A hálátlan utód bukhatja az örökséget, az özvegy nyugodtan újraházasodhat, a végrendeletet már nem lesz olyan könnyű megtámadni, az eltartási szerződést kötők pedig nagyon rosszul járnak, ha hamar meghal az idős ember, akivel szerződtek – írja az Index.

A lap dr. Urbán Andrást és dr. Horváth Zsoltot kérdezte a változásokról.

Az új Ptk. szerint a házastárs, – ha van leszármazó (gyerek, unoka) – csak az örökhagyóval közösen használt lakás, valamint annak berendezési és felszerelési tárgyainak a haszonélvezeti jogát örökli. Korábban a teljes hagyaték haszonélvezeti joga volt az övé.

Az új kódex szerint autóból, betétkönyvből, balatoni nyaralóból stb, az özvegy egy gyermeki részt örököl. Tehát például ha két gyerek van, akkor mindennek a harmada az övé – olvasható az Index cikkében.

A kitagadás lényege nem változott, viszont újabb kitagadási okokat hoztak be. Sajnos ezek nem fogják meg könnyíteni a bíróságok dolgát, és az ügyfelek is meglehetősen nehéz helyzetben vannak. Az egyik új kitagadási ok a nagykorú gyerek durva hálátlansága.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bástya Elvtárs
Tehát, ha kevés a nyugdíjat, elmehetsz hozományvadásznak!
Noszty!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Bástya Elvtárs
Tehát, ha kevés a nyugdíjat, elmehetsz hozományvadásznak!
Noszty!
bakegya
Orbán jóformán ennek köszönheti a boldogságát,mi meg neki hogy ilyen ordenálé módon ránk telepedett harmadjára is.
A sírgödrök,betegágyak alján kotorászásán túl ,csak a szoboravatóknál teljesít jobban.
Puskás-és özvegye,Antal,Horn-aztán most még a kádári levelezésér is lenyúlt.Szoc temetés-Tiszát se elég "egyszer megölni",hogy a szentlélek mentsen meg minket az arkangyalának képétől is.Mécs Imre hogy van...tessék mondani ?-túlélte az orbánrendőrterrort?DDD
csa-csa
...újabb kitagadási okokat hoztak be. Az egyik új kitagadási ok a nagykorú gyerek durva hálátlansága."
HELYES!!!
Január
Azért van benne olyan változás ami kedvezően érinthetett volna.
Kár, hogy nem hamarabb gondolkoztak a jogalkotók. pl. valaki 13 heti ápolás okán magára irattat egy élet vagyonát, ezzel kisemmizve a jogos örökösöket, akik komoly betegség miatt nem tudták a továbbiakban vállalni a szülő ápolását...
Desischado
Még a sírban sem hagynak nyugtot?! Igaz, januártól, ha meghalok, saját magamnak kell megásni a sírt, mosakodni, öltözni, és gondozni a sírt! Még meghalni sem lehet, mert túl költséges!
bakegya
@Desischado: és az orbánkurmány jogvégzett éllovasainak örök hálával tartozik a fél világ magyarjai,de még a norvégok is.Tiszteletet a magyaroknak-ahogy a sajátjaikat is a sírbatettetik!Mindezt az ő istenük nevében tehetik-évente pápai áldással a reformátusegyház imaszőnyegén,babtista-pista ladikon, elmenve a nagyfalig,de csakkk húsvét után,mert akkor van ideje két mecss között orbitális vityának!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.