A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy javaslattervezetében megtiltaná a műsorterjesztőknek azt a szerződéskötési gyakorlatot, amely szerint ha egy tévétársaság az egyik műsorterjesztőnek ingyen engedi át a tartalmát, akkor a másiktól sem kérhet ezért programdíjat – közölte a Világgazdaság.

„Semmis a műsorterjesztő és a médiaszolgáltató közötti megállapodás olyan kikötése, amelynek értelmében a műsorterjesztő mentesül a díjfizetés alól, ha a médiaszolgáltató más műsorterjesztő útján ellenérték nélkül teszi elérhetővé médiaszolgáltatását a felhasználók számára” – ismertette a VG az NFM javaslattervét.

Cél, hogy a televíziók új, szabadon fogható csatornákat indítsanak, így bővülne az ingyenes kínálat.

Jelenleg 8 csatorna érhető el előfizetési díj nélkül is, köztük a közmédia mellett az RTL Klub és a TV2 is, de az Antenna Hungária tervezi az ingyenesen fogható csatornák számának bővítését. „A javasolt szabályozás nem korlátozná a felek szerződéskötési szabadságát a programdíj mértéke tekintetében” – olvasható a tervezetben.

A legnézettebb csatornák számára külön kormányrendelettel akarják meghatározni, hogy mekkora összeget szedhetnek be a szolgáltatóktól. A TV2 és az RTL Klub korábban szeretett volna díjat kérni a szolgáltatásért, hogy ebből kompenzálják a reklámadó okozta veszteségeket.

A reklámadó tervezett módosításával azonban az országos kereskedelmi televíziók járnak jobban. Dirk Gerkens, az RTL vezérigazgatója egy korábbi sajtóbeszélgetésen azt mondta, megérti a kábelszolgáltatókat, hiszen ki szeretne egy olyan szolgáltatásért fizetni, amit eddig ingyen kapott.

A teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a UPC a piacvezető, piaci részesedése 27 százalék, a második a Telekom, amelynek piaci részesedése 25,1 százalék, a harmadik a Digi, piaci részesedése decemberben 23,3 százalék volt.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
van a magyar nyelvben egy kifejezes, szolas-mondas:" ez a dolog olyan sz@r, hogy meg ingyen sem kene!" szoval lehet valamit ingyen adni, de egyaltalan nem biztos, hogy annak van barmilyen erteke is...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Főlökött
@oncogito: ezt nem tetszett teljesen és komolyan végiggondolni :)
"Ha csak a költségei térülnének meg, nem lenne jövedelme." Akkor a munkabérek mik is ? Hova is kell könyvelni ? :)
Mint említettem egy jó könyvelővel, csodákra képesek...

Ha már piacgazdaság témakör, akkor bocsika, de általam nem nevesített műsorvezetők, milliós fizetéseiket, ne velem kívánják megfizettetni! Milyen munkaszerződéseket kötnek, az Ő saját dolguk. Mennyi alkoholt fogyaszt az illető, szintén az Ő dolguk :)
Én egy általam fizetett szolgáltatást veszek igénybe, mely egyre gagyibb tartalom tekintetében! Bocskorka, de én vagyok a 'fizető szolgáltatott', aki hagy döntse már el azt, hogy miért is fizet és miért pedig nem. Ez is vastagon benne van a piacgazdaságban. Szóval fizessek a reklámblokkokért (?) ne vicceljünk már...Azért én fizessek, hogy nekik bevételük legyen, ez az év vicce-kategóriája lenne...

Ha pedig nem lesz előfizetőjük, tönkremennek, így viszont se haszon, se reklámbevétel, se munkabér nem lesz :)
Csak néznének akkor, mint maci a málnásban...
coni
Egy darab igényes csatornával többre mennénk mint 88 olyan csatornával ahol a századszorra lejátszott filmet 3 óra alatt lehet megnézni mert 20 percenként adnak reklámot.
oncogito
@Főlökött: - Én bizony végiggondoltam.
Kiszámoltad, mennyibe kerül egy szolgáltatónak a működtetés, az, anyagi költség, a munkabérek és az adók?
És hogy mennyi a bevétel az előfizetőktől?
Egy vállalkozónak, aki mindezt összefogja, annyiért kellene dolgozni, mint egy átlag munkásnak?
Bizony, a szolgáltatónak az előfizető azért fizet, hogy legyen bevétele, ez a szolgáltatás ára.
Lehet nem előfizetni -- de a akkor mindenki rosszul jár.
Félreértés ne essék, én sem szeretem a reklámokat. De inkább elviselem, mint hogy többet kelljen fizetnem.
Mert ugye, jövedelemcsökkenést, fizetéscsökkentést te sem nagyon szívlelnél.
Tehát vagy reklám, vagy több előfizetés a szolgáltatónak...?
Főlökött
@oncogito: Úgy tűnik számomra, igencsak nem gondoltuk ez végig, mélységében :))
Maflára rosszul tetszik értelmezni a piacgazdaság fogalmát és annak tartalmát is! Ennek utána kellene nézni...

"Lehet nem előfizetni -- de a akkor mindenki rosszul jár." :) Ha valaki fizet egy szolgáltatásért, akkor Ő diktál! Tessék elolvasni hozzá mondjuk a fogyasztóvédelmi törvényt :) De, hogy az 'átkosból' idézzek, a vevőnek - fogyasztónak, mindig igaza van :)
tehát visszatérve az idézethez, egy gagyi szolgáltatásért ha nem fizetek, akkor miért is járok-járnák rosszul ? Felesleges költségeimet csökkentem, tehát jól járok vele :) és nem rosszul.

Alapokban vannak a gondjai, ha vélelmezzük azt, hogy "Bizony, a szolgáltatónak az előfizető azért fizet, hogy legyen bevétele, ez a szolgáltatás ára." A piacgazdaságban a kereslet - kínálat dominál és amit tetszett mondani, az a régmúlt rendszer csökevénye, az 5 éves tervnél kellene keresni :)
Már nincs Marx-Engex-Lenix, meg a párt, nép, meg egyesüljünk. +ez van, ezt kell-ene, xeretni, erre kell előfizetni és örüljön, hogy ez is van.
A piacgazdaság 'kicsit' másképp működik! Illetve a hatályos törvényeink is igen érdekeseket írnak, amiket érdemes lenne elolvasni :) Tényleg azért fizetünk, hogy a szolgáltatás életképes legyen, de a piacgazdaságban, ahhoz minőségi szolgáltatást kell nyújtani és nem egy gagyi csomagot prezentálni, mondván ez is jó lesz nekik, a hasznot pedig realizálni és eltüntetni-láthatatlanná tenni és osztalékként kifizetni.

"Tehát vagy reklám, vagy több előfizetés a szolgáltatónak...?" Bocsika, de 999.-Ft volt a szolgáltatás díja, 2011.-ben. Most 2015.-öt írunk, ezen szolgáltatás 3.399.-Ft lett. Mi változott ? Lett egy csomó reklám, a filmek, műsorok megszakításával, mellyel hatalmas-milliárdos bevételük keletkezett! Mi előfizetők, mi ezért fizetünk ??? Nem hinném, hogy ezért - ezt szeretnénk, hogy azért fizessünk, hogy a szolgáltatónak még több-milliárdos bevétele legyen - amúgy sem az előfizetés tárgya-ezen...
Főlökött
...ezen ténykedésük ! Én mint előfizető, mint egy szolgáltatásért fizető, hagy én döntsem el, főleg piacgazdaságban, mit - milyen tartalommal - milyen minőségben kívánom igénybe venni, hogy szolgáltassanak! Na ez a piacgazdaság, és nem az, hogy ez van, ezt kell szeretni. Már rég nem ezen világot éljük !

ui.: Bocskor az x-ekért, de nem hagyhattam ki.
oncogito
Először is nem én vagyok a régmúlt elveivel, hanem te.
Ha nem fizetsz elő, nem nézel TV-t bizony rosszul jársz. Ha nem vesszük igénybe a szolgáltatásokat, nem kapunk és nem adunk - mindenki rosszul jár.
Ha növekednek az adók, ha növekednek a költségek, akkor bizony növekedik az előfizetés díja is.
Nem mondom, hogy feltétlenül jól, de a piacgazdaság bizony a kereslet-kínálat alapján kellene hogy működjön.
De minálunk kis hazánkban egyre kevésbé, mert az állam szinte mindenbe beleszól. Akár "Marx-Engels" idejében.
Egyébként nem is értem, min vitázunk. Ha az előfizetést sokallod, ne vedd igénybe a szolgáltatás és nem kell reklámot sem nézned. Igaz, TV-t sem, de ugyebár "te diktálsz"...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.