Korábban már írtunk az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet vizsgálatáról, amelyből kiderült, hogy jogosulatlan előnyöket szereztek a kormánypártok a magyarországi parlamenti választásokon. De mit jelent ez ránk nézve?

Mi ez? EBESZ

"A rendszerváltó államok választásainak szabadságát és tisztességességét a nemzetközi szervezetek közül elsősorban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) figyeli, amely munkájában kialakult standardokra építkezik. Az EBESZ választási megfigyelési gyakorlata viszonylag jól kiérlelt. Pontosan kidolgozott szabályokat alkalmaz tevékenysége során. Vizsgálata az objektív tények megállapítása mellett figyelemmel van az adott ország demokratikus hagyományaira és fejlődéseire is. Azaz, tendenciákat elemez, így egy nagyobb demokratikus hagyománnyal rendelkező ország választásainak megfigyelése során szigorúbb, mint egy alapvetően diktatórikus ország esetén." – definiálja a szervezet működését a Ténytár.

Aha. És?

Az EBESZ csak megfigyel, nem szankcionál, viszont egy-egy elmarasztaló jelentés az adott ország diplomáciai kapcsolataira vannak negatív hatással. Mivel csak a tényleges gyakorlatot figyeli, a jogalkotásra sincs direkt befolyással. Minden vizsgálat alapja a koppenhágai kritériumok összessége, amelyet minden EU-s tagállam deklarált, így Magyarország is. "Csupán egyetlen torzító intézkedés, a győzteskompenzáció miatt 6 képviselővel többet küldhetett a Fidesz-KDNP az országgyűlésbe. Tehát enélkül nem lenne se kétharmad, se kétharmadhoz közeli állapot. Ez  a tisztességtelen előny persze felveti a legitimitás kérdését is." – foglalja össze a EBESz jelentés alapján a történteket a blog

Az EBESZ-jelentés megkérdőjelezi a választások legitimitását

Az EBESZ munkái alapján, könnyen észrevehető, hogy az ilyen gondok jellemzően a balkáni államokban jelennek meg. "Mostantól tehát a 2014-es kampányt hivatalosan is elcsalt választásnak tekinthetjük, amelyet a Fidesz tisztességtelen eszközökkel nyert meg."- zárja a Ténytár az EBESZ vizsgálati eredmények elemzését.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
"Hivatalosan is elcsalt" 2/3 ! Hol hát a büszkeség, Urak? No meg az erkölcs és az etika? meg a hazaszeretet? ...stb.?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.