vagy az egyik, vagy a másik...

Bár ha úgy nézzük, J. F. Kennedy is simán intézkedhetett az amerikai alkotmány keretein belül, vagy mégsem?
moiszikf
@vidi500: Akkor összehozom a kettőt!
A "rendszerváltás" óta regnáló politikum azért "biodíszlet", mert nem akar "intézkedni". Nem óhajtanak széllel szemben pisilni, mert az nem olyan kényelmes és jövedelmező, mint a biodíszlet szerepének eljátszása.
Egy valódi "nemzeti" kormány már régen kilépett volna ebből a szerepből - legyen az bármilyen kényelmetlen - de legalábbis megpróbálta volna. Én pl. ezt várom a Jobbiktól. Persze nincs rá semmilyen garancia, hogy ezt is fogják tenni, de ugyebár a remény hal meg utoljára.
modera
@QQCSI: Nem tartottak senki fejéhez pisztolyt, hogy deviza hitelt vegyen fel, ezt ne feledd. Arra sem kényszerítettek senkit, hogy a szomszéd házánál is nagyobbat építsen, és lekörözze a szomszéd legújabb terepjáróját is, mert abban az időben ez is simán megoldható volt. A gondolkodás akkortájt igencsak hiányzott, csak az volt sokak szeme előtt, hogy ilyen nekem is lehet, mert ingyen adják, majd ráérek fizetni egy év múlva is...
QQCSI
@modera: tegnap, 22:41
"Nem tartottak senki fejéhez pisztolyt,..." ez a szöveg már több, mint unalmas,
de én is unnom már önmagam ismételni: a devizahitelesek azért vettek fel devizában hitelt, mert a bankok ügyintézői felsőbb utasításra arra beszélták rá őket.
"mert ingyen adják,..." Mindenki tudta, hogy vissza kell fizetnie a kölcsönt, ráadásul kamattal együtt, sőt, a többség azt is felfogta agyilag, hogy az árfolyam változása miatt a törlesztőrészlete is változhat. Csak arra nem számított az átlag szerencsétlen hiteles, hogy a haverjaid a saját érdekükben (!) orrba-szájba devalválják a forintot!
Persze olyan országban, ahol bennfentesek szivárogtathatnak ki banki titkokat rokonoknak
(Csányi úr a hitvesének) államtitoknak minősülőket is, akár (Matolcsy), normális ember nem is gondolhatott rá, hogy a bankok korrektek lesznek velük.
Azt, meg, hogy ki miért, mire vett fel kölcsönt, magányügy, ha nem spekulációs céllal tette, ahogy a fideszes képviselők ugyebár, akik a kormány egyszeri intézkedésekor hip-hopp, zsebből perkálták a tízmilliókat! (Többek között Orbán úr is, akiről nem hinném, hogy pisztolyt tartottak a fejéhez, amikor felvette, és annyira hülyének sem tartom, hogy direkt devizában adósodott el, nem forintban.) Már írtam, hogy nekem nincs és nem is volt se forint, se deviza alapú hitelem, de ha a pék azt mondja, hogy az egyik kenyér olcsóbb, de ugyanolyan jó, akkor
elhiszem neki! Szóval, nyugodtan leszállhatsz a devizahitelesekről, mert amíg a fél kabinetet be lehetett húzni és ki is lehetett menteni belőle, addig kutya kötelessége a kormánynak tisztességes megoldást találnia, tekintve, hogy ők kezdték el csőbe húzni az embereket! A felelősség minimum így kellene hogy megoszoljék: kormány -bank-hiteles.
Persze, tudjuk, hogy ez az egész országot érinti, hisz a kormány nem a saját zsebéből fizet, hisz abba a zsebbe is mi tesszük a pénzt...
modera
@QQCSI: Ha én valamit nem akarok, arra senki nem tud rábeszélni. Rossz érvelés.
QQCSI
@modera: Nem is várom el, hogy igazat adj.
Sőt, ha egyszer is megpróbálnál --hozzám hasonlóan --
empatikusan gondolkodni elkezdenék aggódni,
nincs-e valami akut mentális problémád.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok