A feladat és a szövegválasztás is rossz volt a múlt csütörtöki emelt szintű angol érettségi magnóhallgatásos részében – véli a Nyelvtudásért Egyesület vezetője.

Rozgonyi Zoltán az Indexnek azt mondta: nem a felvétel hallhatóságával volt baj, hanem azzal, hogy a rosszul kitalált teszt miatt a diákok nagyon könnyen elveszthették a fonalat.

Az Eduline írt pénteken arról, hogy a csütörtöki angolérettségi után többen panaszt tettek a rossz hangfelvétel miatt, mert szerintük a beszélőket nem lehetett érteni. Az Oktatási Hivataltól ugyanakkor azt közölték, hogy az angol nyelvi emelt szintű érettségi hanganyaga minden tekintetben megfelelt az előírásoknak.

Az Index szerdai cikkében emlékeztetnek, hogy a hanganyag ellen tiltakozó Facebook-csoport tüntetést szervez szombatra. Továbbra is azt követelik, hogy fakultatív módon hadd írjanak meg egy másik hallásértési feladatot. Ugyancsak követelik, hogy a jövőben rendes nyelvi laborokban tartsanak érettségit, ahol megfelelőek és egységesek a technikai körülmények.

Egy tanár azt írta a Facebookon, hogy a hanganyagos feladatoknál nem az általános nyelvtudás, a szókincs gazdagsága, avagy a teljes szöveg értése a lényeg, hanem a vizsgakészség, a lényeghallás, a szöveg helyes szekcionálása.

Ezt erősítette meg az Indexnek Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének vezetője is. A hallásértési feladatoknál éppen azt tesztelik, mennyire tudja a lényeget megérteni valaki a zavaró körülmények ellenére is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy direkt rosszul hallható hanganyagokkal tegyék próbára a vizsgázókat – jegyezte meg.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokkantnyugdijas
Nem kell hozzá nyelvi labor! Minden akkreditált nyellvvizsgán CD lejátszó segítségével oldják meg ezt a feladattípust! Van ahol VERMONA erősítő, 2 hatalmas hangfal az AUDITORIUM MAXIMUM teremben (Debrecen), s ott is érthető...
gazdag dezső
Az a baj ,hogy nem érthető rendesen a szöveg sem!! Torz az egész amit még az angol anyanyelvű személy is alig ért meg!!Itt az örök jó mondás ,,aki nem tudja az tanítja""Sajnos sokan olyanok tanítanak angolt is akik nem értenek igazán angolul,csak azt hiszik !!Családomban van angol tanár aki Angliában igyekezett tökéletesíteni nyelvtudását!!Neki is annak idején 18 éves korában egy recsegő,alig érthető hangfelvételről kellett fordítani amiben sok hiba volt eredetileg is,mert aki összeállította az sem tudta a nyelvet rendesen.!!Nagyon kíváncsi lennék az ilyen tanárok hol ,?? Hogyan jutottak a tanári diplomához??
JAJMÁR
A felsőfokú nyelvvizsgákon is direkt recsegő, nehezen érthető szöveget adnak be! Vajon miért? A magyar embernek nem elég érteni, írni, olvasni és beszélni angolt?
Mintha olyan sokan lennének, hogy valamilyen szűrő feltétel kellene már, nehogy az egész országnak papírja legyen róla, hogy tud angolul :)
Persze, tudom a helyes választ, ez puszta kitolás :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.