Navracsics Tibor szerint Európa biztonságának erősítésében növekedhet az oktatás szerepe. Az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa erről egy pénteki budapesti uniós fórumon beszélt.

Kijelentette: a biztonság kérdésköre az elmúlt időszak terrorcselekményei után még hangsúlyosabbá vált az Európai Bizottságban, a távlati elképzelések között pedig az oktatás erősítése is szerepel.

A bizottság 2015. évi munkaprogramjának végrehajtásáról tartott előadásában Navracsics Tibor kiemelte: március 17-én az Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sportügyi Tanács rendkívüli ülést tart, amelyen az uniós szakminiszterek egyetlen napirendi pontként az oktatásról tárgyalnak.

Navracsics Tibor elmondta: azt vizsgálják majd, hogy mivel tud hozzájárulni az oktatás a társadalmi beilleszkedési zavarok megszüntetéséhez, a kultúrák közötti párbeszéd elősegítéséhez, illetve az alapvető jogok állampolgárság tanításához. A megbeszélés célja, hogy a résztvevők megosszák egymással tapasztalataikat és a jó gyakorlatokat – tette hozzá.

A saját tárcáját érintő ügyek közül az uniós biztos szólt még az egységes digitális piac kialakítása során felmerülő szerzői jogi kérdésekről, a felsőoktatás digitalizációjának keretében ugyanis szerzői jogi kérdések merülnek fel a publikációkkal, a kurzusokkal és az egyetemi előadásokkal kapcsolatban.

Navracsics Tibor az Európai Bizottságról azt mondta, hogy a jelenlegi testület sokkal "politikaibb jellegű", mint a korábbi bizottságok. Erre példaként hozta, hogy a testületnek gyakorlatilag nincs olyan tagja, akinek ne lenne komoly politikai előélete vagy a nemzeti vagy a közösségi, európai politikában.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.