A Szombathelyi Savaria Szakképző Iskolában némi pénzért jobb jegyeket osztott az ofő.

A Klik is vizsgálódik abban a szombathelyi suliban, ahol egy rejtett kamerás felvétel szerint az egyik osztályfőnök pénzt fogadott el a gyerekektől, cserébe kiválthatták az egyeset, vagy halaszthatták a házi feladat leadását

"Erzsébet-utalványt is hozhattok, boltba nekem is kell menni" – mondja viccelődve az osztályfőnök, és néhány gyerek nevet is a tréfáján. A felvételt az Átlátszó Oktatás blog tette közzé.

Szopori László, az iskola 13. F osztályának osztályfőnöke pénzért cserébe nem adott egyest, vagy haladékot adott a házi feladat elkészítésére – legalábbis a rejtett kamerás felvétel beküldőjének állítása szerint. A beszámoló szerint a tanár "sparos matricát" és Erzsébet-utalványt is elfogadott. A videón a tanár szájából egyébként elhangzik: "itt vagy okos valaki, vagy gazdag".

A tanár ugyan állította, csak a házik leadását lehetett kitolni a pénzzel, de állításaival ellentétben a videón az ofő többször is jegyek kiváltásáról beszél.

A tanár magyarázata szerint nem saját magának gyűjtötte a pénzt, hanem az osztálypénzt toldotta meg vele, és a haladékkal csak motiválni akarta a diákokat, hogy írják meg a házi feladatot.

Az iskola emailcíméről egy diák válaszolt az Átlátszó Oktatás megkeresésére. Azt írta, hogy az igazgató tavaly december 11-vel beszüntette a pénzgyűjtést, amely egyébként is a befizetendő osztálypénzre vontkozott. Sümegi Tamás igazgató úgy fogalmazott, hogy ezt a "félreértésre okot adó gyakorlatot", amint tudomást szerzett róla, beszüntette. Más forrás szerint azonban csak januárban, külső nyomásra lépett fel a pénzszedés ellen.

Fodor István, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyi tankerületi igazgatója azonnal hatállyal vizsgálatot indított az ügyben.

Az iskola a cikk megjelenését követően az alábbi közleményt juttatta el a Propellerhez:

Az SZMSZIK Savaria Szakképző Iskolájának alkalmazotti közössége mélyen elítéli és kikéri magának az elmúlt napok médiában megjelent lejárató tartalmú írásait. A cikkek nemcsak egyik kollégánk, hanem munkahelyünk, ezáltal az iskolai alkalmazottak és az iskolában tanuló diákok hírnevének megtépázását jelentik. Felháborítónak tartjuk, hogy ma Magyarországon megtörténhet az, hogy médiafelületek – vélt igazságok, hiteltelen információk alapján – csupán szenzációhajhászás céljából meghurcolnak embereket, intézményeket az alapvető emberi és személyiségi jogok betartása nélkül. Több évtizede a gyerekekért, a tanításért élő emberek áldozatos munkával felépített renoméját egy tollvonással próbálják lerombolni. Köszönet azoknak, akik ebben a helyzetben is kiálltak és kiállnak mellettünk!

az SZMSZIK Savaria Szakképző Iskolájának
alkalmazotti közössége

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
A tanárbácsi csak évszázados hagyományt ápolt !!!
Régen libát, kacsát, tyukot, tojást vittek a jó jegyért ,
ma pedig a pénzt !!! ( az adóforintjainkból ! )
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Senara
Pedagógusi életpályamodell ? Rózsi nénje vélemény
EGO
@sokanvagyunk: 1111 vádlottja van a 2013-as nyelvvizsga-botránynak!!! Ez ahhoz képest színjáték!
sokanvagyunk
@EGO: Erre céloztam... - ha valaki kicsiben csinálja, hír lesz belőle.
sokanvagyunk
...egyébként meg el nem tudom képzelni, hogy - főleg nyíltan - saját zsebre dolgozott volna. Azt meg már csak mellékesen: más esetben a rablógyilkosok arca kitakarva!, - egy vágott lesivideón meg egy az egyben bemutatva, az ártatlanság vélelme teljes figyelmen kívül hagyásával.
EGO
@wagabund: Igen! A tanár bizonyíthatóan felbújtás bűntette (Btk 21) cselekményét elkövette (videó), azonban a diákok felelősségre vonhatóak 12 éves kor felett vesztegetés (Btk. 250) + csalás bűntette (Btk. 373), mert elkövették azt a cselekményt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.