Megszületett a döntés, Jean-Claude Junckert jelöli az Európai Tanács az Európai Bizottság élére – közölte péntek délután Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a Twitteren.

A csúcstalálkozó előtt a legvehemensebben David Cameron brit miniszterelnök ellenezte a volt luxemburgi kormányfő jelölését, és Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban úgy nyilatkozott, ő sem támogatja Juncker megválasztását. Nevük mellőzését kérő diplomáciai források szerint a tanácskozáson David Cameron brit miniszterelnök ragaszkodott a szavazáshoz, amelyen végül csak ő és Orbán Viktor szavazott Juncker ellen.

Junckert az Európai Parlament (EP) választhatja meg az Európai Bizottság elnökének. Ehhez a 751 EP-képviselő többségének szavazatát kell elnyernie. A volt luxemburgi miniszterelnököt az Európai Néppárt márciusban választotta meg csúcsjelöltjének, mint akit az Európai Bizottság élén szeretne látni.

A 2009-ben hatályba lépett Lisszaboni Szerződés tette az Európai Parlament feladatává a bizottság elnökének a megválasztását, az EU állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács jelölése alapján. A tagállamok vezetőinek pedig az EP-választás eredményének figyelembe vételével kell kiválasztaniuk a jelöltet. A választás előtt az EP legnagyobb pártjai abban állapodtak meg, hogy a választások nyomán legtöbb képviselővel rendelkező párt jelöltjének kellene elsőként lehetőséget kapnia.

Ha az Európai Parlament a várhatóan július 16-án megtartott szavazáson a bizottság elnökévé választja, az 59 éves Jean-Claude Juncker lesz a brüsszeli testület 13. elnöke a következő öt évben.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Ez nagyon szomorú! Mi lesz Orbán Viktor választóival, akiknek megígérte hogy megakadályozza Juncker megválsztását? Hogy fog a szemükbe nézni? Micsoda napja lehetett a nagy unortodoxnak :)) Szerintetek elhiszik neki, hogy fajsúlyos lehet a véleménye Brüsszelben, miközben ázsiai diktátorokat fogad? Elhiszik neki, miközben az EU ellen cselekszik szerte a világban? Elhiszik neki, miközben a lengyel kormánytag is 'szopós"-ként jellemzi...? Nem államférfi ez, hanem egy ótvaros, nemzetmegosztó, és emberek millióit sárbatipró pszichopata! Verje meg a Jóisten...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csip-csop
mikor nincs mindennek ellen ez a piszkos? màr megint elment Brusszelbe ès lejàratta sajàtmagàt, ès a magyarokat. ez mindennek mindenki ellene van, hàboruzni jàr mindenfelè.Nemtudom megèrtewni, hogy Brusszel mièrt nem tiltja el ezt az alakot nem kell oda, mindek ugyse csinàl semmi jòt, mindennek az ellenkezojèt mondja. O mindenkit megakar tanitani mindenre, O akar diktàlni mindenkinek. Sajnos O nem olyan okos, mint Juncker, ahoz mègegyszer kellene szuletnie. Elutazgatja a pènzunket Brusszelbe, nem hallgatjameg ot mèg a kutya se, csak koltekezni megy.
csip-csop
@Manhattan:viktor csak az àrviztol tudja megvèdeni Mo-got. Ki ez az ember, hogy megtudta volna akadàlyozni a szavazàsba Junkert? nem Mo-gon vagyunk. ott nemlehet kamuzni a szavazàsnàl, nincs korruppcio mint itthon. erre az emberre senki nemhalgat Brusszelbe, csak Mo-gon az a sok tokfej, aki ràhalgatott.
silber13
@nemkati: Hihihi!!! Belisarius, mint útonálló!! Menten megszakadok!!!:-))))
csip-csop
@postamester: igazad van. Junker ur majd elintèzi a viktorunkat, lehet, hogy Junkernek lesz annyi esze, hogy lassa-lassan elzavarja Brusszelbol , mert ilyen emberre ott nincs szuksèg.
csip-csop
@postamester: nem kell ahoz OPNI, majd lesz valami màs intèzmèny, mert elobb-utobb kikell valamit talàlni az ilyen emberlènyeknek, hogy hova tegyèk, mert a kozossègekere veszèlyesek ezek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.