A Népesedési Kerekasztal javaslata szerint a gyereknevelést el kellene ismerni a nyugdíjrendszerben. Az egyik megoldás az lenne, hogy akinek nincs gyereke, vagy csak egy van, tovább kellene dolgoznia a normál nyugdíjkorhatárnál, de több járulékkal megválthatná a többletmunkát. A kezdeményezők szerint igazságtalan, hogy a többgyerekes szülők most lényegében rejtett gyermekességi adót fizetnek, miközben a gyerektelenek vagy az egygyerekesek ugyanolyan nyugdíjat kapnak, mint a több gyereket vállalók. De mi lesz a meddőkkel? És azzal, aki elveszítette a gyerekét? Gál Róbert Ivánnal, a kerekasztal meghívott szakértőjével beszélgettünk.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Másik
Nem olvastam el, mert nem kívánok időnek előtte gutaütést kapni...

De azt kiszámolták-e a kedves nagyokosok, hogy akik nem vállaltak gyermeket, azok mennyit hagytak bent a közösben, mert nem vették igénybe a gyermekek után járó szociális ellátásokat, úgymint
- táppénz, ha nem volt minden rendben a várandósság alatt,
-szülési szabadság
- GYES, GYED
- anyasági segély
-orvosi ellátás a várandósság és a szülés alatt
- bölcsödei, óvodai gondozás (nem annyiba kerül a fenntartása, mint amennyit a szülők befizetnek)
- a gyermek orvosi költségei, ne adj isten kórházi ellátása
- táppénz, ha a gyermek beteg
- + szabadnap a gyermek 16 éves koráig (a mi időnkben legalábbis addig adták)
- családi pótlék, adókedvezmény
- úgy tudom a GYES/ GYED ideje beleszámít a munkaviszonyban töltött időbe.

Nagy hirtelenjében ezeket az ellátásokat kaptam meg, mire felnőttek a gyerekeim. Akinek nem lett, azok ebben nem részesültek. De dolgozhattak karácsonykor (mint most én is, aki már kiöregedett), mert nincs családjuk.

És most lássuk csak a létszám kérdését:
Vannak néhányan, akik nevelgetik az 5-6 gyermeküket, dolgozni nem járnak, be nem tesznek a közösbe, de megkapják ami nekik jár. A felnőtt gyermekei jó eséllyel nem tudnak elhelyezkedni, mert a taníttatásukat soha nem erőltették, és ugye ma azért min. egy silány érettségi kell a betan. munkához is. Tehát őket is támogatni kell aktív korukban, ahelyett, hogy ők járulnának hozzá a közteherviseléshez.
És ott van aki 1 vagy 2 gyereket nevel, taníttat, akik dolgoznak, ha szerencsések nem is minimálbérért, de ők mindenképp be is fizetnek a nagykalapba, nem csak kivesznek belőle.

Szóval jobb lenne, ha a (nem)Tisztelt Kerekasztal ha népesedéssel kíván foglalkozni gyereket csináljon az agyament javaslatai helyett!

A maguk nyugdíját nem kell félteniük, nekik mindig jut majd valami potya, az enyémet meg szintén nem kell, Selmeczi Gabika őrködik felette.
Azé' ha megérem a nugger kort, kaphatnék alanyi jogon egy...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szandokan
@Másik: A bérek emelése valóban fontos lenne, de ebben partnereknek kellene lenniük maguknak a vállalkozóknak, cégeknek, vezetőknek, stb. Ha valaki jól vezet egy céget, a profit is magas, akkor nem kell ragaszkodni feltétlen a minimálbérhez, ahogy én sem teszem. Szemléletváltás kellene, de amíg egy vezetőnek a fél évenkénti autóváltás többet ér, mint az elégedett alkalmazottak, és az évenkénti autócsere, addig nem fog változni semmi.
szandokan
@Másik: "és az évenkénti autócsere nem elég"
szandokan
@tivoli: Nyugdíjra szükség van, hiszen az emberek többsége örül, ha megél a fizetéséből, havonta félretenni X összeget keveseknek sikerül. Elég szomorú, hogy ilyen állapot egyáltalán előfordulhat. Azért remélem, nem ez lesz.
Desischado
Na, ennyit a fidesz bandáról! Nem is kell semmit sem mondani, az intézkedéseik önmagukért beszélnek! Ez a nyugdíj ötlet, a szociális temetés, van még kérdése valakinek a banda habitusát illetően az emberek felé? Ha nincs semmid, se pénzed, se gyereked, dögölj meg. Ez ennek a bandának az ars poeticája. Gratulálok mindenkinek, akik rájuk szavaztak! Ékesen tanúskodtak róla, hogy ők is mifélék!
tivoli
@szandokan: Valójában az a disznóság, hogy egyoldalúan változtatná a kormány a nyugdíj szerződést. Mert ugye a dolgozó kénytelen teljesíteni a ráesőt, évtizedeken keresztül vonják tőle a járulékot, aztán mire oda kerülne a sor, hogy akkor most... Szóval akkor emelik a nyugdíj korhatárt, hogy tovább fizethessen és a csereügylet minél rövidebb ideig tartson. Sőt, az ellátmányt is feltételhez kötik.
S ha valaki volt olyan "előrelátó", hogy kötelezően fizette a magánnyugdíjat is, hát az később az állam jóvoltából MOL résztulajdonos lett. Akarom mondani nem lett, csak a pénzét használták fel rá.
Ilyen esetekre nem vonatkozik valamilyen nemzetközi jog, hogy ne lehessen a dolgozó embereket egy tollvonással kisemmizni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.