Petíciót adtak át a roma önkormányzat által szervezett demonstráció résztvevői szerdán Miskolcon Csiszár Miklósnak, a város jegyzőjének, követelve a telepek felszámolásáról szóló helyi rendelet visszavonását. A standiontól, az avasi sportpályáktól és a belvárosból érkezők a városházánál találkoztak, ahol mintegy százan várták a 200-250 fős menetet, "Maradunk Miskolcon!" skandálással.

A "Miskolcon Maradunk" kitelepítés elleni bizottság elnevezésű csoport petíciójában azt írta: a május 8-án elfogadott, a lakások bérléséről szóló helyi rendelet miatt demonstrálnak, ebben a miskolci önkormányzat módosította a korábban hatályos szabályozást, de ez szerintük diszkriminatív, hátrányosan érinti a telepeken élőket.

Miskolc exportálja a szegénységet — tüntettek a romák

Hozzátették: a szanálásra ítélt szegénytelepek lakóinak családonként egy-két millió forintot kínálnak lakásvásárlásra, ha a város közigazgatási határain kívül vásárolnak ingatlant.

Mindegy hova, csak ide ne

A petícióban kitértek arra is: elfogatatlannak tartják, hogy Miskolc más településekre "exportálja" a saját szegényeit, s azt, hogy a telepek felszámolására irányuló terveket az önkormányzat valamiféle bűnmegelőzési program részeként kezeli és a nyomortelepeket a bűnözés melegágyaként állítja be.

"Ezzel a városvezetés maga is gerjeszti a cigányellenes közhangulatot" – fogalmaztak, és követelték azt is: Miskolc vezetése a nyomortelepek felszámolásához kapcsolódóan gondoskodjon átfogó szociálpolitikai program megvalósításáról, és tegyen eleget a 2008-ban elfogadott integrált városfejlesztési stratégiában, illetve az antiszegregációs tervben vállalt kötelezettségének.

Fütty és mondjon le

A városháza előtt összegyűlt mintegy háromszáz tüntető hosszan és többször skandálta, hogy ők Miskolcon maradnak, és többen Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármester lemondását követelték. Egy szónok azt is elmondta: nyílt levélben fordultak Orbán Viktor kormányfőhöz, kérve, hogy segítsen jószerivel kilátástalan helyzetükön, de választ nem kaptak. A tömeg erre füttyel válaszolt.

A demonstráción felszólalt Tamás Gáspár Miklós filozófus is, aki az MTI-nek azt mondta: állampolgári kötelessége, hogy szót emeljen azért, mert igazságtalanság történik polgártársaival, "a bőrszínük, származásuk vagy gazdasági helyzetük szerint".

Provokál a nincstelenség

Jakab Péter, a Jobbik megyei és miskolci alelnöke, önkormányzati képviselője a városháza előtt újságíróknak azt mondta: "elkapatott cigányvezetők" tüntetnek Miskolcon, véleménye szerint a tüntetés nem más, mint a miskolci adófizetők provokálása.

Úgy fogalmazott: a Jobbik ősszel a tervei szerint átveszi Miskolc irányítását, és meg fogja valósítani az ingyenes gettófelszámolást, ehhez már most is várják a miskolciak támogató aláírását a párt által meghirdetett gyűjtésen.

Soós Attila, a Fidesz-KDNP helyi képviselőcsoportjának szóvivője a tüntetés után azt közölte, a miskolci városvezetés elkötelezett a nyomortelepek felszámolási programjának folytatása mellett, és szándéka szerint azt be is fejezi.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

postamester
Nem értem...miért nem jelölnek ki nekik egy " türelmi zónát "
Ott aztán élhetik a megszokott silány életüket, lophatnak
egymástól, rabolhatnak, kurválkodhatnak nyugodtan
és körös-körül 3 m magas szögesdrót keritést !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
postamester
Nem értem...miért nem jelölnek ki nekik egy " türelmi zónát "
Ott aztán élhetik a megszokott silány életüket, lophatnak
egymástól, rabolhatnak, kurválkodhatnak nyugodtan
és körös-körül 3 m magas szögesdrót keritést !!!
pbalage
na mi van romák? megszavaztátok a családtagot, az meg odasz@rt az orrotok alá?
inkább menjetek, aztán tiszteljétek.
verőce21
Akkor kellene a fekáknak akár dupla, tripla pénzt is adni, ha Szlovákiába költöznek ki! :)
kkalman
Arra azért kíváncsi lennék, mit szólna bárki, ha őt és családját, rokonait és barátait akarná lakóhelyének önkormányzata kiköltöztetni valamilyen indokkal az eddigi lakóhelyéről a szomszéd, kisebb, hátrányosabb helyzetű településre?
1magyar
Miért akarják mások nyakára telepíteni őket??? Maradjanak csak ott a helyükön és osszanak nekik ingyen fogamzásgátlót!
Új otthon is tönkretennének fél év alatt és ugyanott vannak ahol elindultak.
Senara
Szerintem a lényeg , odaköltözne valamelyik minisztérium és nem szeretnének , szavazóbázisukkal együtt élni .
trenszmen
@kkalman: Miért nem veszed a szárnyaid alá őket? Költöztesd magadhoz mindet!!!
m.macskosz
"Dr. Kriza Ákos (Nagyvárad, 1965. február 10.) orvos-közgazdász, egészségügyi menedzser. 2010. október 3-tól Miskolc polgármestere."

Talán települjenek vissza oda,
ahonnan jöttek, Romániába,
a polgármester úrral együtt.
1magyar
@m.macskosz: Bizony, oda vigye el őket, majd szavazhatnak levélben is!
1magyar
Azért az állam kormányzásába nem kellene már külföldről jött embereket választani,itt született magyart nem találtak???
leszúrt rittberger
@trenszmen: Éppen erről van szó, te osotba, ezt csinálja a miskolci önkormányzat is. Nem megszünteti a szegénységet, hanem átpaterolja máshová őket. Ez aztán nagy tett, ilyet tudott Hitler is, ehhez nem kell sok ész.

Lehet verni a melleket Msikolcon, hogy lám, nálunk már nincs szegénytelep. Ja, lett helyette a környező falvakban. Most akkor kijebb vagyunk a vízből?
1magyar
Egy ismerősöm munkatársa cigány,fekete bőrű, de 3 munkája van, két gyereke és nem is akar többet, mert nem tudja eltartani.
A többiek is lehetnének ilyenek!
Bár a munkanélküliség nem az ő rovásukra írható, az a mindenkori kormány sara!
magyarbakancs
Látom kezdődik a burkolt antiszemitizmus.?
Vagy mindig is volt?
SpamKontroll
@kkalman: Nem tudom, hogy önkormányzati telep-e az, amin élnek, de ha igen, akkor az önkormányzat elbonthatja azt és nem köteles ugyanazon a területen lakhatást felajánlani...
mariaberta
@kkalman: Igen érdekes megjegyzés, de kiegészíteném azzal, hol és milyen lakást lehet venni ma l.5 ill, 2 millióért?
Van aki több millió kölcsönt vesz fel lakásvásárlásra, de aki segélyből és "közmunkából" él, nem hogy lakásvásárlásra, de még megélhetésre sem jut, hogy törlesztené az esetleges hitelt?
Ez a polgárbarát kormány mit művel az emberekkel?
varirmag
"Tamás Gáspár Miklós rövid, de forradalmi hangulatú beszéde aratta. Azok vádolnak titeket jogsértéssel, akik megsértik a lakhatáshoz való jogotokat! A szabadság, egyenlőség, testvériség elve a cigányokra is vonatkozik!”

PONTOSÍTOK ! Szarkeverő TGM "úr" ! A (z ingyen) lakhatáshoz csak nekik van joguk !Mindenki más azért hogy lakhason, egy életen keresztül nyögi a bankhitelt !
Az egyenlőségről meg annyit , hogy egyenlőek vagyunk,de ők már minden téren egyenlőbbek ! Lásd ! Kötelező eü befizetés ami rájuk nem vonatkozik,fizeti helyettük az önkormányzat. Lásd ! Törvény előtti egyenlőség: Verhetik a tanárokat,orvosokat,mentősöket,rendöröket mégse került még egy sem börtönbe. A bíróság megelégedett egy felfüggesztett ejnye-bejnyével. Vajon ha őket verné,fojtogatná egy magáról megfeledkezett állat akkor mi történe ???
Gondolom a tgm-hez és a tasz-hoz hasonló szarkeverő,uszító népség egymást túlüvöltve
lármázna és sok sorostámogatott üvöltene rasszizmust.
szöszmösz
Vegyes érzelmeim vannak. Elméletileg elítélem ezt a döntést, de a gyakorlatban naponta szenvedünk lakótársaimmal együtt a parazita, lumpen, iszákos, alkalmazkodni nem akaró mosdatlan, hangoskodó, mindent tönkre tevő agresszív cigányoktól. Ennek a" rasszista " népnek , miért nincs problémája más nemzetiségiekkel? Soha nem hallottam , hogy pl. a svábokat egy közösség ki akarná vetni magából. Nem tudom mi lenne a jó megoldás, de az biztos, hogy az nem úgy kezdődik, hogy "azé me én cigány vagyok"
feri57
Senkinek nincs joga másik népcsoportot elítélni csupán a bőre színe miatt, A Hitleri időkben deportáltak embereket. Fidesz szemet huny minden törvénytelen cselekedet fölött undorító lettél Viktor cigány.
1magyar
Maradjanak ott ahol vannak! Nem mindegy hol szegények???
Desischado
A rendes, becsületes embereket megbecsülöm, mindegy, milyen a bőrszine. De én is ismerek ilyen alja, rabló, verekedő, a konfliktust szaporító romákat, és utálom őket! De az olyanokat, mint Kálmán, tisztelem és becsülöm! De nem ez a módja, hanem rendes életkörülményeket kéne teremteni. De azok, akikre utaltam, soha nem lesznek a társadalom rendes polgárai. A munka büdös, csak a bűnözés, és az agresszió a lételemük! Az ilyeneket persze, hogy utálja az ember!
Ettől függetlenül a Miskolci vezetés viselkedése pontos szinonímája annak, hogy mit lehet tőlük várni!
feri57
@Desischado: Az a helyzet, hogy tisztességben megöregedett az életét ledolgozó becsületes, rendes romákat is deportál a városvezetés. Mit szólnál ha a családod deportálnák csupán azért mert más a bőre színe?
mate03
@1magyar: Tökéletesen egyet értek!
rugacs
@leszúrt rittberger: Bizony az ostobákat nehéz arról meggyőzni, hogy a romákat nem kimondottan a nagyvárosok közepén kell laktatni!
Nálunk a balos kormányoknak köszönhetően a történelmi belváros közvetlen szomszédságában voltak elszállásolva a romák, akik naponta a sétáló utcában grasszáltak, túristákat, kirándulókat, városnézőket maceráltak, meg a helyi lakosokat fenyegették nap mint nap!
A város új vezetősége végre a nagy részüket kitelepítette a város szélére, ahonnan gyalog sokáig tart megközelíteni a város közepét, így mostanra elég ritkán találkozni velük.
Igaz, hogy attól még itt élnek, de még sem konkrétan köztünk.
Igen, ez járható út és megelégedéssel töltötte el a normális városlakókat.
Azóta a bűnözés is lényegesen alacsonyabb, esténként már akár sétálni is lehet veszély nélkül a városban.
Igaz, nem szabadultunk meg tőlük örökre, de azért egy fokkal jobb lett az élet a városban!
Meine Ehre heisst Treue
@feri57: Nem is a bőrszínnel van gond, nem az probléma. A gondokat a bőrszínnel együtt járó mentalitás, hozzáállás, életvitel jelenti.
rugacs
@feri57: A hitleri időkben leginkább vallási okokból voltak deportálások! Most sem a bőrszín a mérvadó, hanem az életmód! Ezek a népek itt laknak évszázadok óta, de ennyi idő alatt sem sikerült beilleszkedniük. Köszönhetően a kádári rendszernek meg a balos kormányoknak - akik rendre eltartották őket alanyi alapon - a mai napig a többségük kizárólag segélyre vár, ahelyett, hogy dolgozna, vagy megpróbálna tisztességesen, kultúráltabb módon élni. Annyi segélyt kaptak az elmúlt évtizedekben, hogy abból egy országot fel lehetett volna építeni.
Sajnos bennük nincs is vágy a jobb élet körülményekre, ha van pénzük, irány a kocsma, a játékgépek, stb.
Saját népükkel szemben sem toleránsak, gyakran egymást gyilkolásszák, ami azért nem olyan nagy baj... :-)
Kihalásra vannak ítélve...
Meine Ehre heisst Treue
@leszúrt rittberger: Ennek így valóban nem sok jelentősége van. Ezeket a lényeket egységesen az országból kellene evakuálni.
rugacs
@Meine Ehre heisst Treue: Mivel a Föld jó része már benépesült, elég kevés a lakatlan terület (talán még az egyenlítői szavannánkon van hely az oroszlánok között). Ilyen lényeket senki sem fogad be szívesen.
Így inkább a Földről kéne ezeket valahova deportálni ... , valami jó távoli naprendszerbe.
Esetleg a Marsot tudnám ajánlani (bár elég közel van), ha elég szívósak, talán túlélnék, ha nem, így jártunk..
Meine Ehre heisst Treue
@rugacs: Engem nem érdekel (és sokan vagyunk ezzel így) hova mennek, csak el innen, ne élősködjenek rajtunk, ne szégyenkezzünk miattuk.
1magyar
Azért szülik a sok gyereket mert ezért kapják a pénzt, semmi más jövedelmük nincs ha nem lopnak,rabolnak.
Kb. 10 %-a dolgozik rendesen és gondolkodik értelmesen.A gyereket pedig nem szeretik, mert ha szeretnék,nem nyomorgatnák sajátjaikat és nem kocsmáznák el a pénzt amit értük kapnak.
rugacs
@mariaberta: Ennek a népcsoportnak a 95%-a több, mint 60 éve segélyből él, mert már a kádári rendszerben sem akaródzott nekik dolgozni.
Meg azóta sem...
Igaz, normális ember nem is szeretne közülük munkaerőt, vajon miért..?!
És nem értem, miért kellene az államnak vagy az önkormányzatnak finanszíroznia ezek lakását?
Az elmúlt évtizedekben gyakran volt rá példa, hogy egyes roma családok kaptak normális lakást, amit pár hónap alatt tönkrevágtak, mert ott is úgy akartak lakni, mint egy putriban, meg annyian is.
Adjunk nekik összkomfortos lakásokat, etessük őket, dolgozzunk helyettük, míg ezek csak szaporodnak, meg játékgépeznek...stb.
Mást esetleg?
1magyar
@rugacs: Oldja meg a kormány,hogy ne a szaporodásukból éljenek!
rugacs
@1magyar: Ha már fizetni kell, inkább azért (és annak) fizetnének, hogy ne szüljenek! A gyermektelen romának többet adnék, de 2 utód esetén már büntetném őket!
feri57
@pityuka: Véded a rokonyokat?
Minden magyar rokonom te is és minden igaz magyar.
feri57
@1magyar: Hidd el nem a szaporodással van a gond, hanem az életkörülménynek, sok putri szintű magyar honfitársam is sínylődik a munka hiányában több mint ötszázezer magyar gyerek éhezik fogjátok már fel!
feri57
@rugacs: Téged meg az északi sarkra deportálnának, szegény éhező jegesmedvékhez,
mariaberta
@rugacs: De hiszen a kormány éppen most akar sok gyereket, mert a gyerekek számától teszi függővé, kinek mennyi lesz a nyugdíja.
rugacs
@feri57: Ha normális emberek módjára szaporodtak volna, tized ennyi sem lenne az éhező gyerek!
Vajon mennyi esze van annak a szülőnek, aki 10x annyi gyereket csinál, mint amennyit etetni tud?
Nekik már akkor sem volt munkájuk, mikor rajtuk kívül mindenkinek volt!
Többségük lusta, képzetlen, de agresszív és kötekedő, ja meg megbízhatatlan.
Hát ki a fene akar ilyen munkaerőt?
Még a saját fajtársaik sem alkalmazzák őket!
rugacs
@feri57: Én bírom a hideget! De nem hiszem, hogy akár csak egy maci is jóllakna belőlem. Bezzeg a putritársadalommal már jól járnának!
Ráadásul kettőt egycsapásra! :-)
Meine Ehre heisst Treue
@1magyar: A jobb életszínvonalat képzéssel lehet elérni. Ahhoz, hogy képzettek legyenek, szükséges a hozzáállásuk és a tanuláshoz való viszonyuk gyökeres változása.
Ebből az következik, hogy hiába a sok pénz, felzárkóztató program, nélkülük nem lehet elérni eredményt az integráció terén.
1magyar
@feri57: Én nem csak a cigányokat hibáztatom,hiszen ösztönösen cselekszenek, szülik a gyereket mert az az egyetlen pénzforrásuk. Az echte magyarokra ez annyira nem jellemző.
A cigányokkal az a baj,hogy ők egyszerűen azt hiszik,hogy a többi embernek kell eltartani őket, nekik nincs felelősségük még a saját, megszült gyerekeikkel szemben sem.
A munkanélküliség ilyen foka már egyértelműen a kormányok hibája.
Desischado
@feri57: Ha figyelmesen olvastad a kommentemet, akkor láthatod, hogy mi a véleményem. Nem lehet mindenkit egy kalap alá venni, de a legtöbbje sajnos az alja közül kerül ki. Mit gondolsz, miért van ilyen rossz hírük a romáknak? Laktál te már egy udvarban ilyenekkel? Mert én sajnos, igen, és egy életre elég volt a fajtájukból!
feri57
@1magyar: A cigányok gyerekvállalása is csökkent ugyan olyan arányban, mint a nagy többségieké. A történelem hamisítás folyik. Igen van olyan család a cigányságban ahol ész nélkül szülnek a nyomorba, de ez mégse jellemző országosan,mert csak a szegénység legalsóbb mocskát látunk felszínesen, de az átlag roma mégis dolgozik, beolvad a magyarságba amiről nem, beszél senki, mert érdektelen. A megoldás munkát adni és aki nem fogadja el azt kéne kitelepíteni hozzanak létre egy új cigánytelepet Miskolcon ahol kevésbé zavarja a nagy többséget.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.