Magyarországnak lojálisnak kell lennie szövetségeseihez, de eközben ki kell állnia gazdasági érdekeiért – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Magyar Diaszpóra Tanács IV. ülésén, Budapesten, ahol hangsúlyozta, hogy a magyaroknak nem érdekük egy újabb hidegháború. A kormányfő azt is mondta, kulcskérdésnek tartja, hogy Magyarország gazdaságilag sikeres legyen, mert szerinte csak így ellensúlyozható a szellemi viták miatti negatív nemzetközi megítélés.

Orbán Viktor a Várkert Bazárban rendezett tanácskozáson tartott mintegy 70 perces beszédében a geopolitikai helyzetről, benne az ukrán válságról szólva közölte: Magyarország tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak, és "lojális lesz a szövetségeseihez", még akkor is, ha nem ért egyet bizonyos lépésekkel. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett, Magyarország minden alkalommal elfogadta a szankciók politikájának érvényesítését, akkor is, ha szerinte ez az országnak messze nem a legkedvezőbb politika.

Orbán: nem akarunk újabb hidegháborút

Összegzése szerint "Magyarországnak az a dolga, hogy lojális szövetséges legyen, de mindent megtegyen annak érdekében, hogy a geopolitikai helyzetéből fakadó gazdasági érdekeit megpróbálja megvédeni" kellő őszinteséggel és ravaszsággal.

Kijelentette: nem fog hozzájárulni olyan politikához, amely vissza akarja hozni a hidegháborút Közép-Európába, mert nem szeretné úgy befejezni az életét, ahogy elkezdte, hogy "a békés együttműködésre épülő Európa egy rövid intermezzo két hidegháborús korszak között". "Nem akarunk semmilyen falat látni" – tette egyértelművé a miniszterelnök. Szavai szerint egyébként az, hogy Magyarországot oroszbarátnak minősítik, "szamárság", mert "Magyarország magyarbarát".

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tivoli
@Horizont: Hogy a csipa ragassza le a szemét, hogy ne lásson semmit.
Se jobbat, se balt.
Január
Azért lenn egy kérdésem, muszály ennek a k.r@a világnak állandóan ellenséget keresni?
Pl. a mostani ukrán balhé, mert azért azt kezdte valaki és rá is segített valaki, és mi van? Ukrajna szétbombázva a gondjai nem oldódtak meg csak növekedtek
. Hát nekünk bizony nem ilyen világ kellene, és nincs szükségünk sem hideg sem meleg háborúra!!!
Akik játszanak a népekkel találhatnának maguknak más elfoglaltságot!
Szimba
"Szavai szerint egyébként az, hogy Magyarországot oroszbarátnak minősítik, "szamárság", mert "Magyarország magyarbarát"." Hülyeség az, amit mond. 1. Cáfolja meg, hogy Magyarországot oroszbarátnak minősíteni "szamárság"
2. "Magyarország magyarbarát" - így igaz. Magyarország, a magyar nép, igen. De a fidesz kormány, élén orbánnal is az? Nem inkább saját zsebük barátja?
tivoli
@Horizont: ma, 16:39
Szerintem ezidáig nagyon ügyesen lavírozik külügyileg.
Hogy mi lesz? Majd kiderül.
Desischado
Hát ha ez normális, akkor én felvállalom, hogy hülye vagyok. Ki a fene akar háborút?! Csak az ő elmeroggyant fejében dúl a háború állandóan.
És ő a magyarok barátja?! Én nem úgy látom! Én is magyar vagyok, de nekem nem barátom, inkább ellenségem!
mate03
@Desischado: Hiszen megmondta hogy ő hisz a szabadságharcban ! Csak azt tudnám,hogy rajtunk kívül,ki ellen harcol?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.