A Fidesz szóvivője szerint Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti (EP-) listavezetője ugyanott folytatja a gyűlölködést és az uszítást, ahol korábban abbahagyta.

Zsigó Róbert hétfői budapesti sajtótájékoztatóján ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy – ismertetése szerint – a napokban az MSZP-s politikus egy közösségi oldalon "a sorok között lerománozta" a külhoni magyarokat, és azon "bosszankodott", hogy egyeseknek miért volt olyan fontos onnan szavazniuk.

A Fidesz szóvivője szerint sokat elárul az MSZP-ről, hogy olyan embert választott EP-listavezetőjének, aki a külhoni magyarokról újra és újra becsmérlően beszél, és elvitatja tőlük magyarságukat.

"A mostani sértegetés és gyűlöletkeltés jóval többről szól, mint Szanyi Tiborról. Hiszen ő a szocialisták első számú EP-képviselőjelöltje" – mondta Zsigó Róbert, aki úgy fogalmazott: "több józanságot kérünk Szanyi Tibortól" és a szocialistáktól.

Szavai szerint a magyar ügyeknek, a nemzeti érdekeknek és a külhoni magyarságnak Szanyi Tibor és az MSZP-sek csak ártani tudnának az EP-ben.

Velük ellentétben – folytatta – a Fidesz-KDNP nemzetalkotó tényezőnek tekinti a határon túli magyarságot, és felelősséget vállal a sorsukért, ezért is állított "nemzeti listát" a májusi EP-választásra.

A Fidesz szóvivőjét a tájékoztatón megkérdezték arról, hogy a 444.hu – egy április 16-i európai bizottsági levélre hivatkozva – azt írta: Brüsszel minden Magyarországnak járó pénzt befagyasztott. A portál cikke szerint az Európai Bizottság az április 1-jén hatályba lépett, a pénzosztási rendszert érintő magyarországi változtatásokat kifogásolja.

Zsigó Róbert azt mondta, az Európai Bizottság a pályázati rendszer módosítását kérte, amin a kormány már dolgozik a bizottsággal együttműködve.

"Rövid, átmeneti időre elképzelhető, hogy a bizottság nem fizet ki pénzeket, de ebben az átmeneti időszakban a költségvetésből – amelyben megfelelő tartalékok vannak – meg tudjuk oldani", hogy a pályázók mindebből ne érezzenek meg semmit – fogalmazott a Fidesz szóvivője.

Hozzátette, hétfő délután kormányzati megszólalás várható a témában. Az azóta kiküldött meghívó szerint Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára tart majd sajtótájékoztatót.

Zsigó Róbert többször is megerősítette, hogy a kabinet és az Európai Bizottság között folynak a tárgyalások az ügyben.

"Nem hagyunk egyetlen, Magyarországot illető eurót sem elveszni" – jelentette ki.

Időközben Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős Johannes Hahn EU-biztos szóvivője azt közölte az MTI-vel, hogy az Európai Bizottság nem függesztette fel a Magyarországnak szánt kifizetéseket, de választ vár a magyar hatóságoktól azokra az aggodalmaira, amelyek az uniós források felhasználásának magyarországi átszervezésével kapcsolatosak.

Zsigó Róbert sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy – mint arról az Origo beszámolt – a 151 ezer tanárból mindössze 384-en jelöltették magukat a Nemzeti Pedagógus Kar vezetésébe, a kormánypárt szóvivője azt válaszolta: a pedagóguskar létrehozásának célja az volt, hogy az összefogást és a párbeszédet szolgálja, mert a jelenlegi kabinet minden tanárt partnernek tekint. Ezért indították el a pedagógusbér-emelési programot, és ezért hozták létre a pedagóguskart is – tette hozzá.

Az egyik magyar devizahiteles ügyében már megszületett – és a héten várható újabb – európai bírósági ítélet ügyében azt mondta: "ezek után mindenképpen a Kúrián van a sor", az új kormány és az új Országgyűlés pedig ezt követően kezdhet hozzá további intézkedéshez a devizahitelekkel összefüggésben. "Bízunk benne, hogy a Kúria nem fogja az időt húzni ezzel kapcsolatban" – fűzte hozzá.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pisti271
Tudomásom szerint a Magyar Köztársaság tartott népszavazást,
és lépett be az Európai Únióba, nem a Magyar nemzet.
Hogy a Fidesz mennyire jól képviseli az érdekeinket, jól mutatja,
mennyire együttműködik most az Únióval, mikor a kifizetések
leállítása kerül szóba. :)
Szerintem nem Szanyi miatt nyúltak a pénzcsaphoz. :)
bretagne
És a Fidesz? Egyfolytában gyűlölködik, mindenkit megsemmisít aki az útjába kerül. Szóval bagoly mondja...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.