Szabad, demokratikus, emberi világban szeretnének élni, amelyben "elfogadása, respektje van az emberi méltóságnak, amelyben tudomásul vesszük, hogy nagyon sokfajták a magyarok", és hogy az ország ereje ebből a sokfajtaságból, sokféleségből származik – mondta Gyurcsány Ferenc szerdán Győrben.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pártja európai parlamenti választási kampányrendezvényén mintegy kétszáz ember előtt azt mondta: "nem akarunk egyszínű Magyarországot, nem akarunk egynemű sokaságot, imádjuk, hogy ahány ember, annyi élet, és sokszor annyiféle ízlés, meggyőződés, kultúra, mert azt gondoljuk, hogy ettől lesz erősebb Magyarország". Hozzátette: szemben állnak mindazokkal, akik úgy gondolják, "csak akkor vagyunk jó magyarok, ha akképp gondolkodunk, ahogy ők gondolkodnak".

"Függetlenül attól, hogy éppen, adott pillanatban hányan támogatnak bennünket, ki kell tartani az elveink mellett" – jegyezte meg, utalva arra, hogy a magyar történelem azon alakjait tisztelik utólag is, akik nem hagyták, hogy elvegyék tőlük meggyőződésüket, akik a vereség után felálltak, és újra nekiindultak a küzdelemnek.

Gyurcsány Ferenc szerint nincsen ok arra, hogy a parlamenti szokásjognak megfelelően adjanak száz nap türelmi időt az új kormánynak, hiszen Orbán Viktor előre jelezte, hogy folytatni fogják korábbi politikájukat.

"Ha folytatni fogják, mi is folytatni fogjuk azt a küzdelmet, amelynek célja, hogy minél előbb leváltsuk őket, ha lehet, ne várjuk ki 2018-at. Minél tovább vannak hatalomban, annál többet ártanak az országnak" – fogalmazott a DK elnöke. Szerinte az Áder János által a parlament alakuló ülésén mondott beszéd "méltatlan az elnökhöz, de talán méltó egy pártpolitikushoz".

Mint mondta, az államfő "nem ismer bennünket, ha úgy gondolja, hogy belenyugszunk, hogy a magyar alkotmányosság nem az európai demokrácia, jogállamiság, az emberi méltóság talaján áll, hanem az önkény oldalán áll. Ha neki ez a rendszerváltozás, akkor mi ebből a rendszerváltozásból nem kérünk."

Hozzátette: küzdeni fognak mindaz ellen, amit "Orbán Viktor miniszterelnök 2010-ben fülkeforradalomnak csúfolt".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.