Lehet, hogy az Együtt-PM frakcióülésén a drog és az alkohol fontos kérdés, de a Fidesz frakcióülésén egyik sem lesz téma – írta közleményében a Fidesz, válaszul az ellenzéki Együtt-PM szerda délutáni tapolcai demonstrációjára.

Annak ellenére, hogy hetente többször nyilvánosságra kerül egy-egy olyan hír, felvétel, amiben dizájnerdrogoktól szenvedők vetkőznek ki magukból, valamint a főváros legveszélyeztetettebb környékén beszüntette a Fidesz a tűcserét, az ártalomcsökkentést, azzal, hogy bezárta a Kék Pontot, a kormány nem kíván foglalkozni ezzel a kérdéssel a tapolcai fideszes diskurzuson.

A tanácskozásnak helyet adó szálloda sorompójánál a pártszövetség aktivistái és Pápa Levente, az Együtt-PM gazdaságpolitikusa a fideszes, KDNP-s politikusok érkezésekor egy molinót tartottak a magasba, amelyre – a nemzeti italboltokról szóló sajtóhírre utalva – azt írták: "Nem elég a dohány, a szesz is kell?"

A Fidesz esti közleményében azt írta: "azt régóta tudjuk, hogy az Együtt-PM egyes vezetőinek drogkereskedelemben van tapasztalatuk, hiszen Juhász Pétert, az Együtt-PM társelnökét. Úgy tűnik, hogy a drogok után az alkohol iránt is elkezdett érdeklődni a pártszövetség". A közleményben megerősítették: a Fidesz frakcióülésén nem lesz téma sem a drog, sem az alkohol. 

A molinót tartó Együtt-PM-eseket a helyszínen rendőrök igazoltatták arra hivatkozva, hogy rendezvényüket nem jelentették be három nappal korábban. A tiltakozók este hat óra után hagyták el a tapolcai szálloda bejáratát. 

A délután sajtótájékoztatót tartó Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőtől újságírók megkérdezték, a nemzeti italboltok témája szóba kerül-e majd Tapolcán, amire a politikus nemmel válaszolt, hozzátéve, hogy semmilyen elképzelésről nem tud ezzel kapcsolatban. 

A Fidesz esti közleményében azt írta: "azt régóta tudjuk, hogy az Együtt-PM egyes vezetőinek drogkereskedelemben van tapasztalatuk, hiszen Juhász Pétert, az Együtt-PM társelnökét kábítószer-csempészet miatt ítélte el jogerősen a magyar bíróság. 

"Juhász Péternek négy büntetőügye volt kábítószerrel kapcsolatban, ebből az elsőn kívül mindegyik a politikai aktivizmusával függött össze. Az első ügye 1996-ban keletkezett, amikor ő és társai csekély mennyiségű kábítószert behoztak az országba. Juhász abban az időben még nem volt sem civil aktivista, sem politikus, sikeres banki alkalmazottként dolgozott, aki Amszterdamban töltötte a szabadidejét a barátaival, és a kockázattal nem számolva megpróbált hazahozni pár gramm hasist otthoni fogyasztásra. Elkapták a határon, büntetőeljárást indítottak vele szemben. Ez az ügy indította el a politikai aktivizmus útján, hiszen a hosszú évekig elhúzódó büntetőügy során megismerkedhetett a hazai igazságszolgáltatás abszurditásaival. Felmerült benne a kérdés: vajon miért költ az állam milliárdokat arra, hogy a hozzá hasonló, túlnyomórészt szilárd egzisztenciával rendelkező, amúgy törvénytisztelő fiatalokat kriminalizálja egy olyan tevékenység miatt, ami a nemzetközi szakirodalom szerint is kevesebb ártalommal jár az egészségre, mint az alkohol vagy a dohány? És vajon miért hagyja az állam ennek a piacnak az irányítását bűnözők kezében ahelyett, hogy megadóztatná és szabályozná? Hasonlóan gondolkodó fiatalokkal együtt azért indítottuk el a Kendermag Egyesületet, hogy ezt a helyzetet megváltoztassuk, és megszüntessék a kenderfogyasztók büntetését. A cél az értelmetlen és igazságtalan törvények megváltoztatása, a fiatalok ezreinek kriminalizálása elleni küzdelem volt. " – írják a Kendermag Egyesület honlapján Juhász büntető ügyeivel kapcsolatosan.  

"Ez az olcsó vásári demagógia bizonyára sok ember lelkében pozitív visszhangra talál egy olyan országban, amely a világranglista élén jár az alkohollal összefüggő halálozás és betegségek terén, de ezzel együtt előszeretettel közösíti ki és bünteti meg azokat, akik a pálinkánál jóval kevesebb ártalmat okozó kenderrel akarják jól érezni magukat. Erről az abszurd tömegpszichológiai paradoxonról, tudathasadásos kettős mércéről már sokat írtunk a Drogriporteren. Nem meglepő, hogy a Fidesz megpróbálja kijátszani a drogkártyát a választási kampányban, és nem fél megpendíteni a legalantasabb előítéletek és indulatok húrjait" – írja Sárosi Péter szakértő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.