Meg kell várni a Kúria döntését az új devizahitelezést érintő jogszabály megalkotásával – mondta Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, az Alkotmánybíróság hétfői határozatára reagálva.

A politikus kérdésre válaszolva azt mondta: "nagyon nagy valószínűséggel lesz új jogszabály", de meg kell várni a Kúria ezzel kapcsolatos döntését, mert ha a Kúria a hitelezőknek kedvező döntést hoz az árfolyamrés, illetve az egyoldalú szerződésmódosítás kérdésében, akkor a törvényhozás feladata lényegesen kevesebb lesz, mint a másik esetben.

Hozzátette: azért sincs "az asztalfiókban" a jogszabálytervezet, csak szakértői vélemények, számítások mindennek a bankrendszerre gyakorolt hatásáról, mert "ma nem tudjuk eldönteni a kúriai döntés hiányában, hogy pontosan mire kell kiterjednie az Országgyűlés jogalkotási tevékenységének".

Arra a felvetésre, hogy a kormány most visszatérhet ahhoz a szándékához, hogy véglegesen, a jelenleg törlesztők számára is "eltüntetik a polcról" a devizahitelt mint terméket, és ez nem jelenthet mást, mint forintosítást, Gulyás Gergely azt mondta: ma a rögzített árfolyamon való törlesztés mindenki számára elérhető lehetőség. Mindenkinek azt javasolták, hogy éljen ezzel a lehetőséggel. Ha lesz olyan szabályozás, amely ennél is kedvezőbb, abból nem maradnak ki azok, akik beléptek az árfolyamgátba – hangsúlyozta a képviselő.

Az Alkotmánybíróság hétfőn a devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésében azt mondta ki, hogy törvénnyel módosíthatók korábban megkötött szerződések, ám ebben az esetben is figyelembe kell venni minden fél méltányos érdekeit, a megváltozott körülmények között is érdekegyensúlyra kell törekedni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Már 2010-ben megígérte a jelenlegi kormány, hogy segít a devizahiteleseken. Segített: 60E bedőlt hitel helyett lett 230E bedőlt hitel mostanra (ha az adónkból nem költöttek volna eszközkezelőre, végtörlesztésre, árfolyamgátra, Ócsára, és nem árvereztek volna el rengeteg lakást ez a szám sokkal magasabb lenne.)
Ha nem gyengítették volna a Forintot (Euró csaknem 50 Forinttal drágább) akkor valóban segítettek volna a devizahiteleseken.
leszúrt rittberger
De cukorfalat! Megvárják a Kúria döntését, és nem borítják rájuk az asztalt plusz viszik el őket Recskre... Dzsentlümen!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.