Több mint két éve folyamatosan tart a reálbérek növekedése, ami az idén is folytatódik az MTI által megkérdezett szakértők és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint egyaránt.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője elmondta: bár januárban a bérek növekedési üteme nemzetgazdasági szinten és a rendszeres bérek esetében is enyhén lassult az előző hónaphoz képest, mind a költségvetési, mind a versenyszférában évek óta stabil a bérek növekedése.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint bármelyik mutatót – nettó vagy bruttó bér – nézzük, egyértelmű a növekedés, továbbá a versenyszférában foglalkoztatottak számának emelkedése szintén arra utal, hogy a magyar gazdaság kezd egészséges irányba elindulni.

Az NGM szerint a versenyszférában érzékelhető létszámbővülés a gazdasági konjunktúra élénkülésének, a munkát terhelő adók csökkentésének, a munkahelyvédelmi akciótervnek, illetve az aktivitást ösztönző intézkedéseknek köszönhető. A minisztérium úgy véli, a közelmúlt makroadatai és a kedvező kilátások további reálbér-emelkedést és létszámbővülést vetítenek előre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.