Két és félmillióra becsüli a Fidesz-KDNP szavazótáborát a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásában, "a kormányváltó pártszövetség" tábora 1,5 milliós, míg a Jobbiké 820 ezres. A Heti Válasz megbízásából március 17-19. között, ezer ember megkérdezésével végzett kutatást szerdán juttatták el az MTI-hez.

Az elemzés szerint a kormánypártok támogatottsága februárhoz képest valamelyest növekedett, és jelenleg 40 százalékon áll az összes megkérdezett körében. A baloldali pártszövetséggel 19 százalék szimpatizál, míg a Jobbikkal 12 százalék a teljesen népességben.

A Nézőpont Intézet kutatása szerint a választópolgárok 64 százaléka venne részt a választáson. Így a Fidesz-KDNP szavazótáborának plafonja – a még bizonytalan, de lehetséges szavazók beszámításával – jelenleg 2,5 millió, "a kormányváltó összefogásé" 1,5 millió, míg a Jobbik esetében 820 ezer szavazó – írták.

Az intézet közleménye szerint a Fidesz-KDNP szempontjából a választás végeredménye elsősorban azon múlik, hogy miként tudja mozgósítani táborát – fogalmazta meg véleményét az intézet. A kutatási eredmények alapján jelenleg aktívnak mutatkozik a kormányzó párt tábora, de ennek a viszonylag magas szintnek a megőrzése is fontos feladat – hívták fel a figyelmet.

A Fidesz szimpatizánsainak 76 százaléka részt venne a választáson. Aktív szavazóik erős elkötelezettségét jelzi, hogy 88 százalékuk már évek óta eldöntötte, a kormánypártokra fog voksolni a következő választáson – tették hozzá.

A Nézőpont Intézet elemzése szerint a baloldalnak egyre kevesebb ideje van, hogy meggyőzze potenciális szavazóit arról, hogy reális kormányzati alternatívát tud nyújtani, és ezt nem segítik a különböző korrupciós botrányok sem az MSZP körül.

A kutatás alapján a Simon-ügyről az emberek 44 százaléka beszélt az elmúlt hetekben, míg Zuschlag János megjelent könyvéről 24 százalék. Mindkét esetben a negatív vélemények voltak túlnyomó többségben. A választópolgárok 26 százaléka a korrupció kapcsán elsősorban az MSZP-re asszociál, ezzel szemben a Fideszt 16 százaléknyian jelölték meg ugyanebben a kérdésben – olvasható a kutatásban.

A Nézőpont Intézet a Jobbik szempontjából azt tartja nagy kérdésnek, hogy meg tudja-e közelíteni a 2010-es eredményét. A párt kampánya a korábbi radikálissal szemben mérsékeltebb hangnemű – jegyezték meg, hozzátéve, hogy a szavazók ettől függetlenül továbbra is messze a Jobbikot tartják a leginkább radikális pártnak (a válaszolók 44 százaléka).

A közvélemény-kutatás szerint a pártot saját szimpatizánsainak többsége is (57 százalék) inkább radikálisnak gondolja. A radikalizmus nem népszerű: mindössze a szavazópolgárok 9 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy egy radikális pártra szavazzon – írta a Nézőpont Intézet.

A kutatási eredmények alapján a kisebb pártok közül egyedül az LMP-nek van esélye elérni a parlamenti küszöböt, bár jelenleg egyik bázison sem éri el az 5 százalékot a párt támogatottsága. Az LMP-re voksolást 8 százalék tartja elképzelhetőnek most áprilisban, de ebből 4 százalék "a kormányváltó összefogásra" is szavazna. Az LMP helyzetét az is nehezíti, hogy szűk szavazótáborának is mindössze 62 százaléka menne el most biztosan szavazni.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatását nemre és korra, régiónként, településtípusra és iskolai végzettségre országosan reprezentatív mintán végezte el.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemzeti_nyugdíjas
@geo: Majd a tények mást mutatnak. Az én környezetemben olyan hülyét még nem láttam aki a fideszre szavazna.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
pbalage
ha ez így van, akkor egypárti "demokrácia" lesz, ha átnézed a választási "törvényt".
nemzeti_nyugdíjas
@geo: Majd a tények mást mutatnak. Az én környezetemben olyan hülyét még nem láttam aki a fideszre szavazna.
F_Viktor
Nekem ez a mondat tetszett:
"A Fidesz szimpatizánsainak 76 százaléka részt venne a választáson. Aktív szavazóik erős elkötelezettségét jelzi, hogy 88 százalékuk már évek óta eldöntötte, a kormánypártokra fog voksolni a következő választáson..."

Tehát a fityesz tábor 88 százalékát nem érdekel mit tesz Orbán az országgal, akkor is rá ikszel :-)
Ők az egybites agymosott birkák .-)
Persze a Nézőpont írt már ennél nagyobb hülyeséget is...
tavaszi
...mióta kormányra kerültek ...vezetik a közvéleménykutatásokat...már-már természetes.
...hogy miért nem vagyok meglepve??,...mert vannak a sorsunkban elrendeltetett dolgok...és ez most az...az ellenzéknek még 4 év ellenzéki státuszt kell biztositani,hogy megtudjon ujjulni...ezt meg is adjuk nekik...rászolgáltak...
adenoma
Ez Nézőpont kérdése...:-) Mindenesetre úgy legyen!!
mate03
@nemzeti_nyugdíjas:Elég sok helyen megfordulok de csak azt hallom,csak a fidesz ne!
dzurinda
@F_Viktor: "Tehát a fityesz tábor 88 százalékát nem érdekel mit tesz Orbán az országgal, akkor is rá ikszel :-) "

Ebből én is ezt olvasom ki. Sajnos sok olyan ember van, akinek teljesen mindegy, hogy mi történik az országgal, csak Orbán nagy lózungjait hallgathassa.
mate03
@tavaszi: Már megint itt vagy? Nagyon ununk!
F_Viktor
@mate03: @dzurinda: Én sem találkozok olyanokkal akik az életben is felvállalnák fityeszes támogatottságukat, csak az interneten hangosak.
TÁRKI február-márciusi felmérése szerint 2,5 millió fityeszes szavazótábor (mint 2010-ben!), a Jobbik beérte a kormányváltókat...

Szerintem nagyon torz adatok, kíváncsian várom 6.-át :-)
laszlobihari
@tavaszi: "mert vannak a sorsunkban elrendeltetett dolgok" ehez hasonlót már hallottam, a kommunisták mondták, "történelmileg úgy alakult hogy a kommunisták a munkásosztály képviselői", ez azt jelenti, hogy a csuti ... visszatért a gyökereihez?
nemjoezigy
@mate03: @nemzeti_nyugdíjas:Elég sok helyen megfordulok de csak azt hallom,csak a fidesz ne! Válasz erre Tetszik2 Jelentem ma, 09:10
Meg a szocik ne! Evégre nekik köszönhető a fidesz 2/3-ad. Annyira szarok voltak, hogy a birka, bocsánat, feledékeny 2/3-ad elfelejtette, hogy azelőtt 4 évvel már leszerepelt a fidesz. Soha többet váltógazdálkodás. Ezeknek,- mindkettőnek, abból állt az uralkodásuk nagy része, hogy az elődeikre mutogattak, de hogy tettek volna - az ország érdekében- valamit, pl:a kár okozók megbüntetése, a károk megtéríttetése.
Végre tisztába kellene tenni a magyar alapokon, hogy mit jelent a baloldal és mit jelent a jobb oldal.
Mert a valóság nem a leírtak szerint van: A baloldali politika támogatja a kisebbségek és a hátrányosabb helyzetű csoportok jogait, illetve e jogok érvényre juttatását, támogatja a szabadságjogokat, és általában támogatja a kulturális sokszínűséget, gazdaságilag pedig a nagyobb állami szerepvállalást. Ugye a mostani magyar baloldalra nem ez a jellemző? Mert milliárdosok, tőkések, harácsolók szolga rendszer kialakítók lettek.
A jobboldal az hozza magát: a társadalom hierarchikus felépítésének elfogadása, az emberek közötti társadalmi és anyagi egyenlőtlenség adottságként kezelése és helyeslése. Tehát aki ezekre szavaz és most nem gazdag, nem rokona ismerőse ezeknek, hanem szegény,kizsákmányolt, hátrányos helyzetű az szavazzon a kisebbekre.
A Jobbik-nak kellene még ideológiailag meghatározni magát, mert szerintem a neve nem a fideszes jobboldaltól "jobbrát" jelent, hanem, hogy JOBB minden eddiginél. REMÉLEM!
karma1
VAZZZEEEE! Ezek megint hianyoztak a matekorarol!!!

Ugyanis, ha minden NEGYEDIK ember szavazna rajuk a szavazopolgarok kozul, akkor ez egy f@sza 25 % !!! azaz HUSZONOT SZAZALEK, ami a szavazopolgarok EGYNEGYEDE!!!

Csak igy tovabb Szazadveg, ekkora baromsaggal csak egybites birkakat es cimeres okroket tudtok megetetni, na meg a savazos bacsit meg a kezcsokos neniket...(A lorincbarat ugyis ra szavaz, az mar tuti...:-)))

Na,@tavaszi baratom, vezesd mar le nekem a 2/3-os tobbseget, ami 4 eve is csak 52,7 % volt?
kiskutyauto
És? Az 2.5 millió magyar. Ott van a maradék 7,5 millió, épphogy csak picikével több, csupán háromszor annyi magyar akik meg NEM A FIDESZRE SZAVAZNÁNAK... Mindig is tudtuk, hogy legalább 2-3 millió idióta, magyar nemzet szégyene él, azaz élősködik ebben az országban sajnos... ezek a fideszbirkák... és ennyi... hajrá orbanisztán hajrá abszurdisztán
Fradigege
Engem egyszer 2006 környékén felhívtak ilyen "statisztika" gyártók. Mondták, hogy pár kérdést tennének fel. Első: Kire szavazok? Mondtam, hogy a MIÉP-re. Erre jó köszönjük a viszonthalásra. És így lerakták. Gondolom most is valahogy ígymegyen ez. 1000-ből megkérdeznek 900 regisztrált szimpatizánst és hipp-hopp ott a megdönthetetlen tény, hogy...
Desischado
Én is azt mondom, amit F Viktor, várjuk ki a végét... akkor megtudjuk mi a helyzet, hacsak a fidesznek nem sikerül ezt is szétcsalnia!
mate03
@nemjoezigy: Sajnálom de szerintem nincs igazad!Sajnos a Jobbik azzal kezdené hogy függetlenséget lépjünk ki az EU --ból. Az pedig az ország gazdaságának a végét jelentené!
nemjoezigy
@mate03: Az én infóm szerint a bent maradásunk feltételeinek tisztázása, módosítása lenne a kezdés. Ugyanis minket (a népet) keményen átvertek a tagsággal.
Lehet, hogy a tárgyalók tudták, hogy ez lesz, mármint a magyar ipar, mezőgazdaság elsorvasztása, az EU régi tagállamainak termékeinek (főleg a szemeteinek, odahaza el nem adható termékek) magyarországi piacra juttatása. De a magyar tárgyalóknak ez célprémiumos feladat volt és mindenáron meg kellett lépni, mert nekik zsebre ment, az ország érdeke, meg már akkor is le volt sz@rva!
De nekünk a népnek ezt nem mondták meg a szavazás előtt.
Tehát az egész feltételrendszer újratárgyalása lenne mintha egyenlő felek lennénk és nem pedig gyarmat, ahogy most vagyunk.
nemjoezigy
@mate03: Jó tárgyalási technikával nem lehetetlen a győzelem (a maradni az EU-ban) mert az EU-nak is érdeke a bent maradásunk! És nem is kerülünk annyiba, mint például a görögök, ahol szinte egyértelmű az ablakon kidobott pénz esete. Egyre többször beismerik (az EU) a hibáikat, a rossz elképzeléseiket. Nem láthatják, onnan a nagy jólétből, hogy erről a harmadik világszintről mi mindent meg lehet csinálni.
De a legnagyobb baj, hogy az orbánék sem látják (mert ők is a magas szintről néznek le ránk, ha néznek egyáltalán) hogy milyen körülmények közt él a termelő nép. A ma reggeli rádió műsorában is azt bizonygatta, hogy az alsó és az alsó középréteg is jól, jobban él! Mert a buzi statisztikájában azt látja. Rájöhetett volna már (az iskolákban is tanítják) hogy olyan statisztikákat csinálnak, amilyent akarnak, amilyenért fizetnek!
Tényfeltáró
Orbánbajdzsánban baltával terelik a birkákat.
songoku
Azóta, amióta a birkák is szavazhatnak.

Békésen gyűlölködő menethez performansz ötletek:
1. Előttük kb 50 méterre: Figyelmeztető tábla formátumban (háromszög piros szegéllyel) egy birka rajzolata.
2. Előttük kb 50 méterre tábla: Vigyázz! Mögöttem birkák 50 méterre.
3. A közelükben menve folyamatos bégetés hangszóróból.
4. Az összes fent említett együtt.
F_Viktor
@nemjoezigy: Nagyon biztosan állítod a "célprémiumos feladatot", erre bizonyítékaid is vannak?

Gondolom azt tudod, hogy az alapszerződés értelmében az EU-ból tagállamot kipaterolni nem lehet, csak kilépni.
Elmondom mi lenne ha a Jobbik nyerne és az elképzelésed valósulna meg:
Az EU a szalonképtelen Jobbikkal nem tárgyalna, csak annyit mondana nagy megkönnyebbülten, ha nem tetszik, el lehet húzni!
evacica
@tavaszi: Én nem lennék olyan közvélemény kutatásra büszke, ahol az emberek nem merik elmondani a véleményüket őszintén. Aki a fideszre szavaz az a hazugságra, korrupcióra a lenyúlásra a jogfosztottságra szavaz, és nem a demokráciára!
karma1
@evacica: Dragam, ezek a KSH adataibol nem arra kivancsiak, hogy hogy keszultek, hanem a vegeredmenyre, vagyis arra, hogy - allitolag! - mindenki a fideSS-re szavazna. A fidesznek meg ennyi mar eleg is...:-((
darwin
@kiskutyauto: Szerinted a 10 millió magyarból mind szavazhat?Mind nagy korú?Mind el is megy?A 2 és fél millió,az több mint 50 %.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.