A Demokratikus Koalíció nevében nyilatkozó Oláh Lajos országgyűlési képviselő kérése, miszerint a hatóság térjen át a hírműsorok pártatlanságának tartalmi elemzésére, a hatályos szabályozás szerint nem teljesíthető – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa kedden.

Oláh Lajos keddi sajtótájékoztatóján azt kérte, a hatóság civil szervezetek bevonásával ne csak azt vizsgálja, hogy mely politikusok hányszor szerepelnek egyes műsorokban, de azt is, hogy milyen kontextusban jelennek meg.

Az NMHH reagálása szerint a médiatörvény kimondja, hogy a hatóság a tájékoztató- és hírműsorok kiegyensúlyozottságát kizárólag kérelemre indult eljárásokban, konkrét műsorszámokkal kapcsolatban ellenőrizheti. Ilyen kérelmet bármely néző vagy hallgató kezdeményezhet, a hatóság viszont hivatalból nem indíthat eljárás – tették hozzá.

"Annak eldöntése, hogy mely témákat érint egy-egy beszámoló, kizárólag a médiaszolgáltató kompetenciájába tartozik. A hírek pozitív vagy negatív megítélése minden esetben a néző beállítottságától, szubjektív véleményétől függ" – írták.

Az elemzések módszertanával kapcsolatban azt közölték, hogy a hatóságnak nem feladata a hírműsorokban szereplő politikusok és más közéleti személyiségek megszólalásainak tartalmi elemzése vagy azok minősítése.

Rámutattak: a politikusok megjelenéseinek számszerű vizsgálata a hatóság önként vállalt tevékenysége, melyet az érdeklődő közönség és a döntéshozók tájékoztatása érdekében 1997 óta végez. Ez megfelel a nemzetközi gyakorlatnak: nem minősíti a megjelenéseket, hanem arra ad választ, hogy a média mekkora publicitást biztosít az eltérő vélemények kifejtésére – tették hozzá.

A vizsgálat eredményeit az NMHH folyamatosan közzéteszi honlapján, amely támpontként szolgálhat az érdeklődőknek és a szerkesztőknek is, a műsoraik kiegyensúlyozottságáról – áll a közleményben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.