A 2011-es Széll Kálmán Tervben a kormány azt vállalta, hogy rendkívül drasztikus, 120 milliárd forint feletti forráskivonást hajt végre a gyógyszerkasszából – írja a Napi Gazdaság a Policy Agenda felmérése alapján.

A valóságban azonban 78 milliárd forint lett a csökkentés mértéke, amiből 24 milliárd forint nem is igazi mérséklés, hiszen a kormány az egyik zsebéből (gyógyerkassza kiadásai) a másikba (tételes elszámolás alá eső gyógyszerek) pakolta át ezt az összeget. Így tehát a kabinet a vállalásainál kevesebb, igazából "csak" 54 milliárd forintot tudott megtakarítani.

A kormány intenzív, célzott kommunikációval fedte el a forráskivonást: tényszerű, hogy folyamatos versennyel rákényszeríti a cégeket az árcsökkentésére, amely következtében rövid időn belül változhat a beteg által kapott legolcsóbb gyógyszer gyártója, neve. Másrészt a forráskivonást könnyű úgy is "tálalni", hogy ez nem megszorítás, hanem egy tudatos lépés ahhoz, hogy rákényszerítsék a cégeket az alacsonyabb árszíntű, olcsóbban árult gyógyszerekre.

A Policy Agenda elemzése ugyanakkor felhívja a figyelmet a KSH kiskereskedelmi adataira: 2010-ben egy főre jutóan 40 600 forintot költött a lakosság gyógyszerre, gyógyászati cikkre, míg 2013-ban 45 600 forintot, amely 12 százalékkal magasabb kiadás. Így tehát miközben 2010-hez képest többet költöttünk gyógyszerekre, addig az államtól kapott támogatás egy lakosra jutó mértéke csökkent. Az adatokból az is látszik, hogy megnőtt az a típusú gyógyszer, vagy gyógyászati cikk fogyasztása, amely kívül esik az állam által támogatott körön.

A szociális kiadások, vagy a foglalkoztatáspolitika területén unortodox utat jár be Magyarország mivel a kormány éppen onnan von/vont el pénzeket, ahol a válság miatti helyzetet éppen a nehéz helyzetben lévők miatt inkább erősíteni kellett volna.

A gyógyszerkiadásokra fordított költéseket az OECD adatai szerint 6 százalékkal csökkentette Magyarország 2008-hoz képest, miközben 22 százalékkal nőttek a háztartások ezen a téren jelentkező ráfordításai. Hazánkban a lakosság terhei 20 százalék feletti mértékben nőttek. A kormány reformja az egészségügy területén a gyógyszerkassza kiadásszűkítésével kezdődött 2011-ben.

Ennek hatására a költségvetés helyzete ugyan mintegy 50 milliárd forinttal javult, de jelentősen megnőttek a lakosság terhei. Nem éppen kedvező bizonyítvány lehet az, hogy az egészségügyi kiadások, nevezetesen a gyógyszerre fordított támogatások tekintetében, negatív értelemben "éltanulók" vagyunk a versenytársainknak számító visegrádi országok között – mutatnak rá az elemzők.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

73
Hogy szakadt volna bele a fejetek anyátokba,amikor a világra ellett benneteket!Az elmúlt 25 év vadkapitalizmusa miatt betegek az emberek.Az országról már nem is beszélve!Az állandó megfélemlítés,a terror.A szarért-húgyért dolgozás.40-50 éves korukra a munkavállalók megrokkannak.Abban a gonosz unóban meg ennyi idősen élvezik a munkájuk gyümölcsét.Családdal vannak,pihennek,nyaralnak stb.Ti retkes tolvaj politikusaink meg amikor már nem tudtok több bőrt lenyúzni rólunk.Belelöktök a 2×1-be!Fizetjük a TB-t,a maszek orvosokat.Miközben megvonjátok a támogatásokat,megszüntetitek a kórházakat és lehetne még sorolni.És csodálkoztok azon,ha az emberek a lámpa vason akarnak látni benneteket?!Nem is írok többet,mert még tényleg elvisznek.Ui;isten hozta Pelikán elvtárs.Ja,meg egy fekete autó.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kukac50
Most meg a kórházak új reformjával a szegény réteget lökik el a gyógyulás lehetőségétől, mert osztályokat szüntetnek meg több helyen, vagy áthelyezik.
Sok embernek nincs pénze más városokba utazni bizonyos vizsgálatokra.
Nekik a Fidesz szerint nincs joguk a gyógyuláshoz,? Élethez?
Desischado
@oncogito: Átkozottul igaz!

@kukac50: A fidesz szerint nincs!
tivoli
@oncogito: tegnap, 16:48
Én is ezt papolom mindig, minden lehetőséget meg kell ragadni a boldogulásra családon belül is és országos szinten is.
De vedd figyelembe, az önállósodás lehetősége egyre messzebb száll családon belül is és országos szinten is.
oncogito
@tivoli: - nyugaton, a gaz Eu-ban miért tudja az innen kimenekült a lehetőségeket kihasználni és nagyságrendekkel jobban élni, mint itthon?
tivoli
@oncogito: ma, 13:16
Ott sem sikerül mindenkinek. A hanyag, lusta emberek ott sem tudnak megélni, és már a segélyeket sem osztogatják válogatás nélkül.
oncogito
@tivoli: - igen, az rendjén is van.
Csakhogy idehaza a szorgalmas, tanult és becsületes emberek nem tudnak megélni.
A segélyt meg itt sem válogatás nélkül adják annak sem, akinek hiányzik keze- lába!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.