Idén továbbra is a munkanélküliségi ráta csökkenésére számítanak az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik szerint azonban lassul a mérséklődés üteme.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint tovább nőtt a foglalkoztatottak száma: 2014 novembere és 2015 januárja között 4 millió 127 ezren dolgoztak, 141 ezerrel – 3,5 százalékkal – többen, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 7,4 százalékos volt a 2014. november és 2015. január közötti időszakban, 1,4 százalékponttal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi időszakban.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint nem meglepőek a KSH legfrissebb adatai, januárra minden évben emelkedik a munkanélküliség az előző, tavalyi utolsó negyedévhez képest szezonális hatás miatt. Hozzátette: idén a munkanélküliség további csökkenésére számítanak, de az eddiginél lassabb ütemben.

Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint összességében a foglalkoztatás további emelkedésére, és a munkanélküliségi ráta csökkenésére lehet számítani az idei év közepétől.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.