Az LMP azt követeli a kormánytól, hogy mind az Egyesült Államok és az Európai Unió között kötendő szabadkereskedelmi egyezményről, mint az EU Kanadával létrehozandó megállapodásról folytasson nemzeti konzultációt, még azok ratifikálása előtt.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján azon félelmének adott hangot, hogy a Kanadával kötendő megállapodás (CETA) ideiglenesen néhány hónapon belül, a nemzeti parlamentek, de még az Európai Parlament megkerülésével is életbe léphet.

A képviselő elmondta, az egyezmény lehetőséget ad a multinacionális vállalatoknak arra, hogy „off-shore" választott bíróság előtt rendezzék vitás kérdéseiket a nemzetállamokkal, amelyek során akár az emberi egészség vagy a környezetvédelem érdekében hozott jogszabályokat is alááshatják.

Példaként emlékeztetett, hogy az egyezmény alapján kanadai befektetők rákényszeríthetnék Romániára a cianidos aranybányászati technológia engedélyezését, hozzátéve, megdöbbentő, hogy a nemzetállamok önrendelkezését korlátozó egyezmény előkészítéséről a kormány eddig semmilyen tájékoztatást nem adott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.