Miért offshore magáncégeké a letelepedési kötvényből származó haszon? – teszi fel a kérdést Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció elnökségének tagja.

A politikus emlékeztet: sajtóinformációk szerint offshore hátterű magáncégek lehetnek a letelepedési államkötvény igazi nyertesei. Kerék-Bárczy hangsúlyozza: a parlament Rogán Antal vezette gazdasági bizottságának korábbi döntése nyomán az állam bevételeit pályáztatás nélkül kiválasztott közvetítőcégek fölözhetik le. A napi.hu szerint a Kínában közvetítő Hungary State Special Debt Fund csak 2014-ben 1509 letelepedési kötvényt értékesített, melyből több, mint 18 milliárd forint bevételre tehetett szert. Köztudott, hogy az offshore cégek tulajdonosi háttere a legtöbb esetben nem megismerhető – áll a közleményben.

"Ha a hírek igazak, akkor Rogán Antal nem csak a belvárosi ingatlanok értékesítésénél hozhatott helyzetbe üzleti csoportokat esetlegesen az adófizetők kontójára. Az Európai Unióban szabad mozgást garantáló magyar letelepedési kötvény Kínában népszerű árucikként komoly bevételeket generálhatna a magyar államnak, a befolyó összegek jelentős része mégis ismeretlen magánzsebekben tűnik el" – jegyzi meg Kerék-Bárczy Szabolcs.

A politikus hozzáteszi, a Demokratikus Koalíció írásbeli kérdéssel fordul a miniszterelnökhöz, hogy fény derülhessen arra, kik gazdagodnak Rogán jóvoltából a letelepedés-bizniszen. A DK arra is választ vár, hogy mivel indokolható az offshore cégek pályázat nélküli beszervezése az üzletbe? A DK szerint a jelenlegi szabályozás elfogadhatatlan, hiszen az állam bevételektől esik el, miközben ismeretlen magánzsebeket gyarapít.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.