Jogellenesen költi az adófizetők pénzét a Nemzeti Bank elnöke – erről Bokros Lajos, a Modern Magyarországért Mozgalom elnöke beszélt az ATV Start című műsorában.

Bokros Lajos szerint Matolcsy György a különböző alapítványok finanszírozásával olyan mértékben ássa alá a monetáris politika, illetve a jegybank intézményének tekintélyét, ami kárt okoz a magyar gazdaságnak. Ezeknek a pénzköltéseknek semmi köze a monetáris politikához – jelentette ki a politikus, aki szerint a jegybanktörvény alapján ez a törvénysértés kellően indokolja Matolcsy elmozdítását, amit – nem mellesleg – bármely parlamenti párt kezdeményezhetne.

Bokros az Európai Központi Bank elnöke által tegnap bejelentett gazdaságélénkítő programmal kapcsolatban azt mondta, ha az EKB növeli is a pénzkibocsátást, egyáltalán nem biztos, hogy ennek hatására a kereskedelmi banki hitelezés növekedni fog. Magyarországon és az eurózónában is a vállalati hitelezés elsősorban nem a kötvénykibocsátáson, hanem bankhitelezésen alapul – hangsúlyozta a volt pénzügyminiszter.

A kötvényvásárlásnak Magyarországra közvetlen hatása nem lesz, hiszen az EKB az eurózóna tagállamai által kibocsátott állampapírokat fogja megvásárolni. Ezeknek az ára vélhetően megemelkedik, ennek következtében a hozama csökken, ez pedig azt jelenti, hogy az általános kamatszintre pozitív hatást gyakorolhat. Ennek lehet egy olyan hatása, hogy érdemes lesz megvenni magasabb kamatozású állampapírokat a globális piacon, ha pedig nagyobb lesz a kereslet a magyar állampapírok iránt, akkor ezeknek a kamata is csökkenhet – magyarázta Bokros Lajos.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.