Hétfőn eldőlhet a Budapest eladósodása, ugyanis a 3-as metró felújításával kapcsolatos feladatokról – a BKV Zrt. felkéréséről a szerelvények felújítására vonatkozó tender kiírására, valamint a szükséges hitelfelvétel előkészítéséről – is dönthet a Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén.

Tarlós István főpolgármester és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett, pénteki keltezésű előterjesztésben az áll: a héten megszületett határozat értelmében a kormány támogatja a metróvonal felújítását, a lehetőségek közül a járműpark felújítása mellett foglalt állást és engedélyezi az ehhez szükséges hitelfelvételt.

A DK a héten megjelent közleményében azt írja, hogy "Kiderült, hogy a kormány a főváros elherdált vagyonából "támogatja" a 3-as metró felújítását és a budapestiek megint rosszul járnak", majd idézik a ma megjelent hírt, miszerint a Főgáz részvényekért kapott 42 milliárd forintból kell felújítania a Fővárosnak a 3-as metrót. A Demokratikus Koalíció a Főgáz eladásakor felhívta a figyelmet arra, hogy reális veszélye van annak, hogy a kormány kivonul a BKV finanszírozásából és arra kényszeríti a várost, hogy a Főgázért kapott pénzt beforgassa a BKV feneketlen zsákjába. A közgyűlés hétfői döntésével felhatalmazhatja a főpolgármestert a hitelfelvételhez szükséges minden előkészítés és tárgyalás lefolytatására, továbbá arra, hogy a 3-as metró járműparkjának felújítását szolgáló finanszírozási konstrukciót és a szükséges garanciális feltételrendszert a nemzeti fejlesztési miniszterrel, Sesztákkal kell egyeztetni.

A Fővárosi Közgyűlés az előterjesztésben foglaltak szerint a főpolgármestert felhatalmazhatja arra is, hogy a 3-as metró infrastruktúrájának felújítása kapcsán a finanszírozási lehetőségekről a kormánnyal folytassa a tárgyalásokat, arra is tekintettel, hogy a kormány mérlegeli európai uniós vissza nem térintendő támogatás biztosítását a beruházáshoz. Az előterjesztésben írtak arról, hogy a szükséges felújítással a 3-as metró járműparkjának élettartama minimum húsz évvel hosszabbítható meg. 

A hétfői Fővárosi Közgyűlés rendkívüli összehívását – mint a csütörtöki meghívóban olvasható a budapest.hu-n – a választási törvény indokolta, az, hogy a testületnek meg kell választani a Fővárosi Választási Bizottság tagjai és póttagjait.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.