A múlt héten söpört végig az interneten az a "leleplező" videó, amely szerint Nyíregyházán a kukások egyszerűen összeöntik a szelektíven válogatott szemetet. Most kiderült, hogy össze bizony, de nem hanyagságból, hanem mert így gazdaságos.

A Hulladékból Termék oldal magyarázza el, hogy három esetben láthatunk hasonlót az utcákon. Az egyik, amikor egy frissen épült szelektív-szigetnél a lakók még "tanulják a rendszer működését" és össze-vissza dobálják a szemetet, ilyenkor az első pár hónapban még a szolgáltató is összeöntve üríti a konténereket.

Egy másik izgalomra okot adható eset, amikor csak kívülről tűnik összeöntésnek a művelet, a szállítóautó azonban belül fakkokra van osztva, tehát minden hulladéktípus a megfelelő helyre kerül.

A nyíregyházi videós egy harmadik megoldást rögzített: ott valóban vegyesen szállítják el a szemetet, de azért, hogy aztán a feldolgozóban nem három, hanem hatfelé válogassa egy gép.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség meg is kereste az érintett hulladékgazdálkodási társaság ügyvezető igazgatóját, aki elmondta, hogy Nyíregyházán európai uniós forrásból épült a válogatómű, amelyben a papír és a műanyag hulladékot különválogatják, annak érdekében, hogy ezeket az anyagokat újra lehessen hasznosítani. A lakosság által fizetendő szemétszállítási díjat úgy tudják alacsonyan tartani, hogy egy járművel gyűjtik a hulladékot, amit azután a válogatóműben szétválogatnak.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

turul72
Nem volt kamu, hiszen valóban összeöntik. Az más kérdés, hogy utána profin szétválogatják.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.