Veres János pénzügyminiszter szerint már 2009 végéig teljesíthetők az ERM II-be való belépéshez szükséges feltételek, ami azt jelenti, hogy 3 év múlva Magyarországon is bevezetésre kerülhet az euró!

Forrás: jaszon.hu
Feltöltő: eszaon
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mackosajt
3 év múlva lehet befogják vezetni az EURO-t ,egyszrészt a külsö nyomás miatt másrészt ha 4 feltételt teljesitik.
1.A forint ingadozását kell megszüntetni.
2.A munkanélküliség leszoritása.
3. államháztartási hiány 3% alatt kell lennie
4.infláció csökkentése.
2009-es év kemény év lesz.

ugyeugye
@mackosajt: 2. a munkanélküliség leszorítása

nem úgy néz ki, h ezen dolgoznak.
mackosajt
ugyeuye::Sajnos vannak kritériumok aminek eleget kell tenni addig nincs euro.A munkanélküliséget máshogy számolják.Sokat ugy tartanak nyilván hogy álláskereső címszóval.Igy már mint munkanélküli kevés papíron valóság más..
Zwei
A legfontosabb kritériumok az alábbiak:
1. Az árstabilitás magas foka. Ennek során az elmúlt 12 hónapban mért inflációs ráta legfeljebb 1,5 százalékponttal haladhatja meg a három legkisebb inflációs rátát felmutató tagállam átlagos inflációs rátáját.
2. Az állam pénzügyi helyzetének fenntarthatósága egyensúlyban lévő államháztartást vagy többletet kíván meg. Ha a hiány eléri a bruttó nemzeti termék 3%-át, csökkenésnek kell bekövetkeznie. Az adósságállomány legfeljebb a bruttó nemzeti termék 60%-a lehet, vagy tartósan, megfelelően gyors ütemben ehhez a szinthez kell közelítenie.
3. A tagállamnak valutaárfolyamát két éven át saját kezdeményezésre történő leértékelés és erős ingadozások nélkül az Európai Monetáris Rendszer II. árfolyam-mechanizmusa által előírt sávon belül kell tartania.
4. A kamatkonvergencia megköveteli, hogy a hosszú távú kamat egy éven át legfeljebb két százalékponttal haladja meg a három legkisebb kamatlábbal rendelkező tagállam átlagát.
5. Bizonyítani kell és meg kell valósítani a jogrend Maastrichti Szerződéssel való összeegyeztethetőségét. Ennek során elsősorban a jegybank függetlenségéről és az eurórendszerbe való belépésről van szó.
6. Bizonyítani kell a tényleges konvergenciát. Az 1997-es és 2005-ös tanácsi rendeletek értelmében itt nem kerülnek megállapításra konkrét feltételek, hanem a gazdasági konvergenciát kell vizsgálni a piaci integráció, a folyó fizetési mérleg egyenlege, a fajlagos bérköltségek és egyéb rendelkezésre álló mutatók alapján. A tényleges konvergencia vizsgálata a Maastrichti Szerződés értelmében egyértelmű és vitathatatlan előírá, és annak elérése különösen az eurórendszer stabilitása szempontjából és az euróövezethez való csatlakozásra váró tagállamok számára jelentős.
Az euró túl korai bevezetése az euróövezethez való csatlakozásra váró tagállamokban akadályozhatja a gazdasági konvergencia folyamatát, a rögzített valutaárfolyamok súlyos alulértékeltségéhez vezethet az átállás fordulónapján, lelassíthatja a folyó fizetési mérleg hiányának helyreállítását, ezzel megnehezítheti a gazdaság politikailag szükséges és minden érintett fél által kívánt gyors helyreállítását.
nanena
@Zwei: Az utolsó bekezdésedben benne van a feltételes mód. Hiszen előre nem lehet megmondani teljes bizonyossággal hogy az euro bevezetése korai lenne. Az is lehet, hogy hozzájárulna a stabilitáshoz, s elősegítené a fejlődést, növelné a befektetéseket.
A világválság egy olyan ok lehet, amely a kritériumok felülvizsgálatára kényszeríthetne.
ugyeugye
@nanena: Ez is bizonyíték a kétsebességes unió létezésére. Sajnos.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.