A visegrádi országok vezetőitől eltekintve 2010 óta Angela Merkel az első nyugat-európai kormányfő, aki kétoldalú tárgyalásra érkezett Magyarországra. A keleti nyitás jegyében azonban ellátogatott hozzánk a kazah miniszterelnök és az azerbajdzsáni elnök.

A Fidesz szerint nincs nagy jelentősége annak, hogy az elmúlt években nyugat-európai kormányfő ritkán látott vendég a Parlamentben. Magyarország uniós elnöksége alatt, 2011-ben egymást érték a külföldi delegációk. Kétoldalú tárgyalásokat viszont azóta is ritkán folytat Orbán Viktor európai vezetőkkel.

Az RTL Híradója által megkérdezett külpolitikai szakértő, Feledy Botond szerint ennek az az oka, hogy a magyar kormány többször viselkedett úgy, mintha az Európai Uniótól kellene megvédeni a magyarokat.

A DK úgy látja, hogy a magyar kormány a keleti nyitásra koncentrálva – az elmúlt 4 évben – gyakorlatilag a nyugati diplomáciától elszigetelte magát, az emberi jogokkal hadilábon álló vezetőket pedig vendégül látja.

A Fidesz mindezt cáfolta: meglátásuk szerint jó kapcsolatot ápolnak az európai vezetőkkel, csak nem Budapesten, hanem Brüsszelben találkozik velük a kormányfő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.