A szociálisan rászorultak kérhetik a járási hivataltól az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alóli mentesítést – hívja fel az érintettek figyelmét közleményében a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) a honlapján.

A közlemény kiadását az indokolta, hogy a havi 6810 forintos egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésének elengedését – méltányosságból – sok adózó kérte a NAV-tól.

A méltányosság megállapításakor az adóhatóság részletesen vizsgálja az adózó és a vele egy háztartásban élő hozzátartozók vagyoni, szociális helyzetét, jövedelmét és kiadásait.

Méltányosságot ugyanakkor csak lejárt adótartozás esetén gyakorol a NAV. Így a gyakorlatban sokszor azzal szembesülnek az adózók, hogy bár az adóhatóság – egy adott hónapban – az addig felhalmozott járulékra fizetési kedvezményt engedélyezett, a következő havi kötelezettség keletkezésekor ismét tartozása lesz, és arra ismét késedelmi pótlékot számítanak fel.

A NAV ezért hívja fel az érintettek figyelmét arra, hogy a szociális törvény alapján is kérhető a járulék megfizetése alóli mentesítés – egy évre. Ezt az kaphatja meg, aki jövedelmi helyzete miatt nem tudja megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

A kérelmet a járási hivatal bírálja el, és azt tartja rászorultnak, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 százalékát, jelenleg 34 200 forintot.

Aki egyedülálló, akkor kap mentesítést, ha jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékát, vagyis jelenleg a 42 750 forintot.

A szociális rászorultság igazolásáról a járási hivatal hatósági bizonyítványt állít ki, amely egy évig érvényes.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
@1magyar: Sőt! Csoda, hogy még nem találták ki, hogy a pályakezdő munkanélküliek fizessenek büntetést, amiért nincs állásuk. :(
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jucus60
Járulékot nyilván fizetni kell, na de akinek nincs bevétele, az mégis miből? Vagy adja el mindenét, hogy havonta becsengesse a pénzt és aztán földönfutó legyen? Az jó? Hihetetlen.
Mi köze ennek a család jövedelméhez? Önálló felnőtt emberekről van szó. Nem elég, ha a család ilyenkor eteti, ruházza, fizeti a rezsit, még mit akarnak az emberek nyakába sózni?
Dr. Felipe
Ettől csak a papírmunka fog növekedni nem a gazdaság. Akinek "semmijesincsannyitisér" emberek nyilván hogy nem tudnak fizetni mert nincs miből de legalább az iroda kukacok tudják tologatni az aktákat. Ez is több mint a semmi.
petike
Feleségemet is elhajtották a hivatalból mert hármónkra sok az én 110 ezer forintom.
Mert orbánisztán jobban teljesít.
Desischado
Á la Abszurdisztán orbanisztán! Mert Magyarország jobban teljesít, pardon, hasít! Csak akkor azt nem értem, miért van ennyi szegény!
Les miserables
@jucus60: Szokatlan ugye.Pedig itt Hollandiában ha munkanélküli vagy szoc segélyen van annak is kell fizetni havonta minimum 120 eurót. Mellé egy ilyen biztosítás semmit sem ér .Ha eltörik a keze a gipszelés 3000 euróba kerül.55 éves kor után már eleve nem fizetik az építőmunkások gerincműtétjét !Most aki a " de ott mennyivel többet keresnek " szöveggel jön annak írom ,igaz hogy a havi minimálbér 1500 euró de a lakhatás is jóval drágább mint odahaza..Mellé sok külföldi részmunkaidős és havonta 800 euróból NYOMOROG !
jucus60
@Les miserables: Véleményem szerint teljesen mindegy, hogy Hollandiában, vagy Magyarországon történik mindez. Nem értem, hogy miért kell fizetni annak, akinek nincs jövedelme? Itt kellene belépni a szociális rendszernek, akár itt, akár ott. A nincsből nem lehet fizetni. Az is megérne egy misét, hogy van egy biztosítása az embernek, hiába fizeti a polgár rendesen, a társadalombiztosítás egyoldalúan módosítgatja a szerződést természetesen a mi kárunkra. Már ott tartunk, lassan mindenért fizetni kell. Akkor miért is van a járulékfizetés? Mérhetetlenül igazságtalannak tartom a Holland rendszert is, amit írt az szerintem felháborító. Ezek szerint csak addig kell az építőmunkások pénze, amíg valószínűleg nem lesz gerincműtét. Magyarul nem vállal kockázatot tovább a rendszer, a munkás meg dögöljön vagy rokkanjon meg. Vagy 55 év felett adnak neki irodai munkát? Disznóság!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.