A magyar kormány vásárolja meg az MKB Bank Zrt.-t a Bayerische Landesbanktól (BayernLB) – közölte csütörtökön a bajor tartományi bank. Varga Mihály szerint ezzel nőhet a hazai bankok aránya.

A közlemény szerint a kormány 55 millió eurót fizet a bankért. A BayernLB ugyanakkor elengedi az MKB 270 millió eurós tartozását. Az ügyletet a tervek szerint szeptemberig véglegesítik. A BayernLB 1994-ben szerzett tulajdonrészt az MKB Bankban, és a legutóbbi, 2014 februári kimutatás szerint egy részvény híján a bank 100 százalékos tulajdonosa.

Az Európai Bizottság 2012-es döntése értelmében a bajor tartományi banknak legkésőbb 2016 végéig értékesítenie kell magyar leányvállalatát.

Varga szerintem nem kerül pénzbe az embereknek

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a kormányzati portálon megjelent interjúban úgy kommentálta azt mondta: az MKB megvétele az első lépés a magyar bankrendszer konszolidációjában, amellyel a kormány célja, hogy olyan működőképes, erős, hitelezésben aktív bankrendszer jöjjön létre, amelyben a hazai tulajdon aránya fokozatosan nőhet.

A miniszter kiemelte, a német tulajdonos vállalta, hogy az átadás előtt 270 millió eurós tőkeemelést hajt végre a Magyar Külkereskedelmi Bank Zrt.-ben, tehát szerinte a magyar adófizetőknek nem kerül pénzébe az, hogy a bank újra hazai kezekbe kerül.

A magyar állam 55 millió euróért veszi meg a Bayerische Landesbank-tól az MKB 99,9 százalékos részvénypakettjét. Jelezte azt is: reményeik szerint az MKB egy-két éven belül visszanyeri erős, versenyképes pozícióját, és "így a piaci értékesítésére is lehetőség lesz majd".

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mekkelek
Jó ebben a országban élni, itt semmi sem kerül az adófizetõk pénzébe...
nyanya001
Ezeket a pénzeket a munkahelyek megtartására fordítaná a kormány,
akkor nem tartanánk ott ahol vagyunk !
human
Elvben örülnék, hogy magyar kézben vannak a bankok. De valahogy mégis attól tartok, hogy jobban kizsákmányolnák a lakosságot, mint a külföldiek.
1magyar
@human: Otp-t alapul véve - nem alaptalan az aggodalmad.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.