Magas rangú kormányzati forrás megerősítette, hogy Washingtonból még nem küldték el a magyar nagykövet elfogadó okiratát, az úgynevezett agrémant-t, holott ezt a dokumentumot rendszerint még a nagykövetté jelölés előtt megküldik. Washington érthetetlen okból várakoztatja Szemerkényi Rékát, akit szakmailag felkészült jelöltnek tartanak.

Az agrémant-t az általános gyakorlat szerint már azelőtt megkérik, hogy valakit hivatalosan nagykövetnek jelölnélek, így előzik meg az esetleges kellemetlen helyzeteket – írja a Népszabadság.

Kedden egy magas rangú kormányzati forrás is megerősítette a lap információját. A forrás úgy fogalmazott: "mi rózsacsokorral vártuk Colleen Bellt, mégpedig tövis nélkül", Áder János pedig már a harmadik napon átveszi tőle a megbízólevelét.

Orbán Viktor a forrás szerint úgy tervezte, hogy január 31-ig megtörténik a nagykövetcsere, és Szapáry György visszatérhet Washingtonból, Szemerkényi Réka pedig elfoglalja helyét. Szemerkényi várakoztatása érthetetlen a lap forrása szerint, ugyanis szakmai felkészültségéhez kétség nem fér.

A korábban Orbán Viktor külpolitikai tanácsadójaként dolgozó szakemberrel kapcsolatban általános vélemény a külügyben, hogy nála megfelelőebb washingtoni nagykövetet aligha találhatott volna a miniszterelnök, Szemerkényi ugyanis "kifejezetten atlantista".

Meg nem erősített hírek szerint 1999-ben ő volt az, aki felhívta a figyelmet a Selmeczi Gabriella fideszes politikus, valamint 31 kisgazda és 3 fideszes politikustársának magánakciójára, amelyben a Lockheed Martin középvezetőjét ajánlották az Egyesült Államok budapesti nagykövetének.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok