Petíciót adtak át a roma önkormányzat által szervezett demonstráció résztvevői szerdán Miskolcon Csiszár Miklósnak, a város jegyzőjének, követelve a telepek felszámolásáról szóló helyi rendelet visszavonását. A standiontól, az avasi sportpályáktól és a belvárosból érkezők a városházánál találkoztak, ahol mintegy százan várták a 200-250 fős menetet, "Maradunk Miskolcon!" skandálással.

A "Miskolcon Maradunk" kitelepítés elleni bizottság elnevezésű csoport petíciójában azt írta: a május 8-án elfogadott, a lakások bérléséről szóló helyi rendelet miatt demonstrálnak, ebben a miskolci önkormányzat módosította a korábban hatályos szabályozást, de ez szerintük diszkriminatív, hátrányosan érinti a telepeken élőket.

Miskolc exportálja a szegénységet — tüntettek a romák

Hozzátették: a szanálásra ítélt szegénytelepek lakóinak családonként egy-két millió forintot kínálnak lakásvásárlásra, ha a város közigazgatási határain kívül vásárolnak ingatlant.

Mindegy hova, csak ide ne

A petícióban kitértek arra is: elfogatatlannak tartják, hogy Miskolc más településekre "exportálja" a saját szegényeit, s azt, hogy a telepek felszámolására irányuló terveket az önkormányzat valamiféle bűnmegelőzési program részeként kezeli és a nyomortelepeket a bűnözés melegágyaként állítja be.

"Ezzel a városvezetés maga is gerjeszti a cigányellenes közhangulatot" – fogalmaztak, és követelték azt is: Miskolc vezetése a nyomortelepek felszámolásához kapcsolódóan gondoskodjon átfogó szociálpolitikai program megvalósításáról, és tegyen eleget a 2008-ban elfogadott integrált városfejlesztési stratégiában, illetve az antiszegregációs tervben vállalt kötelezettségének.

Fütty és mondjon le

A városháza előtt összegyűlt mintegy háromszáz tüntető hosszan és többször skandálta, hogy ők Miskolcon maradnak, és többen Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármester lemondását követelték. Egy szónok azt is elmondta: nyílt levélben fordultak Orbán Viktor kormányfőhöz, kérve, hogy segítsen jószerivel kilátástalan helyzetükön, de választ nem kaptak. A tömeg erre füttyel válaszolt.

A demonstráción felszólalt Tamás Gáspár Miklós filozófus is, aki az MTI-nek azt mondta: állampolgári kötelessége, hogy szót emeljen azért, mert igazságtalanság történik polgártársaival, "a bőrszínük, származásuk vagy gazdasági helyzetük szerint".

Provokál a nincstelenség

Jakab Péter, a Jobbik megyei és miskolci alelnöke, önkormányzati képviselője a városháza előtt újságíróknak azt mondta: "elkapatott cigányvezetők" tüntetnek Miskolcon, véleménye szerint a tüntetés nem más, mint a miskolci adófizetők provokálása.

Úgy fogalmazott: a Jobbik ősszel a tervei szerint átveszi Miskolc irányítását, és meg fogja valósítani az ingyenes gettófelszámolást, ehhez már most is várják a miskolciak támogató aláírását a párt által meghirdetett gyűjtésen.

Soós Attila, a Fidesz-KDNP helyi képviselőcsoportjának szóvivője a tüntetés után azt közölte, a miskolci városvezetés elkötelezett a nyomortelepek felszámolási programjának folytatása mellett, és szándéka szerint azt be is fejezi.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

postamester
Nem értem...miért nem jelölnek ki nekik egy " türelmi zónát "
Ott aztán élhetik a megszokott silány életüket, lophatnak
egymástól, rabolhatnak, kurválkodhatnak nyugodtan
és körös-körül 3 m magas szögesdrót keritést !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
rugacs
@feri57: Ha normális emberek módjára szaporodtak volna, tized ennyi sem lenne az éhező gyerek!
Vajon mennyi esze van annak a szülőnek, aki 10x annyi gyereket csinál, mint amennyit etetni tud?
Nekik már akkor sem volt munkájuk, mikor rajtuk kívül mindenkinek volt!
Többségük lusta, képzetlen, de agresszív és kötekedő, ja meg megbízhatatlan.
Hát ki a fene akar ilyen munkaerőt?
Még a saját fajtársaik sem alkalmazzák őket!
rugacs
@feri57: Én bírom a hideget! De nem hiszem, hogy akár csak egy maci is jóllakna belőlem. Bezzeg a putritársadalommal már jól járnának!
Ráadásul kettőt egycsapásra! :-)
Meine Ehre heisst Treue
@1magyar: A jobb életszínvonalat képzéssel lehet elérni. Ahhoz, hogy képzettek legyenek, szükséges a hozzáállásuk és a tanuláshoz való viszonyuk gyökeres változása.
Ebből az következik, hogy hiába a sok pénz, felzárkóztató program, nélkülük nem lehet elérni eredményt az integráció terén.
1magyar
@feri57: Én nem csak a cigányokat hibáztatom,hiszen ösztönösen cselekszenek, szülik a gyereket mert az az egyetlen pénzforrásuk. Az echte magyarokra ez annyira nem jellemző.
A cigányokkal az a baj,hogy ők egyszerűen azt hiszik,hogy a többi embernek kell eltartani őket, nekik nincs felelősségük még a saját, megszült gyerekeikkel szemben sem.
A munkanélküliség ilyen foka már egyértelműen a kormányok hibája.
Desischado
@feri57: Ha figyelmesen olvastad a kommentemet, akkor láthatod, hogy mi a véleményem. Nem lehet mindenkit egy kalap alá venni, de a legtöbbje sajnos az alja közül kerül ki. Mit gondolsz, miért van ilyen rossz hírük a romáknak? Laktál te már egy udvarban ilyenekkel? Mert én sajnos, igen, és egy életre elég volt a fajtájukból!
feri57
@1magyar: A cigányok gyerekvállalása is csökkent ugyan olyan arányban, mint a nagy többségieké. A történelem hamisítás folyik. Igen van olyan család a cigányságban ahol ész nélkül szülnek a nyomorba, de ez mégse jellemző országosan,mert csak a szegénység legalsóbb mocskát látunk felszínesen, de az átlag roma mégis dolgozik, beolvad a magyarságba amiről nem, beszél senki, mert érdektelen. A megoldás munkát adni és aki nem fogadja el azt kéne kitelepíteni hozzanak létre egy új cigánytelepet Miskolcon ahol kevésbé zavarja a nagy többséget.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.