Bár először azt mondták, csak egy technikai hiba miatt tűnhet úgy, hogy a kormány ki akar szorítani több mint száz kisvállalkozót az italpiacról, a Miniszterelnökség irányából nagyon egyértelműnek tűnik az erre való szándék – írja az Index.

Minden előzetes ígéret ellenére január 1-jén életbe lépett az az adószabály, amely

150-170 alkohollal foglalkozó nagykereskedőt tesz tönkre, ami azt jelenti, hogy nagyjából 5-6 ilyen cég maradhat talpon.

Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság elnöke korábban finomítani akart azon, hogy 150-160 cég kiszoruljon a piacról, mondván, ez senkinek sem érdeke. Az italnagykereskedők azután nyugodtak meg, hogy Gulyásék beadták a módosítót, azonban azt csak év végén, a törvény kihirdetésekor vették észre, hogy valami mégsem stimmel.

Gulyásék sávos, mindenki számára megnyugtató javaslata ugyanis csak 2016. január 1-jén, egy év múlva lép hatályba. Addig pedig, egy éven keresztül a korábban elfogadott szabály él, azaz mindenkinek az árbevételtől függetlenül le kell tennie a 150 milliós jövedéki biztosítékot. Erre pedig a kisebbek várhatóan nem lesznek képesek. Egy év alatt elvérzik a piac, majd aki benn marad, annál csökken a biztosíték összege – írja az Index a trükkös törvénymódosításról.

A budapestiek közül például biztosan nem rázza majd meg a CBA-franchise tagját, a Centrál Drinks Kft.-t, a trafikügyben is előkerült Vimpex Drinkset, és várhatóan talpon marad a legnagyobb láncoknak szállító Ital Magyarország is, valamint nem okoz gondot a dolog a Raikernek sem.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Meine Ehre heisst Treue
Italmutyi 2015! Szépen ki lett találva, hogy további előnyökhöz juttassák haveri kört!
Szemét, rabló banda!
Össze kellene fogni a megmaradó nagykerek ellen: bojkottálni kellene őket, ami nagyon rosszul érintené a cimborákat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
Már hónapokkal előtte megmondtam, hogy lesz italmutyi. És lett is! Bár a lottón nyernék így!
gt
Leépítik a nagykereket, hogy mikor jönnek a nezeti italboltok, addigra csak a "megfelelő" helyről lehessen csak piát beszerezniük. Ki van ez találva...
Meine Ehre heisst Treue
@soljanka: Ahova az italnagykerek szállítanak, ott általában vegyes kínálat van. Szerintem nem nehéz kiszúrni a haveri körrel, bár a tönkremenő vállalkozásoknak ez karcsú vigasz.
A másik az, amit te is írsz: akár külföldről is lehet importálni italt.
kukac50
Megint tönkre akarnak tenni kis és közepes vállalkozásokat!
Közmunkás kell nem olyan aki termelő munkát tud végezni!
Mutyi, mutyi hátán ez jellemző a Fideszre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.