Egyértelmű és nem megkérdőjelezhető felhatalmazásnak, megerősítésnek nevezte az országgyűlési választás eredményét Orbán Viktor miniszterelnök hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján, az Országházban. A gazdasági kilátásokat a kormányfő úgy értékelte, hogy Magyarország a régió éllovasa lehet. Jelezte egyúttal, hogy indokoltnak tartja a bankadó megtartását. Új kormánya személyi összetételéről egyelőre nem nyilatkozott.

"Egyértelmű és nem megkérdőjelezhető felhatalmazást, megerősítést kaptunk arra, hogy folytassuk azt, amit elkezdtünk" – értékelte a szavazást Orbán Viktor, aki szerint a választók vasárnap igent mondtak a 2010 után bevezetett új közjogi rendszerre, az új gazdaságpolitikára és a néppárti kormányzásra. Hangsúlyozta, hogy a választók emellett nemet mondtak a gyűlöletre és az Európai Unióból való kilépésre.

Orbán: a régió éllovasa leszünk

A Fidesz és a KDNP a garancia arra, hogy "Magyarországon se jobbról, se balról a szélsőségek ne juthassanak meghatározó szerephez a közéletben" – jelentette ki.

A kétharmad a választóknak fontos

A miniszterelnököt többen is faggatták azzal kapcsolatban, hogy még nem biztos a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége. Erre válaszul közölte: egyelőre nem látja a jelentőségét annak, hogy "a még nyitva lévő egy vagy esetleg két mandátum" sorsa hogyan dől el, ez a lényeget nem befolyásolja. Arra a kérdésre, fontosnak tartja-e, hogy meglegyen a kétharmados többségük, kijelentette: ezt nem tartja személyes ügynek, de a választók szempontjából fontos.

A választási metódust ért kritikákat kommentálva arra hívta fel a figyelmet, hogy ha például az Egyesült Királyság választási rendszerét alkalmazták volna Magyarországon, akkor a szavazatok alapján 90-92 százalékos győzelmet értek volna el a kormánypártok.

A személyi és kormányzati szerkezeti ügyekkel – így például az általa vezetett új kabinet összetételével – kapcsolatos kérdésekre azt válaszolta, hogy hétfőn már egyeztetett több kormánytaggal, ezt a munkát keddig szeretné elvégezni, szerdán kormányülés lesz, és "amikor eljött a pillanat", tájékoztatni fog a döntésekről. Hozzátette, a szerdai kormányülésen értékelni fogják a választás lebonyolítását.

A Jobbik választási szereplését firtató felvetésre Orbán Viktor úgy reagált: annak alapján, hogy egy-egy pártnak mekkora lesz a részaránya a Házban, azt látni, hogy "az említett párté" csökken.

Szükségszerűek a konfliktusok az EU-val

Szintén több újságíró érdeklődött a magyar kabinet és az EU viszonyáról, amellyel kapcsolatban úgy foglalt állást: Magyarország helye az unión belül nem rendkívüli, csak "erőteljesebben fogalmazunk és talán határozottabban állunk ki" néhány fontos, Európában szokatlan gazdaságpolitikai intézkedés mellett, például annak érdekében, hogy Magyarországon legyen a legolcsóbb az energia ára. "Az EU egy jogszabályok által behatárolt játéktér, ahol minden ország próbálja érvényesíteni az érdekeit", ezért szükségszerűek a konfliktusok – fogalmazott.

Hangsúlyozta ugyanakkor, Budapest és az EU között nincs több konfliktus, mint más tagállamok és Brüsszel között. "A kapcsolatunk (...) nagy valószínűséggel ugyanolyan lesz, mint eddig volt" – közölte a jövőről szólva.

Az olasz sajtó kérdésére a miniszterelnök azt is mondta, hogy még vasárnap este felhívta őt telefonon barátja, Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő, akivel megvitatták a magyarországi választás eredményét.

Nagy korszak kapujában állunk

Gazdasági ügyekben úgy értékelt: "széles jövő áll előttünk, nagy korszak kapujában állunk", ez szerinte az első félévben nyilvánvalóvá is válik. Álláspontja szerint az elmúlt egy év gazdasági eredményei nem átmenetiek, a magyar gazdaság – annak a sokat vitatott gazdaságpolitikának az eredményeként, amit most az emberek megerősítettek – kiválóan fog teljesíteni a következő időszakban. "A régió éllovasai közé, illetve talán az élre is szeretnénk majd ugratni" – fogalmazott.

A miniszterelnök példaként hozta a fővárost, amely, mint mondta, óriási mértékben fejlődött, és ez a fejlődés a jövőben még látványosabb lesz.

Arra, hogy milyen lesz a forintpolitikájuk, azt válaszolta: forintpolitikája a jegybanknak lehet, a kabinetnek nem, "ezt mi tiszteletben tartjuk".

A választók döntése alapján marad a bankadó

Orbán Viktor a tájékoztatón indokoltnak nevezte a bankadó megtartását. Megfogalmazása szerint a választók döntése alapján indokolt, hogy a bankok is részesei maradjanak a méltányos közteherviselésnek, bár a részletekről "mindig lehet beszélni". Hozzátette ugyanakkor, örömmel látja, hogy a pénzintézetek beépítették működésükbe a bankadót, és ismét profitot értek el.

A gazdasági szereplőkkel való kapcsolatról szólva felelevenítette: a kormány negyvennégy vállalattal kötött stratégiai megállapodást, amelyeket életben kíván tartani. A kis- és közepes vállalkozások (kkv) megerősítésének lehetőségéről azt mondta: az őket képviselő szervezetekkel, különösen a gazdasági kamarákkal olyan együttműködés kialakítására törekednek, hogy a kkv-szektor is hozzáadhassa a maga képességét a magyar gazdasághoz.

A héten kész lehet az EP-lista

Szintén kérdésre közölte: csütörtökre kész lehet a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási listája, a Fidesz országos választmánya ugyanis várhatóan aznap hoz erről döntést.

Az ország Kínával való kapcsolatáról szólva jelezte: a kínai hatóságok pénteken jelentették be, hogy számos magyar agrárterméket beengednek az országukba, elsősorban állatokat. Orbán Viktor ezt áttörésként értékelte a kínai-magyar kapcsolatokban. Hozzátette: a két ország stratégiai partnerségben áll egymással, amely egyre több lehetőséget kínál mindkét államnak. Ezek közül a legfontosabbnak ítélte, hogy a Bank of China Magyarországon hozza létre regionális központját.

Az energiaügyi kérdésekről szólva közölte: cél, hogy a magyar energiaárak az Egyesült Államokban alkalmazott árak szintjére csökkenjenek.

Földügyekben megismételte: számít arra, hogy az EU és Budapest között viták lesznek a magyar jogszabállyal kapcsolatosan.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Teljesen magam alatt vagyok! Erre álmomban sem mertem volna gondolni! Egyáltalán mi van a magyar néppel?! Mi történt ezzel a birka néppel? Saját maga ellensége?! Szereti a nyomort és azt,hogy megalázzák?! Szereti a létbizonytalanságot?! Szereti ha elmenekül a gyermeke messze országokban,mert a saját szülőhazájában nem tud megélni?! Szereti nézni a csontig soványodott, éhező gyermekét?! Szereti ha orránál fogva vezetik?! Szereti,ha a saját rovására gazdagszik egy elit réteg,míg Ő kenyérből sem eszik eleget?! Fűtetlen és nyomorúságos életkörülmények között tengeti a sivár napjait?! Nem értek semmit sem!!! Megérdemli ez a szolgalelkű magyar,hogy egyáltalán felemelje valaki mellette a védő szavait,cselekvéseit?! Tudod mit mondok én neked Te Birka NEMZET?! Pusztulj el?! Pusztulj el a nyomorban és a sorozatos Orbáni megalázásodban! Szégyelld magad itt Európa közepén a többi békét,szabadságot és függetlenséget szerető nemzetek között!!! Légy átkozott! Élj örökös Orbáni rabszolgaságban,önkényben! Fordulj fel az éhségtől,fagyj bele a szegényes viskódban! Vessen ki Európa örökre magából!! Korogjon a gyomrod a folyamatos éhségtől! Légy örökös rabszolga az Orbán oligarchái kezei alatt,akik majd éhbérré dolgoztatnak a végeláthatatlan birtokaikon! Légy földönfutó, Te igénytelen Nemzet! Megérdemled a sorsodat! Légy átkozott a saját szülőhazádban!!! Légy száműzött és kivetett itt Európában!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
yazo64
Mi vaaan? semjénzsóti összeragadt a lovával oszt úgy maradt?:)
human
Csak vigyázzunk, mert az, hogy mindenkit magunk mögött tudunk a vágtában azt is jelentheti, hogy ellenkező irányba vágtatunk.
csikknorisz
"A választási metódust ért
kritikákat kommentálva arra
hívta fel a figyelmet, hogy ha például az Egyesült Királyság
választási rendszerét
alkalmazták volna
Magyarországon, akkor a szavazatok alapján 90-92
százalékos győzelmet értek volna el a kormánypártok."
És akkor mi van? A szarra az a válasz, hogy van, ahol még szarabb? Kit érdekel a UK rendszere?
Desischado
MEGMONDTA, HOGY MINDENKI NERGELJEN, MOST AZTÁN VÁGTATHATUNK EGYENESEN A NYOMOR, ÉS A KÁOSZ, MEG A ROMLÁS FELÉ! Nyugati életszínvonal?! Röhögnöm kell! Nekik már régen meg van! Megelőzünk mindenkit?! Ez tényleg hülye! Sajnos, amihez nem kéne, ahhoz nagyon is van esze!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.