Hivatalosan újranyitották csütörtökön Magyarország főkonzulátusát a németországi Düsseldorfban, az Észak-Rajna-Vesztfália tartomány fővárosában működő külképviseletet Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára avatta fel. "Helyreállt a világ rendje, legalábbis a mi magyar világunkban és a magyar-német kapcsolatokban" – mondta az államtitkár.

Magyar a 2009-ben bezárt főkonzulátus újranyitásának alkalmából rendezett ünnepségen, hangsúlyozta azt is: "ésszerűtlen, tarthatatlan és káros állapot volt, hogy Magyarországnak nem volt hivatalos külképviselete Németország legnépesebb tartományában".

Észak-Rajna-Vesztfália Európa legerősebb gazdasága, a német gazdaság "egyik fellegvára", és rengeteg olyan német cég otthona, amelyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a gazdaság Magyarországon uniós összevetésben kiemelkedő ütemben bővül,"perspektivikus, dinamikus növekedési pályára állt", és stabil a makrogazdasági környezet – mondta Magyar Levente. Kiemelte: "alapigazság", hogy Németország Magyarország számára politikailag és gazdaságilag "referencia, vonatkoztatási pont", így rendkívül fontos, hogy a központi kormányzati kapcsolatok mellett a tartományokkal is "mély és érdemi legyen az együttműködés".

A tartományi kormány Európa-, és médiaügyi minisztere, Angelica Schwall-Düren beszédében példamutatónak nevezte a német-magyar gazdasági együttműködést és üdvözölte a főkonzulátus újranyitását. "Örülünk, hogy ismét itt vannak" – mondta a miniszter. A szociáldemokrata párt (SPD) politikusa kiemelte, hogy Magyarország az 1989-es határnyitással megnyitotta az utat Németország és Európa egysége felé, és az együttműködés az utóbbi 25 évben is intenzív volt. A tartomány és Magyarország kapcsolatát még szorosabbra fonják a Magyar-Észak-Rajna-Vesztfáliai Kormányközi Vegyes Bizottság csütörtökön véget ért ülésén hozott döntések – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy "új programok egész sorát" indítják el, a többi között a felsőoktatás és a tudományos kutatás területén.

Szegner Balázs főkonzul kiemelte, hogy a külképviselet a klasszikus konzuli feladatokon túl a gazdasági kapcsolatok fejlesztésére is nagy erővel törekszik. A külföldi beruházás nem egyoldalú tevékenység, "nem egyirányú utca", a magyar kis- és középvállalati szektor pedig egyre erősebb és exportképesebb, így Észak-Rajna-Vesztfáliában és Hessenben is több magyar vállalat jelenhet meg, aminek révén a beruházási tevékenység "kölcsönös, kétirányú" lehet – mondta a főkonzul.

A düsseldorfi főkonzulátuson Szegner Balázs mellett három diplomata és helyi alkalmazottak dolgoznak majd. Az ügyfélfogadást a düsseldorfi belvárosban található külképviselet berendezésével párhuzamosan, fokozatosan kezdik meg a következő hónapokban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.