A Liberálisok főpolgármester-jelöltje szerint járvány is kitörhet Budapesten a VIII. kerület tűcsereprogram leállítása miatt.

Bodnár Zoltán hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy álláspontja szerint eddig a Kék Pont Alapítvány akadályozta meg a járványt, s szerinte Székely László alapjogi biztos is e mellett foglalt állást, amikor megállapította, hogy a tűcsereprogram megszüntetése az egészséghez és az egészséges környezethez való jog sérelmének közvetlen veszélyét idézte elő. 

Az ellenzéki politikus külföldi példákra hivatkozva azt írta: ahol beszüntették a tűcsere-programokat az intravénás szerhasználattal összefüggésbe hozható HIV-fertőzések száma járványszerű méreteket öltött. A Liberálisok főpolgármester-jelöltje közölte: elvárják Kocsis Mátétól (Fidesz-KDNP), Józsefváros polgármesterétől, hogy  azonnal álljon elő olyan drogstratégiával, amely egyrészt prevenciós célokat szolgál, másrészt kezeli a közegészségügyi kérdéskört a droghasználók körében és megvédi a lakosságot a járványoktól.

A VIII. kerületi önkormányzat tavaly arra hivatkozva szüntette meg a Kék Pont Alapítvánnyal az együttműködést, hogy a szervezet nem teljesítette vállalását, csak tűosztást folytatott, a drogszemét begyűjtéséből azonban nem vette ki a részét. Az önkormányzat korábbi tájékoztatása szerint új, hozzáértő szakmai partnerekkel folytatják a munkát.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KERKA
Én nem értek ehhez a tűprogramhoz, kissé felfújtnak tartom ezt a témát, viszont a drogprevencióval sokkal hatékonyabban kellene foglalkozni, az egész társadalmat bevonva.
Egészségügy, iskola, gyámügy, rendőrség, mittudomén.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szimba
Azért halkan megjegyzem, a tűprogram csere valahol elfogadása és legalizálása a drogozásnak. Ilyen alapon lehetne ingyen osztani niquitin lapkákat a dohányzoknak.
JAJMÁR
Sajnos a járványveszély nagyon is komoly, ugyanis a nem steril tű az egyéb módon is fertőző betegségek terjedését szintén gyorsítja, és ezek az emberek használják a tömegközlekedési járműveket, járnak boltokba... a fertőzött tűket pedig eldobálják. Csak a fantázia szab határt, mi minden történhet..
m.macskosz
@JAJMÁR: Ebben igazad van, de a kötelező TBC-szűrést is megszüntették, holott a hajléktalanok potenciális terjesztői lehetnek, és ők is használják a tömegközlekedési
eszközöket...:(
JAJMÁR
@m.macskosz: 06:49 Pontosan, sőt, a drogosok is. A legyengült szervezet előbb betegszik meg. Igen, félő, hogy a már legyűrt betegségek is újra megjelennek.
KERKA
@JAJMÁR: Már meg is jelent ismét Szabolcsban ahol a legnagyobb a szegénység( nem titok a cigányság körében). Sőt nálunk is volt rá példa, 1 lakásban több család élt együtt, persze dohányzás a lakásban, nyírkos, dohos szobák, fűtetlen lakás, egyoldalu táplálkozás) ez mind előhozza.
Bástya Elvtárs
@szandokan: Csak -20 C fokban engedélyezem, úgy sem fáznak!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.