A Szombathelyi Savaria Szakképző Iskolában némi pénzért jobb jegyeket osztott az ofő.

A Klik is vizsgálódik abban a szombathelyi suliban, ahol egy rejtett kamerás felvétel szerint az egyik osztályfőnök pénzt fogadott el a gyerekektől, cserébe kiválthatták az egyeset, vagy halaszthatták a házi feladat leadását

"Erzsébet-utalványt is hozhattok, boltba nekem is kell menni" – mondja viccelődve az osztályfőnök, és néhány gyerek nevet is a tréfáján. A felvételt az Átlátszó Oktatás blog tette közzé.

Szopori László, az iskola 13. F osztályának osztályfőnöke pénzért cserébe nem adott egyest, vagy haladékot adott a házi feladat elkészítésére – legalábbis a rejtett kamerás felvétel beküldőjének állítása szerint. A beszámoló szerint a tanár "sparos matricát" és Erzsébet-utalványt is elfogadott. A videón a tanár szájából egyébként elhangzik: "itt vagy okos valaki, vagy gazdag".

A tanár ugyan állította, csak a házik leadását lehetett kitolni a pénzzel, de állításaival ellentétben a videón az ofő többször is jegyek kiváltásáról beszél.

A tanár magyarázata szerint nem saját magának gyűjtötte a pénzt, hanem az osztálypénzt toldotta meg vele, és a haladékkal csak motiválni akarta a diákokat, hogy írják meg a házi feladatot.

Az iskola emailcíméről egy diák válaszolt az Átlátszó Oktatás megkeresésére. Azt írta, hogy az igazgató tavaly december 11-vel beszüntette a pénzgyűjtést, amely egyébként is a befizetendő osztálypénzre vontkozott. Sümegi Tamás igazgató úgy fogalmazott, hogy ezt a "félreértésre okot adó gyakorlatot", amint tudomást szerzett róla, beszüntette. Más forrás szerint azonban csak januárban, külső nyomásra lépett fel a pénzszedés ellen.

Fodor István, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyi tankerületi igazgatója azonnal hatállyal vizsgálatot indított az ügyben.

Az iskola a cikk megjelenését követően az alábbi közleményt juttatta el a Propellerhez:

Az SZMSZIK Savaria Szakképző Iskolájának alkalmazotti közössége mélyen elítéli és kikéri magának az elmúlt napok médiában megjelent lejárató tartalmú írásait. A cikkek nemcsak egyik kollégánk, hanem munkahelyünk, ezáltal az iskolai alkalmazottak és az iskolában tanuló diákok hírnevének megtépázását jelentik. Felháborítónak tartjuk, hogy ma Magyarországon megtörténhet az, hogy médiafelületek – vélt igazságok, hiteltelen információk alapján – csupán szenzációhajhászás céljából meghurcolnak embereket, intézményeket az alapvető emberi és személyiségi jogok betartása nélkül. Több évtizede a gyerekekért, a tanításért élő emberek áldozatos munkával felépített renoméját egy tollvonással próbálják lerombolni. Köszönet azoknak, akik ebben a helyzetben is kiálltak és kiállnak mellettünk!

az SZMSZIK Savaria Szakképző Iskolájának
alkalmazotti közössége

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
A tanárbácsi csak évszázados hagyományt ápolt !!!
Régen libát, kacsát, tyukot, tojást vittek a jó jegyért ,
ma pedig a pénzt !!! ( az adóforintjainkból ! )
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
levi
Egyrészt valamiből neki is élnie kell, márészt meg mit érnek vele a diákok ha megbuknak? Úgysincs munkalehetőség.
Jankó123
"Pedagógus életpályamodell" 2.0

Ha majd a bizonyítványt is helyben megvehetik, elkerülhető lesz az ecserin a tolongás.
Ezzel a politikai elitnek is gyorsabbá lehet tenni a "bizonyítványszerzési" lehetőséget!
:-)))
picike
bizonyitvány lesz, tudás nem ,munkahely nem lesz aztis meg kell venni lassan jól nézünk mi ki !!! Na most kit büntetnek meg ? tanulékony tanárok !! kiskapuk müködnek hol élünk már ?@Jankó123:
volvós
A tanárbácsi csak évszázados hagyományt ápolt !!!
Régen libát, kacsát, tyukot, tojást vittek a jó jegyért ,
ma pedig a pénzt !!! ( az adóforintjainkból ! )
soljanka
Hát itt azért eléggé sántít a cím, mivel szó sincs jobb jegyről, illetve arról sem, hogy a tanár saját zsebre dolgozott.
Órákat lehetne vitatkozni, nekem is lennének érveim pro és kontra is, de így lehozni, ahhoz pofa kell.
perfekt
Mikor néhány politikusunk,volt iskolaköteles,a tanárok vitték a szülőknek a kacsát,libát,hogy,maradjanak otthon a gyerekeik.
tivoli
Bizony, sok helyen néhány szülő tartja sakkban a nevelő testületet, mert ha csemetéjük netalán rosszul teljesít, máris megy a panasz megfelelő helyre. Aztán lehet, hogy olyasmi is kikerül az országos médiába, hogy pénzért osztogatja a jó jegyet. Szegény tanerő megnézheti magát, hol kap ezek után munkát.

Szóval csak fenntartással.. Mert lehet igaz, de lehet bosszú is.
kisrigó
Nem mintha helyeselném a pénzgyűjtést, de az iskolákban is az a szemlélet él, hogy a magát erősebbnek gondoló, politikai befolyással bíró szülő szinte terrorizálja a pedagógust. (már ha hagyja magát!) Nem gondolja át, hogy a saját gyerekének is árt azzal, "hogy majd apuka elintézi!" Sajnos a felnőtt életében is ezt viszi tovább a csemete.
Mamma mia
A cikk középiskoláról ir. Az unokám általános iskola 2. (!) osztályába jár, ahol a tanitó néni több piros pontot, dicséretet, kedvezményeket ad azoknak a gyerekeknek, akik névnapjára, születésnapjára (!), és egyéb alkalmakra virágot, ajándékot, kis csokit visznek neki. Nemrég a táskájában egy, a tanitó néninek szóló behizelgő, nyálaskodó levelet találtak a szülei, mikor kérdőre vonták: mi ez? - a gyerek szégyenkezve csak annyit mondott: hátha igy a tanitó néni engem is szeretni fog. Hát itt kezdődik az agymosás, aztán már simán pénzről szól a korrupció, amikor elérik a középiskolás kort! Hiszen boldogulni kell, a szép uj világunk meg erre tanitja a gyerekeket. A szülő választhat: vagy "segiti" gyermeke előrejutását, vagy panaszt tesz az iskola igazgatójánál. Melyikkel jár jobban a gyerek?
Strong
A való világra (nem ami a tv-ben megy) készíti fel a tanulókat.
Ott is így megy, egy kis kenéssel minden másképp megy...

De komolyra fordítva: Remélem engem soha nem műt olyan orvos, aki így szerezte a jegyeit.. :-)
Feraj49
Mi a probléma. Neki is így lett tanári diplomája !
Feraj49
@Strong: 14,27-re. DE !

Fizetős tanulóként is bejuthatnak az egyetemre,Ilyenkor nem számítanak a felvételi pontok. Akár kettes jeggyel is.Az egyetem elvégzése után bármi történhet. Te sem kérdezed meg az orvosodat hányassal végzett !
human
Ugye ez már az unortodox közoktatás? Végül is a nemzeti konzervatív keresztény életre nevel. Ha van pénzed, akkor megúszhatsz mindent. Ha nincs, akkor annyit is érsz.
KERKA
Na álljon meg a fáklyásmenet! A KLIK leskelődő rejtett kamera alapján figyelteti a pedagógusokat, hogy mi történik a tanáriban?
És akik netalán csókolóznak, vagy esetleg megeszik a másik sütijét erről is tud a KLIK??
Toby
Ez nem hír ! A pedagógus csak követte a politikusi attitűdöt ! Kórházakban van hálapénz, iskolában miért ne lenne ? " Új irány" !
kukac50
A KLIK a tanárt akarja elküldeni erről van szó!
wagabund
hogy pénzt, vagy utalványt kért némi ellenszolgáltatásért...?milyen szolgáltatásért? hát a kettesért...meg a házi halasztásáért..
...a bukás olyan sok lett volna, hogy inkább így segített...nem is rossz ötlet. az innen kikerülő diákok a korrupcióban már valamelyest jártasak. hegeszteni azt nem tudnak, de az már senkit nem érdekel.
... hogy hol a hiba? hát ez a szerencsétlen elismeri a pénzbeszedést...
...soha nem hallotta azt, hogy tagadni, tagadni, tagadni... ...mint otthon, amikor kotont talál az asszony a zakózsebben... soha semmit beismerni.
wagabund
A Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium SAVARIA Szakképző Iskolája fél évszázados fennállása alatt mindig arra törekedett, hogy magas színvonalú és igényes nevelő-oktató munkával eredményorientált tanulási környezetet teremtsen tanulói számára.
Cicamama55
Ő már az új pedagógus pályamodell szerint teszi a dolgát? :))
silber13
@volvós: Lehetséges, hogy előrehozott Gergelyjárást tartottak?:-)))
ila51
@wagabund: ...:)...17:29...kivéve ha használtat...:)
Törölt felhasználó
Ez már az új Lázár féle oktatási rendszer vagyis "annyit érsz amennyid van"..:)
papa.49
Ha ez igaz, csupán egyetlen kérdésem van, még tanár az illető???
kkalman
A ß@r elöntött bennünket. Jó lenne kimászni belőle!
nezelodo
"KERKA
És akik netalán csókolóznak, vagy esetleg megeszik a másik sütijét erről is tud a KLIK??"

Azt lehet, hogy tudja, de azt az Istennek nem hallják meg ha kitörött az ablak, vagy a gyerek fejére szakadt a karnis és ki kellene javítani
mate03
@human: Ennek a tanárnak volt kitől tanulni! Hiszen ez a szerencsétlen ország is így működik!
Senara
Pedagógusi életpályamodell ? Rózsi nénje vélemény
EGO
@sokanvagyunk: 1111 vádlottja van a 2013-as nyelvvizsga-botránynak!!! Ez ahhoz képest színjáték!
sokanvagyunk
@EGO: Erre céloztam... - ha valaki kicsiben csinálja, hír lesz belőle.
sokanvagyunk
...egyébként meg el nem tudom képzelni, hogy - főleg nyíltan - saját zsebre dolgozott volna. Azt meg már csak mellékesen: más esetben a rablógyilkosok arca kitakarva!, - egy vágott lesivideón meg egy az egyben bemutatva, az ártatlanság vélelme teljes figyelmen kívül hagyásával.
EGO
@wagabund: Igen! A tanár bizonyíthatóan felbújtás bűntette (Btk 21) cselekményét elkövette (videó), azonban a diákok felelősségre vonhatóak 12 éves kor felett vesztegetés (Btk. 250) + csalás bűntette (Btk. 373), mert elkövették azt a cselekményt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.